Zdravá výživa

Kváskový chlieb

pearls - fotkapearls, 9. marca 2018

Dočítala som sa, že kváskový chlieb má rovnaké množstvo kalórií ako chlieb bežný. Už len preto by mal mať možno menej, že je v ňom ražná, špaldová, alebo iná "zdravá" múka. Podľa toho tvrdenia je špaldová, ražná, celozrnná a im podobné múky rovnaká ako múky biele. Aký je váš názor?...a názor odborníka?

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Kváskový chlieb má oproti kvasnicovému mnohé benefity, neviem prečo ich hľadáš práve v množstve kalórií. Múky biele a celozrnné nie sú rovnaké, každá má predsa iné zloženie. To isté platí o špalde, pšenici a raži. Sú to obilniny, ale každá má svoje špecifiká. Rovnako ako napríklad hrach, fazuľa a šošovica sú strukoviny, ale samozrejme každá svojím spôsobom iná. Toto sú fakty, nie sú názory.
pearls
@Katka78 (9.3.2018 12:30)

Som si vedomá, že kváskový chlieb je výnimočný pre naše zdravie, veď preto ho pečiem a v obchode chlieb nekupujem. Len som chcela o ňom vedieť všetko čo sa vedieť dá a teda tiež o tých kalóriách.Ďakujem vám za odpoveď.
smejkad
Nie všetky kalórie sú zlé.
V celozrnnej múke je okrem kalórií veľa minerálov, vlákniny a iné prospešné látky, ktoré okrem výživových kvalít spôsobujú dlhšie trvajúci pocit sýtosti.
Biela múka má iba kalórie zo škrobu.
Kvások je zdravší preto, že pri časovo dlhšej fermentacii múky sa ona stáva ľahšie a lepšie stráviteľnou.
Takto tomu rozumiem ja, ale sú tu žienky, ktoré sú majsterky na pohľadanie v kvaskovani a ich názor môže byť poučný pre mnohých.
Pekný deň prajem :-)
1x pearls
evanaaa
A ešte - kváskový chlieb (pečivo) má aj nižší GI - to pre diabetikov......
fany444
Ja peciem razny kvaskovy. Kedze obsahuje vela vody, logicky nemoze byt rovnako kaloricky, ako nadychany kvasnicovy psenicny. V 100 gramoch tohto chleba je 45-50 g vody. 50g razneho kvaskoveho chleba ma 435 kJ, razny kvasnicovy 1010 kJ, Konzumny chlieb 1020 kJ, biele pecivo 1262 kJ. Neviem odkial mas, ze maju rovnako kalorii - ved si to vies overit v kazdych kalorickych tabulkach.
Okrem toho, kedze ma nizky glykemicky index, zasyti na ovela dlhsiu dobu. Mozem z vlastnej skusenosti potvrdit, ze prispieva k chudnutiu. Ale uz dva roky ziaden iny nejem...
Okrem toho ma raž iny typ lepku, ako psenica (pozor, spalda ma lepok ako psenica a ma ho este viac ako ona) - razny lepok - sekalin, nie je taky lepkavy ako psenicny, cize nelepi sa na creva a este tym mnohohodinovym kvasenim je takmer cely rozlozeny, preto razny kvaskovy chlieb toleruju aj mnohi celiatici.
Dalsie plus kvaskovych chlebov - kvasok obsahuje bakterie mliecneho kvasenia, co su vlastne probiotika - pomahaju traveniu aj spravnemu osidleniu crevnej mikroflory. Kvasnice obsahuju len bakterie alkoholoveho kvasenia, ktore zbytocne zatazuju travenie.
deria
Pravidelne pečiem kváskový chlieb a miešam ražnú a špaldovú celozrnnú s menším množstvom chlebovej 650 v rôznom pomere, podľa toho koľko jej mám doma. Dodržiavam len celkovú váhu podľa receptu. Pre mňa je smerodajná jedna podstatná vec. Odkedy ho jem mám zase pás ;-)
Keďže som chlebová pre mňa je dôležité, že nezjem také množstvo kváskového chleba ako "normálneho" ak potrebujem zasýtiť hlad, lebo kúsok kváskového ma nasýti lepšie ako štvrť "normálneho a hlavne dlhodobo.
1x danda3
muska33
ked ho pečiete tak suroviny poctivo vážite, alebo všetko tzv. od oka?

zinitto
Kváskový chlebík je chutnejší, dlhšie vydrží, lepšie trávi, je vhodnejší aj pre diabetikov a celiatikov,. Kvások nenafukuje, je ľahšie stráviteľný, neprekysľuje organizmus, prospieva postave a je zdravší ako droždie:)
monas
@fany444 (19.3.2018 23:44)

Ja si robím chlebík z vlastného kvásku. Kvások aj recept mám odtiaľto:
 zdravezdravie.sk/kvasok-liek-nas-kazdodenny/...


Čisto subjektívne: keď sme celá rodina prešli na kváskový a je úplne jedno či biela múka, celozrnná, celoražná všetci sa cítime po tom chlebíku lepšie. Žiadne prejedenie sa, nadúvanie a podobné....