Rôzne

Kto riadi varechu?

gman - fotkagman, 28. januára 2010

riadi alebo aspon trosku uvazene kontroluje ktosi zaradenie jednotlivych receptov?
mne osobne to tak nepripada. lebo ak ano, tazko by sa dali najst v sekcii "Slovenska kuchyna" recepty na:
Tiramisu,
Mrkvovo-kokosový koláč s jablkami,
Kokosova rolada,
Bananove piskoty,
Pomarancova pochutka,
Avokadovy krem s bananom,
Limetovy tvaroch s kiwi
Balkanske rezy,
Ananas v cesticku,

a ine. ako tak sledujem pridane recpety, ananas ma vyrazne zastupenie v slovenskej kuchyni.

@zareaguj


Diskusia k téme

ivica
Máte pravdu, ja osobne som tiež napísala jeden recept, hneď ako prvý ako "čínska kuracia polievka" a ani neviem kam som ho zaradila. A pritom tam bolo dôležité použiť len čínske rezance. (V prípade že použijete klasické slovenské, už to nieje čínska polievka). Ale všetky ostatné indregiencie sú slovenské. Rozdiel je vo varení a v použití surovej zeleniny. Popravde už som bola okolnosťami prinútená použiť aj slovenské rezance a nebolo to "ono"!
tataika
Promińte ,mi připadáte jak špatně vyspaný a pořád s nějakým problémem!!!
verka1
Mňa skôr irituje opisovanie receptov a ešte sa tým aj chvália. Ja som si myslela, že to bude o receptoch, ktoré varecháči vymysleli, prípadne pridajú nejakú fintu.
bozulka
Mila Verka1,ale existuje nieco ,co este niekto nevynasiel? Ja si myslim,ze ani nie.Ked sledujem recepty nasich varechacov tak da sa povedat,ze vsetky az na male vynimky poznam alebo varievam/teraz je pravda,ze cim dalej tym menej labo sme uz iba dvaja/ ale ani jeden recept nebol uplne rovnaky ako ho robim ja.Ci uz je to malou zmenou upravy alebo tam je ina ingrediencia/co sa u mna stava casto/.Mam totiz velku vasen pre koreniny vsetkeho druhu a svetovych stran.
Treba prepacit aj ked niekto recept opise ale mal by ho aspon vyskusat a potom sa "potesit"aj s nami.
A nakoniec aj taketo diskuzie su urcitym obohatenim a potesenim pre nas Varechacov,preto rada na varechu chodim.Prave tak,ako ked som si kupovala kucharske knihy/ani neviem presne kolko ich mam,to je moja dalsia vasen /vzdy som vyberala take kde okrem receptov som si mohla precitat nielen o recepte,ale aj krajine,popripade nieco o autorovi /ked bol znamy/
Takze nebudme privelmi prisni!!!!!!!!!
gman
@tataika v poho. to bude asi tou otazkou na ryzu :) nic sa nedeje.
egreska
No a nezabudajte na kucharky začiatočničky,ktorym je kazda rada dobra a aj kazda fotka.Všetci sme nejako začinali,jedni skor,preto ze ich to baví a iní az ked boli donutení okolnostami alebo partnermi,takze čo je jednemu uz davno zname,pre ineho moze byt novinka.
redakcia
Asi je načase vyjadriť sa za redakciu.

Každý pridaný recept samozrejme kontrolujeme. Práve preto sa vo verejnej časti neobjaví hneď, ale až po schválení redaktorom (nemyslite si, že je to desať ľudí - v skutočnosti je to len @sandratamer a občas vypomáha @jarco ). Niekedy nám môže niečo ujsť. Ale vo všeobecnosti sa pridávanie receptov na Varechu nesnažíme príliš regulovať. Prečo by napríklad Kokosová roláda, hoci aj s ananásom, nemohla byť slovenská kuchyňa? Lebo je v nej "neslovenský" kokos či ananás? Veď je to tradičný zákusok, ktorý robievali už naše prastaré mamy. Neberte tieto veci príliš vážne, Varecha sa nehrá na odborný server, je to portál pre bežných ľudí, amatérskych kuchárov a príležitostných labužníkov. Samozrejme, podporujeme gastronomickú osvetu, najmä čo sa týka zdravej výživy, aj správnu terminológiu, ale naozaj nemá zmysel hádať sa, či banánové piškóty možno zaradiť do slovenskej kuchyne alebo nie.

Čo sa týka kopírovania receptov, už sme pár desiatok drzo skopírovaných vymazali. Ale ak niekto vezme recept z knižky alebo iného servera, vyskúša ho, a pridá aspoň jeden vlastný tip, je to v poriadku. V texte takého receptu by sa mal priznať zdroj inšpirácie (názov knižky alebo link na webstránku), no to už nie je v našich silách kontrolovať. Ak na Vareche nájdete niečo bez škrupúľ skopírované bez pridanej hodnoty či odkazu na pôvodný zdroj, prosím použite funkciu "Upozorni admina".
sovka62
Tiež si myslím, že recepty netreba veľmi regulovať, Som stará a skúsená kuchárka, vždy som varievala pestro, vždy ma recepty zaujímali a predsa sa na Vareche dozvedám dosť nových vecí. Pre ľudí, ktorí všetko potrebujú mať zredigované a vedecky podložené sú kuchárske knihy. Na trhu ich je nepreberné množstvo, hlavne opajcnuté americké (kde sa na Slovensku dá kúpiť okra?), prípadne z iných svetových končín. A myslím si, že Varecha nie je len o varení. Vytvorila sa tu zaujímavá komunita, väčšinou priateľská a dobromyseľná, čo mi v tomto svete pripadá ako malý zázrak. Veľmi ma teší, že som na tento portál klikla, odvtedy sa každý deň snažím stihnúť aspoň denný prehľad. Držím redakcii palce.
darinka55
varecha je pre mňa jedna super komunita a teším sa každý deň na nové diskusie a zážitky,takisto si so záujmom prečítam recepty,lebo človek sa učí do smrti ale hlavne tie kuchárske finty čo vlastne robia varenie takým zaujímavým.Som tiež rada ,že som medzi varením klikla na Varechu a myslím ,že tu zostanem!
bozulka
K receptom som sa vyjadrila vyssie,Sovka teraz nieco pre Teba: OKRA sa da obcas kupit v hypermarketoch,nie je to casto ale da sa.Asi to nechcu objednavat kvoli nezaujmu nasich spotrebitelov.Je to taka zelena ,hranata do spice zelenina.Ale mna osobne nijako zvlast neokuzlila,ale vyskusala som.Mozno som nemala ten spravny recept.
majulienka777
neviem prečo má niekto snahu a čas kritizovať túto stránku, ak sa mu nepáči, nech sem nechodí. ja som ju objavila len nedávno a som z nej unesená, je tu množstvo receptov, a netreba riešiť odkiaľ sú...sú tu a sú dobré. ja som veľmi spokojná s touto stránkou a nezaujíma ma kto čo odkiaľ zobral, ale to, že som tu ten recept našla a že bol dobrý. možno preto,že nemám čas sedieť na nete celé hodiny a hľadať aj iné recepty a porovnávať ich
nyja
Ja nemám predstavu, koľko ľudí predstavuje celý redakčný team, ale veľa ich zrejme nebude. Myslím, že ťažko by sme mohli chcieť, aby vždy niekto z redakcie kontroloval naše príspevky absolútne do detailov. Práve preto by sme si my, prispievatelia, mali dať záležať a nevkladať príspevky s otrasnými pravopisnými chybami alebo nezrozumiteľne zoštylizované alebo schválne napísané veľmi čudným spôsobom v snahe zaujať za každú cenu.
Snáď tu nie sme ani ľudia na hlavu padnutí a nebudeme odfajkávať pri svojom recepte ako tagy úplné nezmysly.
Napriek tomu je však niečo čudné. Napr. pozerám si recept "Ajmäsové fašírky" od Jody... mrknem očkom nabok k podobným receptom... no a medzi uvedenými vidím "Štvrťkilový koláč". Tak rozmýšľam, čo tie dva recepty majú spoločné?
Ja viem, podobne ako Švejk tvrdil, že všetky cesty vedú do Budejovic, dá sa niečo spoločné tvrdiť aj u týchto... napr. že obidve jedlá sa upečú :(... alebo dokonca, že obidve majú základné stavebné častice molekuly :-P ?
Ale možno by sa dala urobiť dáka malá? zmena v programe a nemali by sme tu švejkoviny. Som si istá, že šikovný programátor by to zvládol. Ale v podstate mi to príliš nevadí. Skôr ma iritujú tie nezrozumiteľné vety v niektorých prípadoch alebo desivé hrúbky .
A ešte viac drzosť niektorých ľudí, ktorí dokážu chladnokrvne skopírovať niečí recept i s fotkou na inom portáli a tu ho postnú a vydávajú za svoj. Ako keby sme my ostatní boli na hlavu padnutí a nezbadali to.
Inak je tu strašne veľa vecí, ktoré sa mi tu veľmi páčia. Tá dobromyseľná priateľská komunita, ako ju spomína i sovka, tá asi najviac. A kvitujem, že sandratamer i jarco sa tu medzi nami správajú úplne normálne, ako členovia spomínanej komunity. Do istého času som vôbec netušila, že sú členmi redakcie.
Páči sa mi, že dostávame na maily denné prehlady, oznámenia o reakcii na uverejnený recept...
Páči sa mi, ako sú tu na portáli urobené jednotlivé rubriky na všeličo (len ich dosť slabo zatiaľ využívame), uvítala by som aj rubriku na všeliaké finty, rady, ktorými doma všeličo zvládame (aj keď nesúvisia s varením... hoci to by asi mohol byť problém?) alebo diskusné fórum na takú tému (vhodne rozčlenené).
Zaujíma ma, kto vyberá a pridáva tie redakčné recepty, ako "naháňajú" kuchárov po Slovensku kvôli zverejneniu ich tajomstiev? A kedy asi výhľadovo sa dá rátať tu na Vareche so sľúbenými vylepšeniami ? (Len pre info) Dík, ahojte všetci :-))
redakcia
@nyja - podobné recepty sa zobrazujú podľa pravidla: rovnaká prvá surovina a rovnaký chod. Ak sa také nenájdu alebo ich nie je dosť (5), zobrazia sa recepty s rovnakou národnou kuchyňou. Preto sa pri fašírke môže zobraziť nejaký koláč, ako majú obe priradený tag slovenská kuchyňa. Na lepší systém sme zatiaľ neprišli, robiť to manuálne nie je reálne. Pri Ajmäsovej fašírke sa aktuálne zobrazujú štyri recepty s mletým bravčovým, z toho dve fašírky, a jeden koláč. To je podľa mňa celkom slušná % úspešnosť.

Diskusné fórum si môžete vytvoriť na akúkoľvek praktickú tému, neradi by sme tu videli iba politiku, náboženstvo a podobne. Rubriky pre diskusné témy môžeme vytvoriť dodatočne podľa toho, aké témy sa budú zakladať.

Redakčné recepty väčšinou preberáme z piatkovej prílohy denníka Pravda. Ich výber sa riadi témami, ktoré majú predpoklad na čitateľský úspech, aby si ľudia kvôli receptovej prílohe kúpili noviny. Šéfkuchárov zháňame rôzne, nebýva s tým problém - je to pre nich reklama. Skôr je problém s tým, aby sa nepredvádzali, ale snažili sa ponúknuť taký recept, ktorý si vie človek urobiť aj doma.

Nasadenie vylepšení je závislé na časovej kapacite Tomáša, ktorý to musí naprogramovať. Momentálne je to bledé, pretože robí iné dôležité projekty. Akonáhle sa mu uvoľnia ruky, povenuje sa Vareche. Ale termín sa neodvážim povedať. Okrem opráv drobných chýb chceme napríklad umožniť pridávanie viacerých fotiek k receptu (do bodov postupu, fotiek toho istého jedla pripraveného inými používateľmi), chceme spustiť "internú poštu" medzi používateľmi, alebo automaticky spájať suroviny zapísané rôznym spôsobom.

@jarco
oblizprst
Vareche neskutočne fandím a prajem si iba, aby aj inde bolo toľko pohody a nadšenia ako na týchto stránkach. Ľudia by mali hľadať cestu k sebe a nie od seba. Prajem všetko dobré a veľa nových fanúšikov.
1x safran
roska
majulienka777, plne s Tebou súhlasím. Aj ja som túto stránku objavila iba pred mesiacom a celý deň sa teším na večer, že si prečítam nový recept, poznámku, či radu. Je to oveľa príjemnejšie ako čítať dennú tlač či pozerať televízne noviny. Teším sa na zajtra.
zvoncek
pripájam sa k vyjadreniam Sovka , majulienka777, roska, mne
pomohla Varecha v období, keď som mala muža v nemocnici,
vzniklá komunita "varecháčov" je ozaj súdržná a je tu veľmi veľa
spolupatričnosti asnaha pomôcť si navzájom, či radami, ale aj dobrým slovom, či adresným alebo všeobecným. Veľká vďaka
aj "zabávačom", aj úsmevné spomienky pohladia dušu.
Všetkých Vás pozdravujem a prajem pohodové dni