Varenie

Kypriaci prášok

brambora - fotkabrambora, 28. apríla 2016

Zdravím všetkých varecháčov. ;-) Neviem prečo, ale v poslednom čase vo všetkých koláčoch cítim po upečení kypriaci prášok. Aj dnes som robila pre deti bábovku z 320g múky a dala celý kypriaci prášok a po upečení je tam riadne cítiť. Aj predtým som dávala skoro vždy celý prášok aj do menšej gramáže múky, keď som robila torty alebo koláčik do malého plechu a nebolo ho cítiť. Vždy podľa receptu. Tak neviem či dr. Oetker ho začal robiť nejaký silnejší, alebo mám ešte pobláznené hormóny alebo čo. :-D Bojím sa, že z polovice kypriaceho by sa mi koláč nenadvihol a celá robota potom v čudu. Či skúsiť inú značku? Prajem Vám krásny deň.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Skús prášok z vínneho kameňa - dostaneš napríklad v DM drogérii pod značkou Alnatura tuším Weinsteinbackpulver a videla som aj v nejakom väčšom obchode. Neobsahuje fosfáty a nesmrdí tak, ako obyčajný.
rulik
niekde sa dá PDP nahradiť jedlou sódou
brambora
@Rulik (28.4.2016 12:36)

jedla soda mi smrdi este viac. ta mi tam doda taku pachut divnu.
smejkad
ja davam cast prasku a cast bublinkavej vody - mineralka, malinovka - co je doma
netvori pachut a tiez krasne podvihne
inspirovala ma jednoducha overena nepiskota tu z varechy :-)
tuto konkretnu davku som dala na plech 25x38 a musela som prekrojit, co povodne vobec nebolo v plane, pretoze bol proste vysoky :-)
bubaya
@Smejkad (28.4.2016 13:40)

Tiež dobrý nápad, do hrnčekovej bublaniny som kedysi dávala takú obyčajnú červenú malinovku za korunu miesto mlieka.
haji
Měla jsem zkušenost s práškem do pečiva z Lidlu, název firmy si nepamatuji. Byl výrazně cítit v upečeném koláči, dokonce se mi zdál i slaný. Přežila jsem to, ale už jsem ho nekoupila. Ustálila jsem se na Vitaně a Oetkerovi. Ovšem cena je čím dál zajímavější. Teď vidím, že i Oetker přistoupil k nějaké surovinově lacinější verzi, podle tvého popisu @Brambora. Všechno se vyvíjí. Teď už se jen těším, jak se dočtu, že právě toto český /a možná i slovenský/ zákazník chce, bo má takovou chuť. V Německu by si to nedovolili, ba ani by je nic podobného nenapadalo. Ale to jsem odbočila od prdopeč, omlouvám se.
Přeji všem krásný den!
haji
@Bubaya (28.4.2016 12:35)
Trh plasticky zareagoval cenou, která je ohromující. Ještě nedávno vinný kámen stával pakatel a nikdo si ho v drogerii nevšímal. Trhnuté jsou nejen ceny.
rulik
ešte ma napadlo, či to nemôže byť tým, že Dr.O má 12g a 30 g PDP
afataga
no ze si sa aj ukazala :-), ja roky pouzivam obycajnu sodu bikarbonu, ked je v rcp 1 prasok do peciva, dam dve zarovnane kavove lyzicky, nam to nesmrdi, ci ty nie si nejaka moc presmradena? :-)
sovka62
Asi pre polrokom som v Kauflande objavila klasiku, 13g balenie PDP, výrobca Kávoviny, čo je na ňom výrazne uvedené. Všetky iné PDP som v ceste cítila (aj tú sódu bicarbonu), tento necítim. Takže ja už iný nekupujem.
1x jeka
evanaaa
Inak, bezfosfátový PDP s vínnym kameňom má aj Dr.Oetker, treba ho vyskúšať....
brambora
@Afataga (28.4.2016 15:06)

chybala som ti? :-D no sodu ja nemozem... mne to strasne "smrdi" v tom kolaci. skusim inu znacku pdp kupit.
smejkad
ja som zacala kupovat prave koli peceniu a casto pouzivam aj z pramena donesenu mineralku :-)
1x jack
bubaya
@Haji (28.4.2016 14:18)

Trh plasticky zareagoval - ako pekne povedané, :DDDD
francuzska1
@Smejkad dakujem za nepriamu pochvalu;-))
@Brambora , asi som ako ty, aj mne vadi v sladkom soda bikarbona, nemozem si pomoct, citim ju tam. Najradsej pouzivam ako ti uz radili tu s tym vinnym kamenom, ma ju dr. Oetker ale dostat ju aj v DM Alnatura. Len je o nieco drahsia , stoji cca 0.30e.
katka78
@bramborka , rada ťa čítam po dlhšej dobe :-) Mne sa pri niektorých receptoch osvedčilo aj pečenie úplne bez PDP, s malou zmenou tech. postupu - bielka dobre vyšľahať na pevný sneh spolu s cukrom. Ostanú také ľahké, nadýchané a prenesie sa to potom na cesto. Osvojila som si to pri tomto recepte  varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu...
kde tiež nejde PDP a funguje to výborne, už som podľa neho piekla viackrát. Nech sa ti darí! :-)