Varenie

Kysnuté cesto

lettice - bez fotkylettice, 29. augusta 2017

Ahojte varecháči...obraciam sa na vás s prosbou o radu...do kysnutého cesta konkrétne na skoricove slimáky,pizzove rožky,a záviny,je treba dávať celé vajce? Či napr.do sladkého iba žĺtok do slaneho aj bielok?Čo spôsobuje vajce v ceste???ako teda urobiť najlepšie cesto .ďakujem veľmi pekne a prajem krásny večer...

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Ja nedávam vôbec, alebo iba bielko a žĺtkom potieram.
Keď dáš žĺtka, bude pečivo jemnejšie, luxusnejšie - ale musí ich byť dosť veľa, aby to bolo naozaj cítiť a vtedy už je cesto aj trochu ťažšie, myslím.
Bez vajca vydrží dlhšie fajné, s bielkom ešte dlhšie, chuť v oboch prípadoch výborná :-)
lettice
Chcem poďakovať za odpovede...ďakujem veľmi pekne.Jeden komentár som omylom zmazala som však zaň vďačná....pekný večer naozaj je to pre mňa dôležité a pomohlo veeelmi.
1x martau
kecupicek
Stalo sa mi, že som použila vajíčka do iného jedla a do kysnutého nezostalo. Do cesta na pizzu, langoše a záviny nedávam vajíčka, ale 150g varených zemiakov. Pokiaľ je v ňom maslo, alebo olej vydrží dlho vláčne. Vajce je ako lepidlo- bielok, ako masť aj farbivo žĺtok. Robím podľa receptu prvýkrát, potom vylepším podľa svojho. Prajem ti veľa zdaru pri pečení.
kajka04
Bielky vysušujú cesto a preto ich do kysnutých ciest vôbec nepridávam, dokonca i pred ich pečením potieram roztopeným maslom, urobí to na ceste chrumkavú kôrku.
ajuschka
ja vajicka do kysnuteho tiez nedavam, mam pocit ze potom pecivo strasne rychlo uschne.
ale tu na vareche som nasla supersky recept na kysnute cesto na vianocku, namiesto cisteho tuku sa tam pouziva slahackova smotana. velmi dobre sa s nim pracuje, a vychadza uzasne jemnucke. tak teraz s malymi modifikaciami pouzivam toto cesto na vsetko :)