Varenie

Kyslá kapusta smrdí

daniela15 - fotkadaniela15, 11. januára 2017

Máme naloženú kyslú kapustu v dvoch keramických sudoch, priebežne aj z obidvoch odoberáme. Teraz sme však zistili, že kapusta v jednom sude smrdí, je tvrdá, aj chutná, ale strašne smrdí. Dnes som z nej varila segedínsky guľáš, chcela som vyskúšať, čo urobí varenie. Všetko OK, len tá "vôňa" mi pri jedení vadila. A to nehovorím, že som sa ju snažila odvetrať prievanom do záhrady, aby som neodplašila chodcov vetraním z kuchyne. :-)
Nevie mi poradiť niekto, čo sa stalo? Dá sa kapusta ešte zachrániť? My sme milovníci kyslej kapusty, ten súdok by nám veľmi chýbal, ale keď sa tá "vôňa" bude zintenzívňovať, kapusta bude nekonzumovateľná.

@zareaguj


Diskusia k téme

conscientia
Hmm, keby si napísala, že mäkne a je na tzv. "blato" a ako bonus i smrdí, poviem, že je prekysnutá a že bola naložená nevhodná odroda (my sme tak dopadli predvlani so súdkom z letnej kapusty). Radím teraz len podľa našich skúseností: kapustu v súdku "premývame" cca každé dva týždne (výber kapusty + kapustnice, následné dosolenie, doliatie vody), mama dôkladne vyumýva i vrchné kapustné listy, drevá i kameň na zaťaženie poleje vriacou vodou a dá i čisté plátno (či utierku). Predminulý rok nám kapusta začala veľmi rýchlo mäknúť, tak sme súdok vyniesli von na chlad, ale to bola na Slovensku mierna zima, nie ako tam máte teraz :) Pomohlo to aspoň trochu. Nám zvykla sudová kapusta páchnuť až na jar, koniec marca, apríl, máj...(neodhadli sme množstvo :)
1x trogar
45678
Nepomoze nic! S kapustou sa rozluc.Je to dosledok postrekov,ktore sa vykonali pred zberom a kapusta nemala cas " odvetrat"Staci,ze sa do sudka dostane jedna takato hlavka a cely obsah sa zosmradne:-(
milad
Neviem, či je to postrekom. Nám sa stalo presne to isté a tiež susede o pár domov vyššie...dozvedeli sme sa o tomto vzájomnom probléme náhodou. O mňa by nešlo, nie som skúsený záhradkár, no suseda je odborník a tiež nevie, kde sa stala chyba. Nikdy sa jej to nestalo, len túto poslednú sezónu a nám tiež nie. Mysleli sme, že počas obdobia rastu sa niečo stalo, lebo rovnako nám zopár hláv vyhnilo od stredu, cez hlúb. Zistili sme to, až keď sme kapustu rozrezali. Samozrejme, že do suda išli len zdravé, aj sme ju umývali ako vždy a napriek tomu sa stalo to isté...smrdela, tak zvláštne. Odroda bola zimná neskorá, nestriekali sme ju ničím. I ja budem rada, ak niekto nájde príčinu, alebo poradí.
conscientia
So zlomenou rukou sa doma smrteľne nudím, nuž som investigatívna ako reportéri TV*Markíza...snáď niečo pomôže:

 www.porada.sk/t157038-sudova-kapusta.html...


 www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-det...


Tip: Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Aby sme tomu predišli, vykvasenú kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov. Naplníme ich až po okraj, uzavrieme viečkom, vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujeme pri teplote 65 °C a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

 www.zahrada.cz/forum/nakladani/muze-se-kysane-zeli-zka...









conscientia
@Janger ...šikovná som, spadla som...keby aspoň vonku na ľade, no ja doma v kuchyni. A tak rýchlo to nebude, budúci týždeň to chcú operovať a kovovou dlahou spájať. Už som to raz dávno mala zlomené, no teraz mám očividne menej šťastia.

janger
@Conscientia (12.1.2017 14:17)

Chuda...Hovoria, ze najviac nehod sa stava vo vlastnej domacnosti. Drzim palce.
afataga
tak si mi pripomenula, ako taku smradlavu kapustu mavali u nas kazdy rok susedia pod nami, ked sme este byvali v panelaku, ten smrad, ked ju varili sa linul ku nam vsetkymi moznymi aj nemoznymi cestami, my sme tomu hovorili, ze zas varia onúce :-), im ten smrad evidentne pri konzumacii nevadil, mne by vadil, ja by som ju vyhodila, na buduci rok si skus nalozit do poharov, nedam na ten sposob dopustit
afataga
@Conscientia (12.1.2017 14:17)

hovori sa tomu aj, ze sikovnost moja, neopustaj ma :-), v kazdom pripade ti drzim palce, nech to dobre dopadne a hlavne, nech moc neboli
daniela15
Paradoxom je, zabudla som to napísať, že kapusta sa nakladala naraz, bola kúpená nakrájaná vo vreciach, raz sa prisypalo do jedného súdka, potom do druhého, udupával ju syn, raz v jednom súdku, potom v druhom. Ako je možné, že to takto dopadlo, to nikto nechápe. Vlastnú kapustu nemáme, už pár rokov kupujeme krájanú.
daniela15
@Conscientia ďakujem za všetky rady, podrobne naštudujem a držím palce, aby všetko dopadlo k spokojnosti. Ja som predchádzajúce Vianoce tiež spadla doma a zlomila som si ruku aj nohu, mala som "šťastie", že sa to skončilo bez operácie, ale viac ako mesiac som bola vyradená z práce.
conscientia
@Afataga ...kvasená kapusta a panelák, to je téma sama o sebe. Nepopieram, že i my sme za panelákovej éry mali súdok, no mali sme ho buď v kuchyni, alebo na balkóne. Bolo ju cítiť, keď sa súdok otvoril (otec vravieval, že vypustil džina z fľase :), no bolo ju cítiť ako kvasenú kapustu, nie ako niečo, čo už dávno zomrelo a je v štádiu mŕtvolného rozkladu (trefný popis pána brata.) Zato sme mali susedov, čo súdky skladovali v pivnici a podľa mňa o nejakom premývaní či dolievaní vody nemohla byť reč, zato ten "odér" dal o sebe kvalitne vedieť. Cez Vianoce som bola navštíviť známych a kamarát vraví, že zazvoň, spustím ti lano z okna a vyškriabeš sa k nám...Nechápala som ten humor, kým sa neotvorili vchodové dvere a mňa tá sila takmer vytlačila späť na ulicu :) Ich susedia varili Silvestrovskú kapustnicu.

@Daniela15 Predpokladala som, že ste oba súdky robili naraz, načo si komplikovať prácu. Preto ma zaujalo, že len jeden súdok "strečkuje". Pri slovách, že ste ju kúpili už nakrájanú vo vreci som trochu nakrčila nos, ja som si takto jeden rok robila čalamádu a aby som si ušetrila čas krájaním, kúpila som si 5kg "už hotovô". Trochu nevábne razila už po otvorení vreca, no fandila som si, že nálev a sterilizácia to z nej vytlčie. Skvasila mi vyše polovice naložených pohárov a iné mali akúsi sivastú farbu. Neviem, či máš možnosť radšej kúpiť celé hlávky a nechať si ich priamo u obchodníka nasekať, u nás severe SK sa ich po mestách poflakovalo dosť, čo priamo predávali i krájali začerstva. Mama vravela, že kapustu nakladá už vyše tridsať rokov a zatiaľ sa nám skazila len raz, že na každého raz dôjde :)

PS: Zlomená ruka i noha zároveň? No potěškoště, ja som nemožná už teraz, keď si ani citrón sama neprekrojím. Paradoxne, ako prvé, čo ma napadlo, keď som videla názov Tvojej diskusie bolo, že super, spravím si zemiakové placky s kyslou kapustou...ááááá, nespravím. Jednou rukou to fakt nenastrúham a nevymiešam :D Ale vcelku sa teším, až budem navigovať priateľa v kuchyni, ak nechce zomrieť od hladu :) Hoci pri jeho otázkach typu "a koľko mililitrov vody mám pridať?" a "koľko gramov rasce?" a "koľko je to trochu múky?" a "čo tým myslíš, že pozriem sa a vidím, či to má správnu konzistenciu a farbu?" to bude nápor na trpezlivosť.
_____________________

Ďakujem Vám všetkým za dobré slovo, už to s tou rukou musíme nejako doklepať v zdraví...

daniela15
@Conscientia niekedy sme si kapustu krájali doma, potom sme niekomu požičali hoblík a vyzerá to, že nenávratne, keďže si nevieme spomenúť kto to bol a on asi zabudol vrátiť. Tak sme začali kupovať nakrájanú, u nás žiaľ nechodí nikto krájať čerstvú kapustu. Veľká škoda.
Keď si spomeniem na obdobie zlomenín, teraz sa už smejem, ale vtedy mi jedno nebolo, lebo aj u nás to s varením bolo podobne. Môj manžel vie uvariť snáď len čaj a možno ešte lečo. Tak keď v kuchyni niečo robil, radšej som sa ani nepozerala ... :-)