Varenie

Kysnuté cesto pre jedného?

shishila - bez fotkyshishila, 18. januára 2015

Zdravím, možno si pomyslíte, čo za blbosť mi to zase zišlo na um, ale veď čo, za opýtanie človek nič nedá, no nie? :)
Nepozná náhodou niekto nejaký recept, ako si vyrobiť takú kysnutú buchtičku alebo závin alebo proste niečo také mäkkučké s droždím - ale len tak povedzme zopár kusov (1-3)? Viem, že sú recepty so sódou alebo kypriacim práškom na rôzne koláčiky z mikrovlnky, ale ja by som to chcela upiecť v rúre normálne, a chcela by som, aby to bolo kysnuté, s nejakou plnkou, lekvárom, alebo naslano...
Čo poviete, dalo by sa niečo také?
Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
hotove kysnute sa da zamrazit, teda upecies, naporcujes a zamrazis
ja tiez riesim, ako mat chutne dlhsi cas a mrazak je mizerne maly :-)
tak pouzivam bud thang zhong, alebo pecenu tekvicu, alebo tvaroh alebo zemiak do cesta, vtedy vydrzi o poznanie dlhsie fajne :-)
recepty najdes aj tu na vareche na vsemozne dobroty :-)
hriat ruru koli 2-3 kuskom mi pride hodne neekonomicke :-)
micanela
jasne, treba najst dobru cukraren v okoli a kupit si - ak napecies cely plech tak to vyhodis
radost
my sme len dvaja..ked upečiem-dám do mrazničky-vyberám dľa potreby chuti-na pol minútky do mikrovlnky-teplé,mäkučké..ako čerstvé..vydrží dlho..takto potroške by som nepiekla..
sovka62
Pre jedného? Musela som usmiať, veď pol plechu, nie? Asi to musím vysvetliť. Kysnuté pečiem pre dvoch, za plný plech, ale my sme takí pažraví, že z toho plechu do druhého dňa ostane tak pár kúskov k raňajkám. Ale je pravda, že ak pečiem niečo kysnuté, navarím len trochu polievky a koláče sú hlavným jedlom.
Ale ani pre jedného to nie je problém. Pozri si môj recept na univerzálne kysnuté cesto. Ten je zo 400 g múky, ak spravíš polovičnú dávku, skonzumuješ bez problémov. Do cesta ide jedno vajce, ale ak dáš celé, nebude vadiť. A ak si cesto rozdelíš na dve časti, jedna bude so sladkou náplňou, druhá povedzme slaný osúch, určite ti to nebude priveľa.
babidka
Suhlasim so @sovkou . Urob toho cesta menej a primerane uber aj drozdia a ostatnych surovin . Ak tam ide cele vajce , daj iba zltok .Alebo vajicko vobec nedavaj .Pripadne vajicko rozslahaj dobre metlickou a polovicu pouzi do cesta a druhu cast na potretie . Cestu to az tak vadit nebude . Ked boli dcery na internate , tak som pekavala pre nas dvoch iba jeden zavin z 250 g muky a stipky drozdia .Bolo z toho par buchiet alebo 2 male zaviny ktore som upiekla v remoske .Teraz mam zasa taku mikrovlnku , ze sa da pouzivat aj ako mala rura na pecenie a grilovanie . Obcas vsak to robim aj tak , ze co sa v ten den nezje, ihned vecer davam do mraznicky aby to po rozmrazeni malo co "najcerstvejsiu chut" .
pacik
Ja pre dvoch robievam kysnuté cesto z 250 g múky (polohrubej), pol deci oleja, 2,5 kl cukru, pol kávovej lyžičky soli, 1/4 kocky droždia, mlieko podľa potreby, cca 1,5 dl. To je tak akurát na malý plech 25x16 cm - asi 12 ks buchiet, alebo menších 20 ks. Alebo je z toho 1 závin, príp. cesto na plech, ovocie, posýpka.
1x jarca
jozka2
Shishila,budes mat po probleme, ak napecies viac a zbytok porozdavas znamym.Budes mat radost z dobre vykonanej prace a z toho ako ta budu chvalit ,ze si ich pohostila.
rulik
nerobí si ona srandu? kysnuté cesto pre jedného, čo je ťažšie kôstka alebo dužina, len sa jej asi nikto nechytil do pasci a nerozpútal vášne?!
shishila
Ďakujem za rady :) rulik, nerobím si srandu, ak vám, ľudia prekážajú moje otázky, môžete mi to povedať (napísať), môžete ich ignorovať, ale ak sa mi chcete posmievať alebo ma súdiť, prosím, radšej nereagujte, veď nemôže sa každý pýtať, čo ho zaujíma? nechcem sa s nikým hádať ani nikomu ublížiť, iba sa pýtam, hoci aj hlúpo...
micanela
@shishila - plne ta chapem, tiez teraz byvam sama a je problem co varit lebo pre jedneho sa neoplati - tak to koncieva tak, ze nevarim nic a dam si kusok syra ... keby bol niekto ochotny tu predat kusok z toho co navaril, bola by som rada
rulik
@shishila nechcem sa ani posmievať, ani súdiť, len je dosť ťažké poradiť na otázku, akú si položila, pri každom recepte býva napísané približne na koľko kusov to bude, tak potom treba prepočítať alebo urobiť viac a ako poradili iné, zamraziť alebo rozdať, ja osobne by som pre 1 osobu len 1-3 ks niečoho určite nerobil
shishila
ja som len chcela vediet, ci niekto nema nieco take vyskusane.... ale uz som to vyriesila, dakujem :)