O Varecha.sk

Ku tým 25 receptom….

jamarlen - bez fotkyjamarlen, 2. októbra 2014

pozerám na 25 receptov, ktoré si ľudia zaraďujú do kuchárskych kníh a premýšľam, či som prekvapený, či nie…
prvé, čo mi napadlo - úspech majú rcp. rýchle, bez miesenia, varenia a pečenia…..
nemusia byť ani veľmi presné, ani veľmi pekne aranžované, ani obzvlášť dobre fotografované, nemusí v nich byť ani zrnko kvalitnej kuchárčiny, o gurmánstve už ani nehovorím….
keď som sledoval mesačné súťaže, veľmi často sa skutočne náročné, domyslené, prepracované a originálne recepty umiestnili na chvoste,
ak vôbec…
to ma viedlo k tomu, aby som si v mojej kk založil kolónku "fantastické". zaraďujem si sem tie rcp., ktoré sú krásne, kvalitné, z kvalitných surovín, ktoré nevarím každodenne, ktoré by som uvariť ani nezvládol, alebo by ich nezvládol môj metabolizmus a mne sa zdajú skutočne umením….
sú varecháči, ktorí takéto rcp. uvádzajú takmer každotýždenne, a to už niekoľko rokov, ale aj tí občasní, ktorým sa vždy poteíšm, keď ich zbadám medzi novými rcp.,
za to im ďakujem, a chcem im zaradením do tejto kolónky zvýšiť karmu, hoci som ich recepty používal už predtým, ale vyhľadával som ich pod nikmi, nie v kk., ktorá by už bola riadne neprehľadná, a tak práve tí, ktorých si najviac vážim, vlastne nedostali odo mňa hlas…ospravedlňte ma, prosím!

možno si aj vy založíte kolónku "fantastické" a o päť rokov to budú úplne iné výsledky…..

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
pekne si si to vymyslel...
mňa zas udivilo, že tam za tie roky nie je jeden jediný recept na nejakú dobrú klasicku, veď mnohí varíme denno denne úplne normálne jedlá a tak ako občas potrebujeme upiecť tortu, tak občas potrebujeme uvariť slávnostný obed... možno je to preto, že mäso robí každý po svojom a môže si vymýšľať, nemusí sa držať receptu, zatiaľ čo zákusok treba piecť celkom presne?
ja si do KK ukladám veľmi málo, zákusky pečiem raz do roka na Vianoce, už ani na Veľkú Noc nepečiem... cez rok pečiem ovocné a iné koláče...
ale tiež mám jednu špeciálnu kolónku v KK mám ju nazvanú "Inšpirácie" a tam si dávam všetko čo ma osloví, čo je iné, netradičné, zvláštne a podľa týchto receptov často aj varím...
tomas
ono ja som nad tým uvažoval, a podľa mňa klasické jedlá si ľudia menej ukladajú, lebo ich poznajú, a radšej si ukladajú neklasické jedlá, lebo k ním sa chcú vracať menej často, čiže si ich nezapamätajú, čiže si ich uložia. to je moja úvaha:)
jozka2
Tomas,s tym vyberom som aj ja zaskocena.Su tam vyborne uvarene ,spracovane a vysvetlene polopaticky recepty,ktore by clovek tam rad videl a taketo recepty tu nie su. Ako napr.vyborne ma do puntiku prepracovane napr.@Kimlo ,@Sracz ,@Manek ,@Mesiar ,@Pusta ,@2010.Kolace nadherne ma spracovane,upecene,vysvetlene napr. taka @Izabele929 ,@tatranka ,@sovka a rada dalsich a oni tu nie su.Zaskocil ma,ale recept,ktory je na 25.mieste ,,Orieskova Lahodka".Ano,je to dobry kolacik,ale cital niekto postup a diskusiu od @rajcinka ? Od r.2010,ked ten recept vlozila na varechu nebola schopna doviest na pravu mieru postup a gramaz I ked ju ludia o to prosili.Nemam nic proti tomu,ze sa tam dostala,ale mohli by ste ju upozornit z ucty k vyhre nech recept prepracuje tak aby tomu kazdy rozumel.vdaka.
jamarlen
milá @jozka2 , men to bolo tiež divné, vysvetlil som si to práve tým, že keď chcem poriadny rcp., klikám rovno na autorov, a donedávna som si ich rcp. ani nepridával do kk., a tak som ich vlastne "ochudobnil"…myslím, že to tak robia aj mnohí iní.
jamarlen
@ev úsik, tvoja kolónka "inšpirácie" ma zaujala, tam si začnem pridávať aj rcp., ktoré zvládnem, alebo ich časť, napr., ako od @palokuchki , ktorá už o.i., na moje želanie pridala návod na jednoduché vaľkanie :), práve z úcty k takýmto autorom, ktorí nedávajú nepečené "mńamky, papanice…", ale skutočné delikatesyaj kulinárske finesy nielen pre mňa, ale aj odbornejšiu verejnosť….
inak, veľmi ma výsledky neprekvapili po tom, čo súťaž o naj tortu vyhralo tuším akési pečené prasa, boli tam aj dobré veci (z môjho pohľadu).))
1x jerica
jerica
Myslím si , "trefné" k tomu niet čo dodať !!
Nič iné ako poďakovať za odvahu, napísať to s takým úprimným konštatovaním a nadhľadom :-)
jozka2
Ano,mas pravdu@jamarlem ,bili tam nadherne,a niektore zlozite torty.stale som rozmyslala ako dokazu vybrat to naj z tolkej krasy.No voci gustu ziaden disputant.Tak ako si spomenul@palokuchki si urcite zasluzi poklonu a dalsi a dalsi dobri kulinarsky majstri.toto co bolo vybrane,nejaky nepeceny kolacik,tie piekla moja dcera ked mala 10,Ale urobit dobry kysnuty kolac toto je umenie a ani jeden sa tu neobjavil,no mozno v buducnosti sa zmenia kriteria.
zolik
musim uprimne priznat, ze tym top poradim som bola prekvapena, priam az zaskocena. Ale kedze sa hviezdickovanie do hodnotenia nezaratava, len ulozenie do kucharskych knih, tak potom mal mozno @tomas svojim vysvetlenim vcera 21:15 docela pravdu. Pride mi to smutne. A s komentom @jozka2 k tejto diskusii sa v podstate stotoznujem. Aj s tvojim pohladom a nazorom na celu vec hodnotenia @jamarlen.
honestka
@jamarlen : tvoja prva veta presne vyjadrila moje rozcarovanie, ked mi pohlad padol na obrazky tych 25 receptov.
Uplne sa stotoznujem a verim, ze tvoje prvotne vyjadrenie presne vystihlo dovod preco "zvitazili" a uplne odignorovali recepty, ktore by si boli zasluzili povsimnutie.
Ale kedze toto hodnotenie bolo "masove" a nie redakcne, bolo by mozno vhodne pri tomto krasnom jubileu, aby aj ona urobila zostavu receptov, ktore by mali zahrnute ine kriteria ako Hviezdicky a KK, ktore tu nie su aj tak popularne;
/a prave aj z takych prispievatelov ako ste spomenuli/, ktori ozaj tuto stranku robia zaujimavu originalnostou, pestrostou aj ojedinelymi prispevkami ci dobrou diskusiou pri nich aj vtedy, ak nie su aj "castymi prispievatelmi".
Proste vyzdvihnut jeho kvalitu a pravdepodobnost, ze recept moze byt uspesnym v kuchyniach mnohych, ktori by ho chceli vyskusat a obohatit si trebarz dovtedy aj nepoznane suroviny.
Z casu na cas predsa vsetci radi experimentujeme niecim novym, co sme dovtedy nezvykli bezne varit.
Ako sme prave zistili, vlozenie do KK toto vobec nesplna.
A Dakujem za vecne pripomienky.
pacinka
A čo ste čakali? Uvedomte si, že varechu čítajú denne tisíce ľudí, ktorí tu nikdy nič nenapíšu, nediskutujú, nedávajú recepty, len čítajú. Niektorí z nich si tu založili svoje KK kde si ukladajú jednoduché a lacné recepty. Nemajú potrebu komentovať a variť z nedostupných surovín. Vidia aj komentáre pod receptami a dávno si urobili úsudok o každom z vás, čo tu prispieva. Presne ako český génius v kuchyni Láďa Hruška, ktorý nevie vôbec variť, redakcia tv vykráda weby a blogy s lacnými receptami, on ich kvázi vyrobí, tv to odvisiela recept sa stane hitom. Zatienil všetkých Pohlreichov a skúsených, šikovných kuchárov. Vedie sledovanosť a predal najviac kuchárskych kníh. Ľudia kupujú, varia jeho "jednoduché, lacné, rýchle mňamky - blafy". 80% ľudí tak varí a pečie. Tak je to aj na vareche. Ľudia pozerajú recepty lacné, rýchle a jednoduché - mňamky. Nezaujíma ich fotka, ani karma autora, ani jeho keci pod receptom.
Toľko môj názor. Pekný víkend.
kukulienka71
@jamarlen , @jozka2 , @honestka , @jerica , @pacinka , máte veľkú pravdu aj z môjho pohľadu. Presne to vystihla teraz @pacinka :-) Redakcia tu zverejnila 25 NAJÚSPEŠNEJŠÍCH receptov za 5 rokov, úspech tu znamená uloženie do KK, presne v tom poradí je to, koľkí si ich uložili. Kvalita tu nie je teraz kritériom, aj keď niektoré majú čo do seba, zaujali aj mňa. Pravdupovediac, v dnešnom uponáhľanom svete sa vôbec nečudujem, že si ľudia ukladajú práve rýchlo hotové a chuťovo vynikajúce jedlá, pretože na jedlo a tobôž na varenie nemajú toľko času, koľko by si zaslúžilo, ak má byť kvalitné:-( Myslím si, že každý z nás tu má svoj rebríček najúspešnejších receptov, obľúbených prispievateľov, ktorých postupy a rady ochotne opakuje a dodržiava. A taký rebríček by sa tu ťažko zostavoval redakciou, pretože kritériá máme každý svoje vlastné. Ja som vďačná za možnosť sledovať Varechu, učiť sa z nej a brať si príklad:-)
radox1
keby to tu redakcia chcela ozivit tak vyhlasi sutaz na konkretnu hlavnu surovinu-napr.cestoviny,konkretne mäso a podobne,a nejaka porota z profi kucharov by vybrala najlepsi recept.az tam by sa vyselektovala kvalita.
jamarlen
@pacinka , mne sa zdá, že práve takéto portály zvyšujú gastronomické uvedomenie ľudí….aj ja mám rád rýchle a hospodárne rcp., bývajú veľmi chutné, veď naše staré mamy, aj mnohí súčasní tvorcovia, ktorým záleží na zdravom stravovaní, sa s jedlom vyhrali - z lásky k rodine, surovinám aj vareniu….nemám rád výraz "lacné" - zaváňa mi to nekvalitou, a práve tými "blafmi", o ktorých píšeš:)
ako píše @kukulienka , kto chce, môže sa tu mnohému priučiť, a aj to robí.
myslím ale, že aj tí, čo nediskutujú, sledujú kvalitné rcp.,, často to vidno v kolónke "TOP" týždňa, i dňa… predsa len sa tam umiestňujú aj moderné rcp. racionálneho stravovania...
mariamka
mate pravdu, ze tie vysledky su malovravne, ja uz som v nejakej diskusii pisala, ze taketo "učelné" hlasovanie je o nicom,, chcela som si aj zalozit v KK rubriku sutaz, ale nejak sa mi to neujalo, resp. nestiham, hviezdickujem vacsinou plny pocet /co je aj tak zbytocne/ a ukladam naozaj to, co planujem uvarit, na skodu vela receptov, ktore su perfektne, jedinecne, nie bezne, je mi to luto, lebo tu mame naozaj top varechacky, dobry postreh @jamarlen , asi by bolo treba zmenit pravidla topovania,,
pacinka
Presne tak. Lacné som myslela jedlá za málo peňazí, nie nekavlitné. Tu vôbec nejde o top lištu, ani o hviezdičky. Ide i ukladanie do KK. Počet uloženia konkrétneho receptu do KK je dôležitý. Píšem o tom, že ukladajú ich tí, čo tu vôbec nediskutujú. Tiež sú to členovia varechy.sk
Všimnite si, že súťaže nevyhrávajú zdravé, racionálne recepty s nádhernými fotkami. Myslím že každý kto sem recepty dáva varí s láskou a baví ho to. Je smutné, že v tomto štáte musia ľudia šetriť na strave a práve preto varia zo surovín "za málo peňazí" a mnohí nemajú možnosť si nič iné dovoliť. Preto takéto výsledky sú.
pusta
osobne mám tiež rada recepty, o ktorých tu hovoríte, lacné, klasické, tradičné, rýchle, naše, ale veľmi uvítam vždy i recepty nové, u nás neobvyklé a nepoznané, najmä varenie zo svetovej kuchyne :-)
nemyslím si, že som na v tomto sama, predsa si každý môže vybrať tie svoje. mne by tu takéto recepty chýbali.
treba si uvedomiť, že Varecha.sk nie je len o domácich receptoch, ale je všestranná a rôznorodá.
jamarlen
milá @pusta , milujem klasické recepty,obdivujem postupy, vynaliezavosť menovaných aj ľudových tvorcov... no nežijem "klasicky", preto sú pre mňa, aj moji rodinu priveľmi kalorické a ťažšie sráviteľné…rád sa na nich očami popasiem:) vyhľadávam ale, ako píše @pacinka , tie"racionálne, zdravé, pekne odfotené" a nové……chvála vareche, achádzam tu aj také aj také:)
pusta
Milý@jamarlen , aj také tu treba. lenže ja si myslím, že aj niečo nové, neopozerané a najmä zo svetovej kuchyne treba. medzi nimi nájdeš veľa receptov s krásnymi fotkami a aj s rýchlym a jednoduchým postupom, tie tiež sú to nádherné recepty.
preto je len k dobru, že vdaka práve týmto receptom jeVarecha.sk rôznorodá a nie preplnená len akýmisi domácimi mňamkami či receptami typu: Čo dom dal" :-)
predpokladám, že s týmto súhlasíš aj ty.
jamarlen
milá @pusta , veruže súhlasím:) čo dom alebo chladnička dala, mňamky, a pod. - hotová katastrofa….
jamarlen
tu asi diskusia končí, ďakujem všetkým, čo sa pridali, aj tým, čo nahliadli a pevne verím, že môj, alebo @ev úsik nápad uplatníte aj vy vo svojich KK
možno by bolo zaujímavé zverejniť aj informácie o tom, ktorý z autorov
na vareche je ten najzaraďovanejší do KK, mono by sme boli milo prekvapení:)