Varenie

Kysnuté cesto do chladničky?

vladka1 - bez fotkyvladka1, 29. decembra 2018

Ahoj, čo si myslite, je vhodné dať na noc vykysnuté cesto do chladnicky, keď nestihate už upiecť??

@zareaguj


Diskusia k téme

ivka1475
@Vladka1

Davam ale ho necham uzavrete v plastovej miske alebo dam celu misku do plastoveho vrecka a robim az na druhy den
ivka1475
Prepac, teraz som si vsimla ze vykysnute, ja robim rano cesto dam do chladnicky a ked pridem poobede domov tak je akurat nakysnute ale uz vykysnute to neviem
smejkad
V chladničke kysnutie pokračuje takze ak je dobre vykysnute a odložis prekysne ti
frezia
Ked robim langose, ani ine cesto nepouzivam, len chladnickove. Mam ho tam, kym sa neminie a nic sa mu nestane aj tyzden. Po vymieseni cesta ho dam do igelitoveho vrecka, zatvorim a vlozim do chladnicky. Ked chcem robit langose, ustipnem z cesta tolko, kolko ich chcem robit, usulam gulky a necham volne na tanieri asi 15-20 minut postat. Potom z nich povytahujem tvar na langose a vyprazam. Navrch si kazdy da, co chce. My mame najradsej len s cesnakom.
1x mialui
bubaya
Môžeš, ráno ho prepracuj a nechaj trochu podkysnúť a bude ako nové. Ja som dala do chladničky kváskové cesto na chlieb, už vykysnuté, nechcelo sa mi o 1 v noci už piecť. Ráno som ho trochu premiesila, nechala ešte kysnúť, kým sa mi nezdalo, že ho je dosť, a upiekla. Chlieb bol výborný.
1x nany
beatacsontosova
Ja to robim bezne a vzdy je to v pohode, pred dalsim spracovanim nechaj trosku ohriat potom, ak robim neplnene kysnute (chlieb, vianocku,sladky bochnik) tak ich este davam do studenej rury a potom ju zapnem, nie do horucej,ze by sa nezlaklo cesto :) dokonca chlebik takto kysnuty je este lahsi :)
komunista
Ja dávam do chladničky kôprovú omáčku. Tiež oštiepok, parenicu, bryndzu, nivu a zakysanku, ale tie zase nedávam do kôprovej omáčky. Teraz už sú také trendy, že sa do chladničky dáva máločo, stačí sa pozrieť v obchode, čo všetko je mimo chladiacich boxov, čo kedysi neprichádzalo do úvahy. Tavené syry, majonézy a podobne. Aj kečup sa obvykle uchováva mimo chladu, aspoň neotvorený, ale to tak bolo v podstate vždy, to tie nové trendy v podstate vôbec neovplyvnili. Kečup inak takisto nedávam do kôprovej omáčky. A vlastne ani majonézu či tavené syry.
jack
Dávam a zda sa mi ešte lepšie ako keď s ním robím hneď.Pri kváskovom chlebíku je chladnička veľký pomocník.Keďže treba si tam všetko naplánovať presne.A keď sa vám nechce v noci piecť,tak spinká v chlade.Proces kysnutia prebieha pomalšie a tým pádom kvások lepšie rozloží múku.Na druhý deň keď pečiem tak striedka je jemnejšia a kôrka chrumkavejšia.Tak to je môj názor.
braxi
Iba Ivka 1475 pochopila otázku a aj sa opravila...dievčatá odpovedajú, že dajú cesto vykysnúť do chladničky. Dotaz bol, či už vykysnuté cesto vydrží v chladničke do druhého dňa. Smejkad odpovedala správne, že prekysne...nie som odborník, ale myslím si, že je to tak.
braxi
@Braxi (4.1.2019 13:40)

ešte by som zmenila názov...nie kysnuté, ale vykysnuté cesto... :o)
beatacsontosova
@Braxi (4.1.2019 13:40)
je v principe jedno ci kysnute alebo vykysnute, mam odskusane obe varianyt a plati to rovnako. robila som uz aj plnene zaviny (plnene masove, zemiakove), dala som ich na noc do chladnicky uz vykysnute, zakrutene, lebo som nestihala upiect a boli famozne, uz som robila aj pagace tak, ze som ich dala na plech a sup do chladu, neublizilo vobec, croissanty robim vylucne takymto sposobom, ono v tej chladnicke sa kysnutie celkovo spomali, takze aspon z mojej skusenosti to vobec neublizuje. problem by bol keby si ho nechala kysnut vonku (to sa mi uz raz podarilo, zabudla som na chlieb) a ten sa uz nespraval ako za beznych okolnosti (po upeceni bol taky vlhky akoby neprepeceny a pritom sa piekol dostatocne dlho). obcas sa mi stane, ze necham vykysnut vonku cesto na chlieb a vecer pred spanim sa spamatam ze ho nemam vypecene, tak to supnem tiez do chladu a vydrzi do dalsieho vecera kym pridem z prace a vypeciem. tot moja skusenost, samozrejme asi zalezi od cesta samotneho, co donho das, napr zemiaky robia trosku neplechu lebo pustia vodu a cesto je mazlavejsie a treba potom pridat muku.
jerica
S kysnutým cestom v chladničke , či na sladko alebo na slano, mám len dobrú skúsenosť, večer zarobím, na druhý deň sa oveľa lepšie sa s ním pracuje. Len toľko z mojej praxe.