Varenie

Kvasené uhorky... Pomoc!

sharona - fotkasharona, 19. júla 2018

Dobry den prajem, robim prvykrat kvasene uhorky, uz su nalozene v pohari 3 den a dnes som zbadala, ze na chlebe, ktory je na vrchu, sa vytvorila plesen. Take zelenomodre skvrny a cely chleba je pokryty pavucinkou plesne. To bude asi zle a cele to musim vyhodit :-( Kde som urobila chybu?

@zareaguj


Diskusia k téme

mirop
Ja tiez bez chleba... na liter prevarenej vody 2 polievkove lyzice soli... Nic viac
1x kimlo
motyka
Ja robím skoro tak isto ako @Kimlo a nikdy sa mi nepokazili. Tie s plesňovým chlebom jednoznačne vyhodiť.
Môžu Vám spôsobiť vážne zdravotné problémy
evanaaa
Zaujímavé, ja som síce robila len raz, podľa mamy, ona chlieb dávala do kvasákov vždy, ale tuším naspodok? väčšinou patku. Ja sa už ani nepamätám, ale viem, že nemala problém, že by sa nevydarili, možno je chyba aj v chlebe....a možno sa ešte niekto k tomu vyjadrí, aj mňa by to zaujímalo.
finczi
Moja mamka tiež robila s pätkou chleba na spodku fľaše. Nikdy sa nič nepokazili. Tiež ako @Mirop , na liter prevarenej vody 2 PL soli.Dávali sme aj kôpor. Kvasené uhorky milujem. Podľa mňa ste mali problém už s chlebom,ktorý ste vkladali k uhorkám. Teraz to určite nekonzumujte,treba to celé vyhodiť a nedajte sa odradiť. Držím palce!
smejkad
Môže to byť aj chlebom. Keď pečiem a nedám semienka, vydrží minimálne týždeň. Keď kúpim, do dvoch dní začne plesnieť, aj nerozbalený.
sharona
Dakujem vam vsetkym, ja si tiez pamatam, ze mama davala koncek chleba a boli dobre. Uz som ich vyhodila, skusim na novo podla vasich rad :-)
evelynba
Bude to určite chlebom, niektoré, najmä balené krájané, začnú zakrátko plesnieť, dokonca aj v chladničke. Už ich radšej nekupujem. Zrejme ten chlieb už v sebe tú pleseň mal. Ja vždy robím s chlebovou pätkou navrchu, ktorou to celé pritlačím, aby uhorky "neplávali" na vrchu a nemal k nim prístup vzduch, ale doteraz mi chlieb nikdy nesplesnel. Dobre že ste ich vyhodili, za tých pár centov to nestojí. Skúste znovu bez chleba alebo s kvalitným chlebom. Veľa šťastia.
evanaaa
A myslím, že ten chlieb by mal byť starší, nie moc mäkký, najlepšie tá patka, aby bolo viac kôry ako striedky.....inak, ja kupujem u nás ražný chlieb, inde som ho ani nevidela, je výborný a nesplesnivie ako iné chleby, mám ho aj v mrazničke (kupujem naraz 3-4 ks.), vydrží niekoľko dní.
nephilim
V dávnych dobách, keď som bola ešte malá a zbožne vzhliadala k sesternici, lebo ma zoznámila s pánom Balaštíkom a zavárala, tak soli stačí 2 až 2 a štvrť polievkovej lyžice, 40-45 gramov. Načo chlieb? A ak prirýchlo kvasia, fikni ich do chladničky a urob polievku.




1x albina
ampara
Posledné 3roky robím tiež podľa @Kimlo a môžem len doporučiť. Trvá to síce trošku dlhšie,ale na dobré veci sa oplatí počkať.
staja
@Kimlo (19.7.2018 14:03)

Iné už ani nerobievam len podľa tohto receptu a úspešne ich šírim ďalej - každý, kto ich ochutná, nešetrí chválou.
paces
Naco preboha chleba???
To akoby som robil kvas na palenku a narvem do kazdeho suda este aj chleba, nech to rychlo kvasi... a za 2 tyzdne to mozem vyliat, lebo namiesto premeny cukru na alkohol sa mi kvasnice zmenia na plesen...
Voda, uhorky, trosku soli. Staci. Pohar nechaj 2 dni otvoreny, aby sa vo vzduchu rozptylene bakterie dostali do vody a nastartovali kvasenie, potom ho prikry platenkom. Tot vsjo.
Inak odporucam knihu Sila prirodnej fermentacie. Velmi dobre vysvetlene ako kvasenie prebieha, na co je dobre a co s nim. No a asi 300 receptov na kvasenu zeleninu, ovocie, maso,...