Varenie

Ktorý olej je podľa Vás najlepší?

maciatkokiki - bez fotkymaciatkokiki, 23. júna 2016

Dobrý deň dámy, prosím Vás ktorý olej je podľa Vás ten naj? Dočítala som sa že kokosový je super ale tá kokosová vôňa ma zdúva..za akúkoľvek náhradu budem vďačná..Ďakujeem

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Neexistuje "najlepší olej". Existujú ale rôzne oleje, resp. tuky pre rôzne potreby. Napríklad podľa toho, na čo ho potrebuješ.
Čo sa týka konkrétne tebou zmieneného kokosového, tak ten si môžeš kúpiť aj "bez vône", je dobrý napr. na vyprážanie, neprepaľuje sa tak ako napríklad slnečnicový.
sovka62
Hlasujem za názor @kimlo a @lorak. Odkedy som vyradila margaríny a umelé tuky (vďaka, Varecha) a používam maslo a bravčovú masť, mám cholesterol veľmi mierne nad normu a to som pred rokom prestala brať lieky, ktoré ho znižovali, lebo pri používaní Ramy, Smetolu, olejov a pod. som ho mala skoro 7.
chill
Podľa toho na čo. Mne vyhovuje repkovy za studena lisovany alebo ryzovy... Ale guláš si neviem s nimi predstaviť.. Takze aj domáca masť je u mňa v chladničke ☺
1x haji
katka78
Vidíš @Maciatkokiki , mala si napísať na čo to chceš, lebo tu "vyhráva" bravčová masť, lenže to asi myslia na vyprážanie, alebo varenie klasických jedál, asi nie do šalátu. Môj starý otec napríklad pekával záviny s bravčovou masťou a boli famózne, ale do bábovky predsa len dáš radšej maslo, alebo niekto olej. Takže je dobré vedieť na čo ten tuk potrebuješ a potom si vieš vybrať, ktorý je na to vhodný. Každý má predsa iné zloženie, chuť a špecifické vlastnosti.
1x haji
frezia68
Prepustené maslo,bravčová masť, bežné 82% maslo a extra panenský olivový len do šalátov,ináč ho nemusím. A ako @Sovka som vyhodila lieky proti cholesterolu ( mala som 7,8 ),upravila trocha jedálniček a cholesterol mierne zvýšený :-) .Kuchyňa starých rodičov a produkty vyrobené a vypestované doma sú najlepšie.
babidka
Ako vidis , kazdy uprednostnuje nieco ine .Tu nejde iba o to , na co ten olej pouzijes -varenie , pecenie , do slatov alebo na vyprazanie . Je to aj o individualnej chuti ktora je u kazdeho ina . Moze mi niekto rozpravat o tom , aky super olej je olivovy extra virgin - mne absolutne nechuti :-) Alebo repkovy olej ma podla mna chut ako zatuchlina , kokosovy vyslovene neznasam ...mam vsak rada slnecnicovy olej , casto pouzivam maslo , bravcovu , husaciu a kacaciu mast.Moja / uz neboha/ svokra udajne v zivote nekupila ani nepouzila olej a cely zivot vystacila s domacim maslom a domacou bravcovou mastou .
Takze otazka by skor mala zniet : ktory olej je podla vas najlepsi na varenie?ktory na salaty/na pecenie/vyprazanie ??? :-)
luciak
podla toho, na co, nie? Ked uz vyprazam (ozaj zriedka) tak zasadne na masti z mangalice, varim s olivovym, na salaty mam najradsej z hroznovych jadier, kokosovy davam do pecenia.
nyja
Uprednostňovala som olivový olej kvôli obsahu kyseliny olejovej. Potom som zistila, že u nás vyrábaný repkový olej sa už vyrába z vyšľachtenej repky, ktorá už neobsahuje významné množstvo kyseliny erukovej (tá znehodnocovala olej). A takto vyrobený, zastudena lisovaný repkový olej obsahuje porovnateľné množstvo kyseliny olejovej aké je v olivovom oleji. No ale navyše tento repkový obsahuje aj vyvážený pomer omega 3 a omega 6 nenasýtených kyselín a toto robí repkový olej úplným favoritom v olejoch. Navyše je pachovo i chuťovo neutrálny, takže ja už olivový olej kupovať nebudem. Ten, ktorý mám ešte miniem a basta. Inak na vyprážanie používam jedine bravčovú masť, ktorú si ale sama vytápam... Vyprážané robievam občas. Kokosák ignorujem, pretože nechcem podporovať nenažrancov (a ich astronomické zisky), ktorí sú zodpovední za výrub pralesov a následné vysádzanie plantáží kokosových paliem. Je to bezohľané voči zvieratám tam žijúcim a aj voči planéte. No a zloženie mastných kyselín v kokosovom tuku nie je nejaké úžasné. Margaríny nie, alebo len ak sa ich použitiu nedá vyhnúť. Slnečnicový olej zlý nie je, ale ďaleko pokrivkáva za repkovým a je menej tepelne odolný ako repkový. Super je tekvicový olej, len a len zastudena je temer liekom. Ale je dosť drahý. De luxe je ľanový olej a olej z hroznových jadier, alebo borákový olej... nič z toho nie je ale na varenie, škoda by bolo poničiť tie vzácnosti v nich. Takže na pokvapkanie šalátov alebo len tak lyžičku ako liek.
giussa
pekne zhrnutie @nyja Zalezi na zdrojoch, ku ktorym sa dostaneme, ci uz informacii alebo produktov. Niektore su vysokokvalitne a ine nie. Tiez sme doma prisli na to, ze velmi zalezi na co sa tuk pouzije a co z neho chceme dostat. Alebo nechceme... Ten repkovy v tvojom zhodnoteni ma zaujal, povodne sme ho zatracovali, ale skusime ziskat viac informacii. Domace je totiz najviac
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kukulienka71 (23.6.2016 12:21)

V mojej práci keď kuchárky vyprážali na repkovom oleji, smrdelo mi to po rybách a to ma odrádza od používania repkového oleja, aj keď ho veľa kuchárov odporúča na vyprážanie. Ja používam, ak náhodou raz za rok vyprážam, iba bravčovú masť.
kopretina
@Nyja (24.6.2016 12:37) Souhlasím. Ještě používám kromě řepkového i olej z dýňových semínek, hlavně do dýňové polévky, salátů - místo olivového. Kokosák používám, ale jenom jako kosmetiku - na nohy, po sprše. Na vaření ne. A také přehřáté máslo - do vaření na smažení.

1x haji
kukulienka71
@Dr (24.6.2016 15:28)

To si mi už raz písala, keď si práve hľadala radu k olejom;-) Mne repkový nesmrdí, neviem aký používali tam u vás. Každý máme svojich favoritov, otázka znela, aký olej je podľa nás najlepší, tak som napísala ten svoj "naj". Inak aj ja ho striedam s masťou, používam aj maslo a iné oleje na šaláty (tekvicový, olivový, sezamový, rakytníkový, a kokosový zasa na pečenie)
wiwi
Môj najlepší je do šalátov tekvicový a na varenie a pečenie maslo a domáca masť :-)
1x haji
methi
Na bezne varenie pouzivam ryzovy olej alebo ghee a na vysmazanie arasidovy. Na studeno olivovy.
1x haji
rulik
koľko ľudí toľko chutí, aj u mňa vyhráva bravčová masť, ale keď olej tak náš repkový, olivy u nás nerastú tak nie je náš tradičný a slnečnicový sa niekam nehodí vôňou
1x haji
nyja
@Giussa (24.6.2016 12:52)

Presne, v kuchyni treba použiť viac druhov olejov či tukov s ohľadom na to, čo pripravujeme. Keď pogoogliš, nájdeš o repkovom oleji info, je toho dosť. Kedysi sa repkový olej vyrábal iným spôsobom ako dnes a okrem toho repka vtedy nebola najkvalitnejšia. Na nette som sa dočítala, že sú vyšľachtené nové odrody repky olejnej a tá už neobsahuje tú smrdľavú kyselinu erukovú, takže repkový olej ju tiež neobsahuje. Pravdepodobne to, čo spomína Kukulienka, sa týkalo toho oleja predtým. Ja kupujem Raciol repkový, čo sa u nás vyrába a keď natrafím, tak Zlatý olej repkový alebo Vénusz repkový z Maďarska. O žiadnom smrade u nich nemôže byť ani reči. A olivový olej je fajn, ale som čítala, že u nás tieto oleje (rozumej SVK, ČR) nie sú v predaji v čistom stave, ale že už od výrobcu idú k nám pančované. No a zistiť to môžeš akurát tak laboratórne. Keď sa zmieša oliváč a slnečnicový, nerozoznáš...ani dľa farby či vône... Takže za veľký peniaz kupujeme to, čo až také drahé nie je. Asi to výrobca robí v duchu tej výhovorky, že ľudia z bývalého "Ost bloku" sú zvyknutí na iné (horšie) chute ako tí zo západnej Európy. (Neviem, či viete, ale nejaká česká europoslankyňa sa dala dokopy s chemikmi a nechala analyzovať obsah rovnakých potravín kúpených v Nemecku a v Česku... a potom výrobca vysvetľoval, že ...proste tú blbú výhovorku, že tu u nás sme zvyknutí na zlé potraviny a preto nám predsa dobré nemôžu chutiť :-D. Týkalo sa to, myslím, coly, nutelly a nejakých konzervovaných produktov. Dá sa článok vyhľadať na www.idnes.cz . No a takto nám aj tie oleje upravujú, aby sme platili ako za olivový, ale požívali vlastne slnečnicový :-( Tu je link na článok, ktorý uvádza porovnanie repkového a olivového oleja z hľadiska obsahu jednotlivých nenastýtených mastných kyselín  zamilujsadorepkovehooleja.eu/olivovy-alebo-repkovy-olej/...
1x haji
aja71
Opravdu záleží na co ho použiješ . U mě vyhrává máslo, vepřové sádlo, do salátu panenský olivový olej a v ledničce mám i kokosový olej .Ale asi se držím jen rady mé prababičky, která vždy používala domácí výrobky.
1x haji
haji
@Nyja (26.6.2016 02:02)
Jojo, český a určo i slovenský zákazník vyžaduje - méně masa nebo žádné v uzeninách, pančované oleje, vycucané mléčné výrobky, zmršené konzervy, ředěné prací gely, šizené prací prášky atd.atd.. Prý jsme na tu chuť, konzistenci a nejspíš i okrádání prostě - zvyklí - !
Pár let zpět jsem dostala od kamrádky 1,5 litrovou petku domácího řeckého olivového oleje. Žádný panenský, prostě domácí. OH! Co živa budu, nezapomenu!!
Používám vepřové sádlo a máslo na vaření. Olivový olej na saláty. Smažím málo a tak si dovolím koupit Ceres tuk na smažení. Není to žádná výhra, bo je to ztužený rostlinný tuk, ale je bez zápachu a v pohodě "dává" vysokou teplotu. Smažím na něm jak slané tak sladké pokrmy. Obyčejný slunečnicový, řepkový či směsový olej používám jen na výrobu domácí majonézy či do těsta. Bych šla i do lepších olejů na saláty, hodně mě to láká, ale brzda peněženka je nekompromisní. Souhlas @Aja71 doma vyrobené či alespoň částečně vyrobené a v našem pásmu vyrostené je pro mě nejbližší!
maciatkokiki
Ďakujeeeem :) Myslela som do šalátov alebo na tvár :) pozerám na avelánový a argánový ale či je dobrý neviem..
nyja
@Haji (26.6.2016 12:12)

Ja sa fakt čudujem, že tí naši EUposlanci ešte v Bruseli ani necekli o tomto probléme - špeciálne vyrobené ošidené výrobky pre bývalý Ost block. Ako dôvod vidím jedine to, že u nás samozrejme nenakupujú. Tí vaši určite nakupujú v Nemecku a naši zasa v Rakúsku. Tí nemajú tucha, čo za humus vedia vyexportovať k nám!
Ano, ten grécky domáci oliváč je vraj skvelý. Známa si tiež doniesla z dovolenky zopár litrov, kúpili tam od domácich a vraj sa nedá porovnať s u nás kupovaným. A ani sa nedivím, keď kupovaný je biedna riedená zmeska.



2x haji a siisa
haji
@Nyja (1.7.2016 14:53)
Haha, Nyja, proč by cekali?! Za jedno se nenacházejí v cenové hladině, ve které nakupuje většina obyvatel, o těch nejmíň finančně zabezepečených ani nemluvím. Za druhé určo mají možnost si zajet do Němec či Rakous - tam to výrobce a prodejce ani nenapadne!! natož aby to na zákazníky zkoušeli!! Dobrá rada - nekupovat takové zboží mi moc platná není. Něco jíst musím /zatím/ a nějak musím oprat, uklidit atd.. Až budu umět materializovat a žít z prány, budu nezávislá. Tak to záplatuji jak nejlíp umím. Bezva jsou domácí produkty, ale u nás zemědělství jak rostlinné, tak hlavně živočišné šlo do pryč. Vážím si všeho domácího, co dostanu, a z kupovaných základních surovin se snažím vytvořit "domácí" - tedy nenechat si nasypat do jídla věci, o které nestojím. Jednoduché to není. @Nyja přeji krásný den a co nejvíc domácích produktů! Mávám!
siisa
Náš repkový je naj :) , keď sa zistilo, že je po ňom dopyt aj v zahraničí, tak prišla fáma o olivovom oleji a všetci Slováci sa vrhli na "najzdravší olej na svete " olivový, hlavne tí čo chcú zdravšie žiť ! V dnešnej dobe stačí na internete napísať, že ak budeš užívať týždeň hrachové šupky, vyliečiš sa z rakoviny, tak 3/4 Slovákov to minimálne skúsi držať ten týždeň.