Varenie

Kysnuté cesto - pomoc

lettice - bez fotkylettice, 2. júna 2018

Verím že mi poradíte a vysvetlite ako to je. Robievam kysnuté cesto v práci a za 1.) Nesmie ho fakt ofuknut? Klima, prievan ? Ja myslím že v letných horúčavách by otvorené okná nemali byť problém alebo áno??? Za 2.) Čo robíte aby záviny nepraskali na boku? Prípadne dajte recept na dobré cesto... ďakujem vám vopred ... prajem krásny víkend všetkým

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
S kynutým těstem je to někdy adrenalinkové, ale mám oblíbený recept:  www.mimibazar.cz/recept/153224/bednarici-kolace-recept-o...

Je bez kynutí. Těsto dělám ručně a moc se s tím nehraju. Ať jsem udělala jakoukoliv variantu /kvasnice s mlékem, cukrem nechat vzejít/ a nebo jsem kvasnice rozdrobila přímo do těsta a zpracovala těsto v ruce - zpočátku v míse, pak na desce - vždy vyšlo a koláče byly vždy výborné. Pro mě recept jedinečný, tzv. "blbuvzdorný".
1x motyka
lettice
@Viera1 (2.6.2018 08:32)

Pýtala som sa ale na niečo iné...som ale vďačná za každú hodnotnú odpoveď.peknh deň
45678
Myslím,že rady boli dobre:-) ale ak chceš konkrétnu odpoveď,pokúsim sa: správne,cesto nesmie ofuknut,dobre je vložiť ho aspoň do zatvorenej rúry,a aby závin nepraskol,nesmie sa dať veľa plnky a tiež je potrebné koláč pred vložením do rúry popichat spajlou.Ja vkladám koláč do studenej rúry a pri dosiahnutí správnej teploty začnem sledovať čas.
tomeska
Kysnuté cesto chce teplo, takže žiaden prievan, . Ale v lete ho kludne vyložím na terasu do chládku (nie na priame slnko,) lebo tam je teplejšie ako v kuchyni. Samozrejme prikryté, tak by ho nemalo ofúknút. Tak okná kludne otvor ,len cesto lepši prikry,. No a tie popraskané boky, to može byt i tým aká je plnka, alebo kolko jej je. a z čoho , ako rýchlo cesto rastie pri pečení, alebo tým, či je potreté iba z vrchu alebo aj z bokov. A tiež ako závin zamotáš,( volno, pevne) aké je tuhé cesto, a hodne robí i kvalita múky ... možností je hromada. A ked píšeš, že pečieš v práci, tak je predpoklad, že dosť často, tak jedine tužku a papier do ruky, a po každom pečení poznámku, aký si zvolila postup - čo si tomu dala. Možná hlúpa rada, ale nejak to zistiť musíš ak naozaj chceš.
S mojomi švagrinami sme piekli na rozne príležitosti 1000 - 1200 koláčkov velkosti vlaš, orecha , a po každý raz bolo pečenie iné, i keď postup ten istý, Než sa " vychytali všetky muchy" chvíliu to trvalo. Najviac problému narobil vždy tvaroh. Velmi riedky. velmi suchý... I keď sme ich dobre zabalili ,tak nám vždy z pár vytiekol. Takže milá Lettice, : skúšať a pozorovať a prídeš na to. Prajem úspech v pečení.
kecupicek
Pri príprave kysnutého cesta je potrebné, ak chcem aby rýchlo vykyslo, nezáleží na tom či v zime, alebo v lete predohriať múku. Pokiaľ mi vykysne kvások, dám asi 1 kg múky do veľkej misy/vailingu/ položím na indukčnú platňu, môže byť aj na zapnutý plynový horák, a rukou miešam dovtedy, kým nie je mierne-príjemne teplá. Dávam pozor aby neprihorela. Nesmú sa však robiť hrudky. Pridám kvások, soľ, olej a vymiesim hladké cesto. Potriem olejom, prikryjem novým mikroténovým vrecúškom a utierkou. Asi po pol hodine je cesto pekne vykysnuté a môžeme piecť. Moja mamička to podobne robila aj vo veľkej kuchyni pre množstvo stravníkov, ale v súčasnosti nemám o tom už prehľad. Prajem veľa zdaru.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Aby si koláče nepraskli netreba ich baliť veľmi napevno a konce koláčov nezahýbaj, len zatoč a konce nechaj tak, popichaj vidličkou a natri rozpusteným maslom alebo olejom (ja maslom), po vytiahnutí z rúry znova natrieť rozpusteným maslom alebo olejom.
Cesto poprášené múkou nechávam kysnúť v miske prikryté utierkou. Po vytiahnutí z misky cesto prehnetiem a nechám znova chvíľu nakysnúť (cca 15 - 20 minút). Cesto mi kysne v kuchyni na stole alebo na linke, nikdy som ho nedávala kysnúť do niečoho vyhriateho, v lete aj okno mám otvorené.
sovka62
@Kecupicek , dá sa aj tak. Kdesi som takú radu videla a aj som vyskúšala. Raz. Áno, vykyslo rýchlo, koláče boli raz dva, ale kvalita úplne iná, než na akú sme zvyknutí. Žiadne páperko, boli ťažké, tu, v okolí Trnavy, hovoria, že "ako gerhen". Ak večer viem, že ráno budem piecť, suroviny si vyložím do kuchyne, aby mali rovnakú izbovú teplotu, ak si zmyslím piecť nečakane, pokojne zamiesim zo studenej múky, aj vajcia sú z chladničky a pri dodržaní postupu sú koláče výborné. Včera som si tak zmyslela piecť tvarohové buchty. Boli také, že keby fúkal vietor, museli by sme si ich pridŕžať, aby ich neodvialo.
kecupicek
Neviem čo znamená -gerhen- /nechce sa mi hľadať v slovníku/ my také nepečieme. Máš pravdu, že vajíčka aj mlieko musia mať izbovú teplotu, pokiaľ je chladné, tak ho v mikrovlnke zohrejem. Aj na východe sú od dobrej kuchárky kysnuté koláče ako páperko. Aj keď ako hovorí náš známy politik, že na východe nič nie je, koláče sú tu vynikajúce. Teraz som si spomenula, že som pred Vianocami kúpila v Bille rakúsku vianočku a tou by bol kľudne zatľkol klinec, taká bola hutná. Že by sa volala gerhen?
jozka2
musim s vami suhlasit,ze na vychode nic nie je,ale Kamenicke kolace siroko daleko nemaju paru su ako paperie.No a Vychod susedi s ukrajinou,kde sa pecu tie naj kolace aj jedlo a tie torty,ktore sa za sociku nosili Pticie molocko atd.,zial aj tam dolahla nova doba.Cesto na kysnute kolace je naozaj dobre od sovka.Mam podobny recept a velmi dobre cesto je aj cez noc kysnute v chladnicke potom necham podkysnut a kolace su vynikajuce.Citala som -ale nevyskusala,ze je potrebne zabalit zavin do papiera na pecenie ,volnejsie aby sa mohol dvihnut,vraj nepraska,len mi neda pokoj ako sa upecie z vrchu.Skus jeden zavin co to povie ,uvidis mozna to pomoze.Aj zla rada je rada uvidis mozna budes prekvapena.