Varenie

Kvašáky

jena - bez fotkyjena, 19. septembra 2017

Prosím, neviete prečo mi kvašáky "zblatovatelli" ? Kde som urobila chybu?
Aj ich prepichujete?
Ďakujem za Vaše rady!
Jena

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Pravdepodobne preto, že aj po prekvasení si ich nechala v náleve na teple. Keď sú vykvasené tak akurát, vyberiem ich z nálevu, opláchnem a vložím do pohára. Nálev opatrne precedím cez husté sito, prevarím, nechám vychladnúť a studeným zalejem uhorky. Potom už skladujem v chladničke a vydržia rovnaké, kým nezjeme.
A áno, prepichujem ich.
haji
@Sovka62 (20.9.2017 06:34)
Naprostý souhlas, překvasily. Tatínek vytáhl a zalil převařenou slanou vodou, šup s nimi do lednice. Jeden rok dokonce zalil okurkovým nálevem, který mamince zbyl. Zavařila je, jen aby chytlo víčko. Ten rok byl silně úrodný, kvašáky všude kam oko dohlédlo. Chce to trénink. Příště budeš pozornější. Je to jako s burčákem - když překvasí, tak se zlomí a pracuje na jiné podobě. Zkušenosti nepadají shůry, i když člověk udělá chybu, pokračuje dál - moudřejší. Ať se daří!
kecupicek
Práve pre to skladovanie v chladničke už kvašáky nerobím. Nám dvom s manželom stačí malý 3dl pohár, aj tak to máme na 2-krát. Boli časy, keď si sadol so sestrou k 4-litrovému poháru uhoriek a kým nebola prázdna nevstali, ani keby bolo zemetrasenie. Moja babka hovorievala, že od kyslého je človek zlostný a britky/škaredý/ preto kyslé uhorky nikdy nejedla.
jozka2
Jena,zrejme viem o com hovoris,aj mne sa stalo,ze hned po vykvaseni tzv. fermentacii uhorky zmakli,bola som sokovana a niekto mi poradil,aby som nepouzivala jodidovanu ani morsku sol ,ale obycajnu kamennu nasu presovsku/ ta zial uz neexistuje,/ zmenila som sol a uhorky su v pohode.Skus.
paces
Cokolvek kvasene sa ma robit v takom mnozstve, aby sa to zjedlo skor, nez sa to prekvasi. To je jedina rada ako tomu zabranit. Davanie do chladnicky, prevaranie nalevu a pod., to uz je dalsie spracovanie, ktore tam nema co robit. Ak prevarim nalev z kvasakov, tak co urobim? No zabijem v nom vsetky kvasne bakterie, vdaka ktorym tie kvasaky mam. Takze ho mozem rovno vyliat a do vykvasenych uhoriek naliat cistu slanu vodu...