Varenie

Kačací výpek - čo s ním?

pilippon - bez fotkypilippon, 26. decembra 2018

Ahojte Varecháči! Viete mi niekto poradiť čo s kačacím výpekom? Piekli sme dnes kačku a výpek som zliala, mám ho skoro pol litra. Dá sa to nejako využiť? Či zlikvidovať? Ďakujem za každú radu :-D

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Neviem, či si zliala len výpek, alebo rovno s ním aj masť. Ak áno, nalej do pohára s viečko a nechaj stuhnúť. Stuhnutý je výborný na krajci chleba, trochu masti a trochu aj výpeku. Ja sa ho neviem dojesť, chutí mi viac ako tá kačica. Ale ujde sa mi len zvyšok, lebo ním potieram lokše, ktoré podávam ku kačici a kapuste.
motyka
Môžeš použiť na lokše, na hrianky s cesnakom, na čerstvé pečivo a keď budeš potierať kuracie stehná pri pečení, budú na tanieri chutiť, ako kačacie.
haji
V závěru pečení kachny sbírám menší naběračkou z povrchu tekutiny vypečený tuk. Opatrně, abych nenabrala výpek. Dávám do sklenice s víčkem. Masť je výborná na chlebík, případně na vaření - dodání chuti např. dusenej kapuste, bramboračce, zeleninovým polévkám, vařeným bramborům apod - podle fantazie a vlastní chuti. Výpek, částečně bez tuku, je jiná věc. Dávám výpek zvlášť a hledím jej rychle spotřebovat - užití stejné viz výše - na chlebík, nebo ochucení pokrmů, ale musí se sním rychleji pracovat, protože má tendence znehodnotit se plísní. I v masti se může usadit na dně trochu výpeku - takový gelík. Jakmile se na něj dostane vzduch, má tendence časem plesnivět. Proto se snažím tu spodní vrstvičku z masti vybrat co nejrychleji. Samotná masť vydrží tak dlouho, dokud se nesní. Oboje uchovávám v lednici.
Osvědčilo se mi kastrol od upečenej kačky použít na dušení kapusty. Maso s částí výpeku přeložím do jiné nádoby, uchovávám v teple. Je-li to nutné, přidám do kapusty, která se dusí, ještě trochu masti a výpeku - podle chuti.
Z domácí /vykrmené kačice/ je hodně vytopené masti. Moja babka mě masť naučila "chytat", slévat. Babka i maminka to uměly excelentě. Z dnešní marketové kačky je masti trocha a je potřeba na chytání masti kastrol dost nahnout - masť plave navrchu. Na kačku používám jen sůl a kmín /rascu/, aby si masť zachovala pro mě známou, jemnou chuť.
marika9
Ja to robím ako Haji. Moja svokra dusila uvarené a nastrúhané zemiaky v tom výpeku. Boli úžasné. Tuk zlievam tak, že celý výpek vylejem do sklenej misky a keď sa tuk oddelí - krásne to vidieť, tak ho zlejem do pohárika. A ostatné zjeme s chlebíkom.
radox1
tuk z kacice odkladam do chladnicky.ak mam chut na pecienku,tal namiesto kuracej kupujem prave kacasie,ktore v tom tuku kupem pod bodom varu asi 5 az 10minut,a sme uplne niekde inde a u kuracej alebo inej.
bubaya
@Radox1 (27.12.2018 12:13)

Jéééé, tak toto vyzerá veľmi apetitlich. My sme mali žiaľ kačku športovkyňu, tak z nej bolo akurát na pomastenie lokší a zbytok som vytrela z pekáča chlebom.
komunista
@Bubaya (27.12.2018 12:35)

"Appetitlich" sa správne píše s dvomi p... :-)

Ja jedávam kačací výpek len tak s chlebom.
radox1
@Bubaya (27.12.2018 12:35)

no,jedna je malo.v tescu kupujem tie nevyrmene za 3,50 kg.pekne ich ponorit do kacacieho tuku,a kratko tiahnut aby to nevrelo.nie je to sice foie gras,ale chutovo super.
1x bubaya
mahreb
Vzpomínám na dětství u babičky. V pondělí byly vždy uvařené brambory rozmačkané v pekáči po nedělní pečeni - a ty kousky masa, které tam byly, to bylo něco. Nejlepší byly po pečené kachně nebo huse, ale i z vepřové pečeně byly mňam. K tomu hrnek mléka a tu chuť cítím dodnes. Nostalgie dětství.
lucialujza
My často varíme kačaciu polievku. Vtedy oberiem mäso a osmažím ho na masti a výpeku a šup s nimi do lokší spolu k kapustou. Alebo do tortilly s čerstvou zeleninou. Takto ošáliť sa dá aj kuracie z polievky. Vynikajúca rýchla večera.
torticka
Uz po tri dni som ho mala natrety na chlebe. To je basta.
alena45
Väčšinou pečiem kačku z farmy, ktorá má skoro kilovú pečienku, kačica sama má okolo 4 kíl. Keď vyberieme kúsky kačice, zostane veľa tuku. Robím tak, že do tuku vložím polovicu, niekedy viac pečienky, znovu dám piecť. Do dvojdecových pohárov potom pokrájam na kúsky upečenú pečienku a zalejem masťou. Potom rozdám deťom, lebo mne je to už veľmi mastné. A v pekáči zostane ešte výpek, kúsky pripečenej kačky, tak do neho dám premytú ryžu, hrášok, kukuricu, alebo inú zeleninu, podlejem vodou, zakryjem a dám znovu upiecť. Najlepšia ryža na svete, stačí ju jesť len tak samotnú, s kyslou uhorkou, alebo marhuľovým kompótom, kto má ako rád. Aj pekáč sa takto dobre odmastí a vyčistí. Dole na juhu zvyknú dávať namiesto ryže domácu tarhoňu so zeleninou.
bekestef
Ja som naposledy natrhal kačacie mäso, ktoré sa nám zvýšilo z konfitovaných stehien, dal do malej fľaštičky, pridal tam aj cesnak a cibuľu, ktoré mi ostali vo výpeku a zalial tým výpekom (je potrebné sa snažiť pozbierať čo najviac tuku). Po zatuhnutí je mäsko naložené ako keby v huspenine a nad ním je vrstva masti, ktorá ho v podstate “konzervuje”. Uskkadňujeme to v chladničke. Ja som to jedol na studeno s bagetkou a boli to výborné. Ideálne k pivu, alebo k poháru vína.
paces
Akykolvek vypek, ci uz hydinovy alebo zvieraci, je vo vode rozpusteny kolagen. Ziadne cavyky - zliat do pohara a uskladnit do chladnicky. Ak ma niekto viac casu, tak normalne zavarit. Potom nemusi do chladnicky. Nasledne pouzivat ako bujon, tzn ako dochucovadlo.