Rôzne

Jedlo za trest

alena45 - fotkaalena45, 18. marca 2017

Moja milá kolegyňa máva často chuť na sladké, obzvlášť na veterníky, niekedy trebárs buchty, a nedokáže okolo nich prejsť bez toho, aby aspoň jeden kúsok nekúpila. Tým, že ho kúpi, tak už má časť svojej závislosti poriešenú, a kým príde do práce, tak si to rozmyslí a veterník mi dá s veľkou radosťou. No a potom slintá nad tým, ako mne chutí, vypytuje sa na podrobnosti, či je plnka nadýchaná, či nie je veľmi mastná, a už sa rozplýva nad tým, že nabudúce skúsi veterník odinakiaľ. Hovoríme tomu, jej fiktívne jedenie. No lenže ona nepriberá, ja samozrejme hej, a tak si občas ZA TREST uvarím nejaké jednoduché jedlo. Teraz napríklad to je polievka len tak na cibuli a trochu tuku opražená nastrúhaná mrkva a zeler, zaliata vodou, soľ a korenie. Bez zavárky, bez ničoho, len tak naplano. No a tomu hovorím - polievka ZA TREST. Trestáte sa aj Vy nejakým jedlom ? Tiež máte také "milé" kolegyne?

@zareaguj


Diskusia k téme

tetrisss
Kolegyna je mudra, nie mila :). Ja osobne ziadne jedlo nejem za trest, take co by to mohlo byt, by som nezjedla. Ale kolegyna je sikovna .
sovka62
Ja jedlo za trest nemám, varím len to čo nám chutí. Ale kedysi som manžela trestala granadír maršom, to vždy, keď neodpovedal na otázku, čo mám variť. Vždy tvrdil, že toto jedlo nemá rád, ale naložil si a zjedol. Potom pravidelne nasledovala pochvala: "ja to nemám rád, ale dnes sa ti mimoriadne podaril" a šiel si pridať. Varievam to tak raz za rok, ale občas manžel toto "jedlo za trest" pýta. No čo už, aj ty si na tú polievku hádam zvykneš....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Alena45 , keď varím nejaké jednoduché jedlo, aj tak ho dochutím tak, aby nám chutilo, aby to nebolo jedenie za trest :-). @Sovka62 , granatír pre môjho manžela ale aj mňa je "pošušňáničko", my toto jedlo zbožňujeme (na cibuľke do neho opražím oravskú slaninku).
alena45
@Dr , nakoniec, tá polievka sa dala zjesť. Možno som sa nepýtala v diskusii jasne, ale mala som na mysli jedlo, ktoré si varíte, ak máte výčitky svedomia z nadmiery nezdravého jedla. Tak, ako si človek dáva niekedy jedlo, ktoré si zaslúži, jedlo za odmenu.
haji
Se připojím. "Za trest" si dělávám obyčejné staré klasické domácí "rizoto". Nemám ho ani trochu ráda. Jím ho doslova obrácenou lžící. Tím pádem dlouho vydrží. Už vůbec nemám ráda italské risoto, to nevařím ani za trest. Rýži jako přílohu miluji, mám ji ráda i holou - bez masa a šťávy. Ani nepamatuju, kdy jsem se naposledy takto "potrestala". Mám se ráda!
mariamka
nerozumiem otazke :) jedlo, varenie je potesenie, nie trest, ak mi nechuti, nejem. Preco by som mala samu seba trestat? Ak tam ovsem nie su zdravotne problemy.
mitzy
Ja keď mám pocit, že som zjedla príliš nezdravého, tak si napríklad viac zacvičím. Posilku nemyslím, ľahké cviky doma. Treba sa hýbať a jesť na čo je chuť ;) p.s.: urobte si s kolegyňou kompromis: ona polku ty polku s cez pauzu v práci si urobte ľahký strečing. Uvidíš, že budete obe spokojné.
babidka
Alenka , uplne ti rozumiem :-) Za mlada som bola tiez taka ako tvoja kolegyna . Take "fiktivne jedenie" ma drzalo cele roky :-) Nieco fajnove som si kupila a potom som to ponukla kamaratke praci alebo doma manzelovi .Lenze im som tvrdila , ze tu svoju porciu som uz zjedla ... Neskor som presla na iny system ,kedze kolegyna casom prisla na moj trik ked zacala priberat a ja nie :-)
Moje jedlo "za trest " je polievka. Ja mam rada vlastne iba kuraci vyvar s rezancami a obcas kremovu zeleninovu . Inak je pre mna polievka nieco , co sice uvarim ale jest to nemusim ...a zvycajne ani nejem:-)Manzel aj vnucky totiz polievky miluju , takze im niekedy urobim radost . No a tak ju obcas aj zjem a v duchu si vravim "to mas za tu cokoladu/cipsy, nocne maskrtenie ,privela zakuskov , privela zmrzliny- da sa to nahradit vselicim/ ako za trest " :-)
alena45
@babidka , Ty si to celé pochopila presne, niektorí to vzali príliš vážne. Hodinu po tom, čo som napísala túto diskusiu, mi prišla od kolegyne SMS, ktorá sa zasa týkala len veterníka. A ona na Varechu nechodí. Jej snom najnovšie je usporiadať testovanie veterníkov z okolitých cukrární a vidno, že sníva aj cez víkend. Ja tiež veterníky milujem, no keď zhreším, tak sa musím potrestať, to je jasné, nie ? A tým trestom bola planá zeleninová polievka, avšak celkom jedlá. Eros Pista to poriešil.
babidka
Este sa vratim k tomu "fiktivnemu jedeniu " aj ked trochu odbocim od hlavnej myslienky :-)
Milujem jedlo tak ako vela ludi ...alebo este viac . No a ked ma prepadnu myslienky na nejake dobre jedlo alebo zacnem prilis fantazirovat o tom , co by som uvarila alebo co by som si dala dnes/zajtra/ cez vikend ...vyberiem kucharske knihy a listujem si v nich , citam recepty , v duchu zostavujem menu na najblizsi polrok .A to ma na cas uspokoji . Teraz uz castejsie otvorim nejaku stranku s receptami ako kucharsku knihu , urobi mi to vsak rovnaku sluzbu :-) Lebo chut a vonu jedla si viem dokonale predstavit aj bez toho aby som sa musela najest :-))))))
medulienka122
@Alena45 , ja sa ani trestať nemusím, aj keď milujem veterníky, krémeše a samé dobroty- intolerancia na laktózu ma trestá aj bez "samotrestania", takže ja si pochutím, ale nepriberám :-)
alena45
@Babidka (20.3.2017 17:34)

och, dnes už tiež viac čítam a prezerám recepty, ako varím. A hlavne veľa polievok, ktoré Ty práve nemusíš. Ale keď prídem z práce domov, tak polievka je to, čo ma zasýti a zahreje. Teraz mám zasa Hovädziu s jogurtom od Cezminas, a budem ju večerať pár dní.
Kedysi, keď som o 21. hodine dostala chuť na slivkové gule s makom, tak som išla do kuchyne, navarila a o 23. hodine som sa napchávala guľkami. A ani som nepriberala. No v tomto veku, môžem jesť celé leto zeleninové šaláty zo záhrady na obed aj na večeru, a na záhrade makať, potiť sa v horúčave, a ani deko nejde dole.
Preto, keďže viem, že to spaľovanie je iné, rozum káže, ale vôľa nie je, musím sa potrestať.
Moja mama je preto, aby neumrela, vôbec sa jedlom nezaoberá, ja naopak, dve hodiny cestou z chalupy jej dokážem rozprávať o jedle. Ľudia sme rôzni.
@medulienka , kolegyňa má histamínovú intoleranciu, taktiež na laktózu, tak viem, o čom hovoríš, je ako palička. To sa radšej sama potrestám, akoby ma mali takto potrestať, neviem, ako by som to vydržala. Vie, že to s veterníkmi nesúvisí, ale veľký súcit s vami babami ! V dobrom.
teodora
A možno sa kolegyňa v duchu teší,že Vy si pekne priberáte a juchúú,ona nie. Ste si istá,že Vás má rada? Asi by mi bolo zle z toho veterníka,keby nado mnou tak slintala. Čo sa týka toho jedla za trest. Minule som robila cuketu s tuniakom,jeden z tých moderných receptov, no ale poviem Vám,bolo to riadne zlé. Tak toto by som nedala nikomu. Ani za trest.
hubata
Minule som si dala od hladu v jednom nemenovanom bufete vyprážanú palacinku so špenátom, šunkou a syrom...... Nikdy viac už nebudem tak hladná aby som si tento galimatiáš zopakovala.
zolik
precitala som si vsetky Vase komentare. ako ste viacere pisali - netrestate sa jedlom. ani ja sa jedlom netrestam, jedlo milujem a tiez o nom viem hodiny rozpravat a prehrabavat sa v kucharskych knihach. ja sa za hriechy v labuznictve trestam inak. Hladovanim. a to je trest ukrutny. asi si zoberiem priklad od @Alena45 a uvarim si napr. borsc (ten neznasam).