Zdravá výživa

Každá rada dobrá

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 1. júna 2012

Kolegyne a kolegovia od Varechy poraďte. Na každého raz dôjde a zdá sa, že tento krát došlo na mňa. Už dlhšie ma lekári strašia, že ak nebudem niečo so sebou robiť tak bla bla bla. Mám super zlé pečeňové testy, samozrejme cholesterol vysoký ako Tatry a čo ja viem čo ešte. Liekom sa vyhýbam ako čert krížu, ale už to asi bez nich nepôjde. Iní mi radia: vykašli sa na lieky a zmeň stravovacie návyky. To sa ľahko povie. Nie som práve milovník „zelenej“ stravy, ale keď treba tak treba. Nemáte niekto skúsenosti so zrážaním cholesterolu a tukov pomocou jedlých jedál? Nechce sa mi googliť všelijaké „zaručené“ diéty. Radšej dám na Vaše rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
skús popozerať rady od @eldina , určite tam mala dačo aj na cholesterol,
na pečeň je dobrý žihľavový čaj, prekladaný repíkovým, prajem skoré polepšenie zdravíčka :-)
pacik
teda piť žihľavový čaj a medzi tým aj repíkový, aby som bola zrozumiteľnejšia
izabella929
@rybarkuchar..len škoda, že si to sem skôr nedal..najlepším liekom na pečeň sú tobolky z odkvitnutej púpavy..ak ešte niekde nájdeš kvitnúť, nech sa ti nehnusí, zdá sa, že je to horké, ale nie je...keď sa vytvotí po kvete to jemné páperko, obtrhaj stonky a len tak papkaj, ako cibuľovú nňať...budeš mať testy vynikajúce..
tati2008
Kúp si čaj z ,,pestreca mariánskeho" ,píše o ňom aj @eldina .Mne ho tiež odporúčali a je aj chutný.
margaretka28
Môjmu otcovi pomohol žihľavový čaj a ráno na lačno 1 pl jablkového octu do 0,5 l vody vypiť.A na tú pečeň pestrec mariánsky,to je taký pekný bodliak,ale neplaš sa dostať ho aj v lekárni v tabletkách,čisto rastlinný výťažok.
fany1602
výborna je paradajkova štava a do toho asi pol dcl oleja premiešať a vypit mne to pomohlo,je to elixír na pečen.
irenaw
my sme mali na regeneráciu pečene odporúčané žiadne farbivá a konzervanty, žiadne umelé tuky, tuku veľmi málo a to iba maslo, žiadne kakao, žiadny alkohol (toto sa nás netýkalo ;-), piť čaj na regeneráciu pečene (kupujeme HIL) a bylinka o ktorej píše @tati2008 aj pod názvom "ostropestrec". poctivo sme dodržiavali prísnu diétu vyše pol roka, teraz už len mierne, bez umelín a občas čajová kúra na prečistenie a musím zaklopkať, testy sú veľmi dobré. nesmiem zabudnúť, že toto všetko bolo odobrené detskou lekárkou a v našom prípade sa jednalo o mononukleózu. držím palce.
marianne69
...tak sa s tou zelenou stravou cim skor skamarat,lebo bez nej to nepojde.Teraz ma @nonna odstreli:-) ale olivovy olej je na pecen aj cholesterol v rozumnej miere vynikajuci,ja mam pecenove testy ako mimco z neho.....kup si v lekarni zrna ostropestreca marianskeho,pomel ho v kavovom mlynceku na prasok a uzivaj 1CL rano a vecer.Ak sa ti nechce kup si flaubion,ale tie zrna su ucinejsie.Je aj caj....no a zacni si davat pozor,co vkladas do ust,(mastne,vyprazane tazke jedla by mali byt minulostou)som presvedcena,ze stavou si clovek zdravie podkope ale aj vylieci....
marianne69
..nech je jedlo Vasim liekom...,povedal nejaky mudri z najmudrejsich,sa mi mari,ze Hypokrates to bol,nie som si ista,kazdopadne pravda je to obrovska....
izabella929
@rybarkuchar..keby som to nemyslela vážne,nedám to sem..toľko zodpovednosti predsa v sebe cítim, aby som sem nedala hlúposti.. vyzerá to trošku odpudzujúco, ale ver mi, oplatí sa vyskúšať..poznám človeka, ktorý sa týmto úplne vyliečil a už bolo s ním všelijako..sama to jedávam a nie je to nič zlé..dá sa to zjesť, netreba ochutnávať, iba jesť...
michsamant
Koriander je dobre diuretikum (zamiesat trocha mlete vo vode a pit kazde rano). Podpori cinnost obliciek, ktore odplacia nepotrebny cholesterol z tela. Aj cesnak je dobry, jest 2-3 struciky denne. Mandle a vlasske orechy pomahaju upravit hladinu cholesterolu, jest denne.
irenaw
tiež tak viem, že koreň a vňať púpavy pomáha očiste pečene
marianne69
a jeden velmi dobry pan liecitel,radi tvarohove obklady na pecen,ze vraj dokazu zazraky:-) za vyskusanie to mozno stoji a urcite neublizi,viem,ze pije sa aj vela srvatky na pecen...
afataga
este ma napadlo ze na cholesterol je dobry aj olivovy olej, olivy a pradoxne tucne morske ryby ako losos, tuniak a pod.
wegar
@rybarkuchar tu máš nejaké odkazy, kde je okrem byliniek, čo ti radili diskutujúci, aj ovocie, zelenina, orechy a pod. Ono stravovať sa stále rovnako ako doteraz a zapiť to odvarom z bylín, to asi nebude stačiť.
 www.biospotrebitel.sk/clanok/402-cholesterol-ateroskleroza-a-...

aj z Varechy  varecha.pravda.sk/magazin/cholesterol-upravi-aj-zdrava-st...

a tu ešte o tukoch a cholesterole  www.zdravejedlo.sk/tuky...

Tu ešte rady, ako pomôcť pečeni (krúpy sú vynikajúce - odporúčam nielen do polievky, ale aj ako prílohu)  www.biospotrebitel.sk/clanok/458-pecen-ako-jej-mozete-pomoct....
2010
Presne ako @ afataga hovori ,najlepsie je prejst na to co mas v svojom nicku , na rybky a cim masnejsie tym lepsie = ryby olej Omega 3 (losos, tuniak , makrela).PS: ale vyhod vsetky zivocisne tuky.
nadia56
 www.vesti.sk/zazracny%20lan.html...

@rybarkuchar , posielam ti trosku viac citania, popozeraj,urcite si nieco vyberies, popripade aj kombinaciu vsetkych, nic z toho ti nemoze uskodit, zelam ti pevnu volu a vela zdravia:-)
 www.gw-int.net/sk/jecmen...
- precitaj si aj komentare
 www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2005032701...

 www.milota.com/clanek/33/Psyllium---Klinicka-studie.ht...

 www.sportujeme.sk/fitness/cholesterol...
jurovic6
Ja viem že na cholesterol sú dobré ovsené vločky a keď ich človek vie dobre pripraviť tak sú aj veľmi chutné. :)
rybarkuchar
Waw, vidím, že v tomto odbore som totálny amatér. Ďakujem všetkým za rady. Čo už, asi to začnem brať vážne. @izabella929 nechcel som sa ťa dotknúť, viem, že by si mi neporadila nejaký blud, len ma to vydesilo. S rybami a olivovým olejom nebude problém, horšie bude vynechať hovädzinu, baraninu a hlavne bravčové špecialitky, vajcia a tučný syr. Ešte raz vďaka za váš čas.
letisia
Prešla som niekoľkoročnou liečbou pečene, moje pečeňové testy boli dosť zlé. Najprv bola dosť silná liečba liekmi, ale to ty asi nepotrebuješ. A potom som začala liečbu prírodnú. Dennodenne 3x denne čaj ostropestrec mariánsky a denne jednu kocku tvarohu. Tvaroh je veľmi dobrý na regeneráciu pečene.
kuchticka
@rybarkuchar , dobre ti radi @irenaw i @2010. Bez obmedzenia tukov ako je maslo, bravcova mast - teda klobasky, salama apod. nedostanes hladinu cholesterolu v krvi dolu. Manzel sa liecil na vysoky cholesterol, tak mu pripravujem jedla na znizenie toho nezdraveho cholesterolu. Pupava: toto je skutocne velmi zdrava bylinka/rastlina. nemusis jest tie nechutne odkitnute stonky, ale pekne mlade listy, ktore ja jem kazdy den v mojom salate i pokrajane do poievky. Tie su vyborne pre zdravu pecen. mlade listy nie su horke a tie starsie ked zalejem horucou polievkou stratia tu horkost a da sa to dobre jest. Ver mi, ze sa dokazes liecit bez liekov chemickych prirodnymi liecivami. Drzim pace a daj vediet ako pokracujes. Ja mam pecenove testy vyborne vdaka mojim pupavam, ktore si susim i na zimu a krajam do polievky. Este lepsi je koren s pupavy, ale to sa mi nechce cistit.
tedko
Moja osobná skúsenosť s cholesterolom je taká že som vylúčila úplne
všetko maso a prešla som na odporučenie lekára na vegánsku stravu
a po pol roku hurá cholesterol padol ako zázrakom,teraz si už sem tam
dám aj nejaké maso,ale nepreháňam to a je to v pohode,držím palce
a na tú pečeň som pila žihľavový čaj.
havino
na pečen tvaroh, tvaroh, ešte raz tvaroh denne a dosť vela, takto ušiel hrobárovi moj sused z lopaty, po ťažkej infekcii mal pečen v hroznom stave, sám si aj ten tvaroh pripravoval, je to 20 rokov dozadu, teraz je na trhu tvarohov na výber, k tomu, ako vyššie radia, púpava a bodliakový čaj, my máme doma aj olej z neho, manžel ho denne užíva ráno a večer kávovú lyžičku, olivový olej je tiež všeliek
marianne69
dobre ti radi aj @letisia s @havinom tvaroh je uzasna vec na pecen,ratoval sa s nim aj moj brat a velmi uspesne,jedol minimalne 250g denne+tvarohove obklady na pecen,ktore nehoraaazne smrdia:-(,ale ked prisiel na opakovane testy k lekarovi,cumel ako puk,lekar si myslel.ze s liekov ktore mu predpisal,ale tie brat vyhodil,bol ticho...
mracik9
Obmedz hlavne tuky a sladkosti,lebo tuky a cukry sa na seba viažu,ja som hlavne môjmu manželovi dávala kyslé ryby,tie miloval aj predtým,tak to nebol problém a obmedzila som olej úplne,po troch mesiacoch lekár tomu nechcel veriť,výsledky boli perfektné a aj váha išla automatický dole.
marianne69
mam cholesterol 5,1 namiesto masla pouzivam avokado,fantasticke na upravu cholesterolu,je ked jem na sladko,nesolim a kludne si nan dam domaci dzemik,ked na slano,mrkni moju avokadovu natierku...v @nicku mas rybarkuchar,s takym nickom musis byt zdravy ako buk:-D,rybky su uzasna vec,azda len pri nich plati cim mastnejsie ,tym lepsie:-)
marianne69
a nemiesaj viacero bielkovin dohromady,ked jes vajicko nemiesaj so so sunkami,klobasami,syrom,smotanami atd...ked syr,tak syr,jedz len jednu bielkovinu...morcacie maso ak mas rad,je velmi dobre...aj kralicie je uzasne...ja viem zvyk je zelezna kosela,ale da sa to..
evas13
Na zníženie cholesterolu som použila kade čo, nakoľko ma z liekov na zníženie cholesterolu boleli svali, ale najlepšie mi zabralo aloe gel+ARCTIC-SEA . Po polročnej kontrole som mala chol. 4,8 mol. Firmu ti napíšem e mailom, ak budeš mať záujem.
amelie
@rybarkuchar , manžel máva problémy s cholesterolom, lebo zo zeleniny má najradšej mäso, darmo mu lekárka dohovára. Teraz sa však už vyľakal a zmenil stravovacie návyky. Nadáva ako Turek, ale cholesterol sa znížil. Obmedz sladkosti, živočíšne tuky a najmä údeniny! Ryby sú fajn, aj zeleninové šaláty s olivovým olejom, najmä púpavový. A pamätaj na to, že všetko je v hlave, takže sa neboj, mysli pozitívne a budeš ok. Držím ti palce:-)
ubka
@rabarkuchar všetky rady vyššie sú nepochybne prospešné, ale podstatné je aký je dôvod tvojich testov, prečo sa náhle zhoršili, to by si nemal podceňovať príčinu.... možno bude stačiť, ak odstrániš tú a všetko bude ok.
rybarkuchar
Ďakujem ešte raz všetkým za rady. Vidím, že som urobil dobre, keď som vás o ňu požiadal. Naozaj sa ich budem držať a minimálne dva mesiace nevypustím žiadny recept, ktorý by nespĺňal vaše odporúčania. Dnes to bude tuniak s baklažánovo-krevetovou omáčkou.
nesi
Škoda že bývaš tak ďaleko ja som si upravila cholesterol Tibeckou hubou ,je to biela huba množiaca sa v mlieku chutí ako zakýsanka
ginger26
Dobrý deň, rybarkuchar, radila by som Vám, pozrite si stránku pindes.kyani.net nájdete tam fantastické vitamíny "Trojuholník zdravia", mnohým to už pomohlo!!! Treba to vyskúšať! Netreba siahať hneď po liekoch, ale skôr po čisto prírodných produktoch!
rybarkuchar
@ginger26 vďaka, pozriem si to. Už 6 týždňov sa viac menej držím rád "varecháčov". Zajtra idem na kontrolu, uvidím či to pomohlo.