Rôzne

Lis na varené zemiaky

pivonka - fotkapivonka, 26. septembra 2012

Ja mu hovorím pučidlo. Roky som používala mamin - kým nedoslúžil. Mal muchy, piest nevytlačil zemiaky bezo zbytku. Páčil sa mi dcérin, ale len, kým som ho nevyskúšala. Rozpadával sa mi pod rukami. Teraz zemiaky meliem na mäsovom mlynčeku, alebo strúham. Nepáči sa mi to, uvoľňuje sa tam škrobová zložka, lepí sa mi po celom strúhadle. S nostalgiou spomínam na pekné tenké okrúhle slížiky z maminho pučidla. Môžete mi poradiť dajaké kvalitné?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Ja som tiež chcela pučidlo , aj sme kedysi doma mali, len nám , ani mame sa na ňom nerobilo dobre... tak strúhame na jemno tak ako sa syr strúha... a zemiaky, ak necháš po uvarení oddýchnuť aj 8 - 10 hodín, najlepšie do druhého dňa, nebude sa lepiť,ani naťahovať...
ancicka
ja som takéto pučidla videla v obchode s kuchynskými potrebami.určite aj tam u vás by si mohla niekde pozrieť.Isto natrafíš.Popýtaj sa!
alena45
ja síce "pučidlo" mám, ale radšej si postrúham, tiež nepretlačí bezo zvyšku a treba na to väčšiu silu.
ancicka
Ked struháš zemiaky na struhasle ,je dobré si struhadla potrieť olejom.
rea1
pozri na e-shop tescoma, tam su. ale nemam s nim skusenosti, ja mam stare, po svokre som si uchmatla. predtym som zemiaky tiez mlela na masovom mlynceku, bolo to najpohodlnejsie.
margaretka28
Ja som si tiež chcela kúpiť pučidlo, ale kamarátky ktoré ho majú ma odhovorili dokonca aj od toho teskoma, vraj je to k ničomu, ja zemiaky strúham aj varené kuchynským robotom a používam kotúč na strúhanie orechov.Hlavne sa mi nerozpadávajú pod rukami ako pri obyčajnom ručnom struháku.:-)
pivonka
Ďakujem všetkým za komentáre. Už vidím, že ostanem pri klasike, lebo správne pučidlo je zrejme problém. V obchode sú, na internete sú, len či dobre fungujú, to je tá kľúčová otázka. No, budem musieť viac plánovať a zemiaky variť deň v predstihu.
marcy
mám nerezové pučidlo,ale ho nepoužívam,tiež treba silu na to a aj tak niečo nepopučené vytlačí.....zemiaky strúham na strúhadle,ale vždy na druhý deň,inak sa robí magľajz a ani tomu cestu neprospieva takáto kvalita :-)) ....leží ladom v skrinke
marianne
toto mam asi 6 rokov a som s nim spokojná,pretlavšetko bezozvyšku:

marianne
dnes som s nim pretláčala zemiaky na otcové osúšky.Radím ale, celý zemiak najskôr rozrezať na polovicu a tak pretláčať,potom to ide ľahko.
turistka
mala som pučiak na zemiaky, nestál za nič, tiež sa rozpadával, tak strúham na jemnom strúhadle. Po matke si vzala švagriná a ten má otvory dookola, je okrúhly, keby som na taký natrafila, tak neváham-kúpim. Podobný je tomu na obrázku, ale ten je dookola plný.
marianne
ano @pivonka ,kupila som ho pred 6 rokmi v Ziline.Je nerozovy,dobre sa cisti a lahko pretlaca.Ked zajdes do domacich potrieb ,alebo kuchynky, kupis, maju slusny vyber....
pivonka
@luclip , pozrela som si link, je tam viac výrobkov, aj ten, ktorý uviedla @marianne. Ten má najdlhšiu rúčku, asi preto sa Mariane s ním lepšie pracuje - väčšia páka. Dá sa aj oprieť o misu, či kastól. No ale cena - 35€, kurník šopa! Musím to rozdýchať.
ubka
@pivonka dýchaj, dýchaj a strúhaj ďalej :-), mám dve pučidlá a ani jedno nestojí za nič ...ja si pomáham aj vložením zemiaka do igelitového sáčku a prejdem valčekom :-))
marianne
@pivonka mas pravdu, su to nehorazne ceny za pucidlo.Ale ak by sa si rozhodla kupit,mas to na dlhe roky.Aspon mne sluzi.Dolezite je,ho nenapchat plne zemiakmi,vtedy ide tazko.Ja davam bud po mensom zemiaku,alebo polovicu vacsieho.Ide to raz dva a lahko,pretlaci vsetko.Vcera som piekla zemiakove osusky z 2kg varenych zemiakov a bolo to raz-dva hotove.
pivonka
@ubka , pobavila si ma :-)) Vidíš, preto som založila diskusiu, lebo sa obávam, aby som nemala ďalší krám na zavadzanie.
@marianne , z dvoch kíl? Myslíš lokše? Tak to je náročné. To koľko si mala stravníkov?
rea1
ja mám taký, ktorý je na horeuvedenom linku za 39 € (fuuuuu!) s názvom GEFU. pučí báječne, ľahko a bez zvyškov, veď preto som ho po svokrinej smrti bez rečí presťahovala do mojej kuchyne. ale hovorím, ten môj pochádza ešte zo socíku.
hahaias
@ubka - s tým sáčkom to je dobrý nápad. Ja mám pučidlo po mame, ale sa natrápim kým zemiaky pretlačím.
babidka
Lis na varene zemiaky pouzivala moja mama dlhe roky - nebol vsak okruhly ale v tvare "V". Bol celkom dobry aj ked tiez nedokazal prelisovat zemiaky bez zvyskov .Zdedila som ho - ale sa casom zlomil . Najlepsie sa lisuju zemiaky este horuce, vtedy zvysky takmer neostavaju . Studene zemiaky radsej iba struham na tom malom slzickovom struhadle . Nie kazde struhadlo vsak ma tie male slzicky struhadle na halusky sa struha dost zle .A este horsie sa struhadlo cisti . Nuz , nevyberies si....