Nápady

Krajanie chleba

chumelica - fotkachumelica, 25. júla 2014

Ahoj Varechaci,
pri krajani chleba mam obrovsky problem.
Poradte, aky noz by som mala pouzit, aby som chlieb co najkrajsie nakrajala

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Možno sa to nezdá, ale predovšetkým ostrý. Ak budeš mať zubatú pílku, pôjde to ľahšie. Ale aj tá musí byť ostrá.
zolik
V kazdych lepsich obchodoch s domacimi potrebami dostanes kupit noze specialne len na krajanie chleba v roznych cenovych kategoriach. Zakladom vsak je aby mal zubkatu a ostru cepel. Dlzka cepele by nemala byt kratsia ako 20cm. Samozrejme, cim kvalitnejsi noz, tym vyssia cena. Osobne odporucam zaobstarat si noz vo vyssej kvalite/cene. Takyto noz mas denne v ruke a posluzi vela, vela rokov.
babidka
Obidva komentare su vysostne prakticke - ale ze musis mat ostry nozik hadam vies :-)
Zle sa kraja cerstvy chlieb .Cim je chlieb starsi , tym je hutnejsi a lahsie sa kraja . Pokial neprekrcis hranicu tvrdosti ....
Ak je chlieb velky alebo makky a ty nemusis mat krasne ovalne krajce - rozrez si bochnik na stvriny a z tej stvrtky sa uz krajaju ovela lahsie krajceky . Ak sa citis nesikovna alebo sa pojis aby si sa neporezala - kup si krajac na chlieb . Ked sla nasa dcera do prvej triedy / v roku 1982 / tak sme kupili mechanicky krajac na chlieb .obycajny , na rucny pohon . Vydrzal nam donedavna - rozpadol sa na starobu :-) Mechanicky sa mi uz nepodarilo kupit a tak asi pride na rad elektricky krajac . No a este je na trhu aj elektricky noz . je to tiez dobra volba - niekedy .....
zolik
@babidka , musim trochu oponovat ak dovolis. Investicia do elektrickeho noza je asi polovica z investicii do kvalitneho, drahsieho, riadneho noza na krajanie chleba. A ten moze (samozrejme nemusi) vydrzat "do zivot". Treba si vybrat noz, ktory tzv. dobre padne do ruky. A ak nie, tak sa skor priklonim k elektrickemu univerzalnemu krajacu, ten sa aspon da vyuzit aj na krajanie syru, salam, sunky atd. Len udrzba je narocnejsia.
marienka54
Pozri diskusiu:Elektrický krájač na chlieb-kupila som Zelmer,som spokojná, má 2 kotuče,chlieb aj ostatné krája perfektne.
chumelica
Ďakujem za názory :-)
Nakoniec som to vyriešila kúpou zubatého noža na chlieb, už je to balada.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Treba brusit aj zubkatý nôž? Ak áno je špeciálne? Ďakujem za odpoveď.
abdul
@lba : Áno, aj ten sa zatupí a treba ho brúsiť. Len zľahka štrajchnuť po zúbkoch, aby boli ostré. Tie vnútorné oblúky sa v domácich podmienkach brúsia veľmi ťažko.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ abdul ďakujem za vašu odpoveď,asi zobrať nôž specialnemu bruseniu.
babidka
@zolik , mas samozrejme uplnu pravdu - niet nad kvalitny noz . Ale niekedy nie je ani tak chyba v nozi ako v nedostatku praxe ci nespravnej technike krajania .Niekedy vsak aj lacny noz dokaze potesit:-) Asi pred 25 rokmi som si kupila na podnet kolegyne zubkovany lacny nozik s dlhsou cepelou- vraj vhodny na krajanie zakuskov . Doteraz ho denne pouzivam /dokonca bez prebrusenia/ nielen na zakusky ale aj na cerstvy chlieb , krajanie napr. paradajok ci ovocia na tenucke platky atd . Stal ma vtedy asi 30 Sk :-)
@chumelica - nech sa ti teda dobre kraja :-)
martdekor
Ja používam zubatý nôž, pokiaľ nevieš aký, tak môžeš pozrieť aj v Tescome, tam ho majú aj Ti poradia:)
kukulienka71
Ja mám doma nože ostré ako britva. Manželovo hobby je aj brúsenie nožov, brúsi treba-netreba:-)) ale má pravdu, lebo na tupé nože som už aj ja "alergická":-), ostrý nôž je v kuchyni najlepší pomocník. Na chlieb som nikdy nemala rada zúbkované nože, mám široký a dlhý nôž, s ktorým ide ľahko krájať aj mäkký, čerstvý chlieb, lebo naň nemusím tlačiť a tým nestláčam ani chlebík. Vôbec si pritom nepamätám, koľko stál, ale veľa to nebolo:-)
megdesign
Moja osobna skusenost /ste raz - MOJA osobna skusenost/ je taka, ze zubkaty noz je maximalna debilina na krajanie chleba... Hlavne, ak je chlieb cerstvy /chrumkava korka/, bordel je vsade...

Osvedcil sa mi celokovovy noz z Tes*o /sice mal "pogumenenu" rukovat, ale mycka zmyla/. Od kupy noza som dany noz nebrusil.

Nieco taketo:


jozka2
Babidka,ja mam elektricky noz a priznam sa ti,ze upadol do zabudnutia,nemam s nim skusenosti podla ocakavania,najlepsi je krajac na chlieb rucny ci elektricky pre zenu a pre muza staci dobry noz.
kuchticka
Mam sadu nozov s pilkou (zubkovate) a jeden z nich je priamo na krajanie chleba, takze nemam problem nakrajat (prave dnes upeceny!!!) akykolvek chlieb. Ak nemas noze s pilkou, nabrus dobre celkom obycajny, trochu vatsi noz a mas po starosti.