Varenie

Jedlo z mrazničky

ivkamatko - bez fotkyivkamatko, 7. septembra 2017

Ahojte, chcela by som sa spýtať na názor na jedlo odložené do mrazničky. Často povie kolegyňa, kamarátka či suseda, že úmyselne uvarila viac, dala to do mraziaka a ak bude treba, len prihreje. Ja som to skúsila tiež, ale neúspešne. Jedlo rozmrazené a potom zohriate nikomu u nás nechutí, každý príde na to, že to nie je čerstvé. Skúšala som paradajkovú omáčku, segedínsky guláš, tekvicový prívarok, vždy to skončilo fiaskom. Sú nejaké varené jedlá, ktorým mraznička nenaruší konzistenciu a chuť? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ale áno, sú. Ja síce jedlá mrazím výnimočne, zväčša ak to preženiem pri príprave pohostenia pre návštevu, ale aj vtedy si dám záležať, aby sme ich zjedli tak do dvoch týždňov. Ale moja sestra mrazí skoro všetko (okrem varených zemiakov a možno aj niečoho iného).
Jediné čo mrazím a to na celú zimu,je plnená paprika. Klasicky uvarená, hotová, zmrazím po dve porcie. Poradila mi to kolegyňa. Pravda, keď som vybrala prvú dávku a zohriala v MW bola som v šoku, z omáčky sa oddelila voda, rajčinový podiel zostal hustý, skrátka na nič. Kolegyňa ma usmernila, že mám ohriať klasicky v kastróliku a to bolo to pravé, na nerozoznanie od čerstvej. Možno je toto aj tvoj problém.
evanaaa
Ja mrazím hotové jedlá často, až na zemiaky a spomínanú paradajkovú alebo aj smotanovú omáčku, ale kel (prívarok), guláše, kapustu kyslú, mrazím, dokonca som skúsila aj cestoviny ale bez prídavku, a z plnenej papriky len naplnené tie papriky a guľky v surovom stave, omáčku k nim prirobím raz-dva, tiež aj fašírky a pod. A dajú sa zamraziť aj sladké jedlá, polotovary. Mrazím do zásoby aj chlieb a pečivo.....
bubaya
Zamrazila si take, co na mrazenie nie je velmi vhodne, ale nezufaj. Ja mrazim vela a casto, lebo varim pre trojclennu rodinu do zasoby. Nie je dobre mrazit zahustene omacky, oddeli sa voda od muky, ani smotanove, smotana sa zrazi a zhrckavie. Dolezite je, aby si mrazene jedlo dobre zabalila, do krabicky, alebo sackov, aby tam nebol vzduch a netvorila sa namraza. Ja zvyknem mrazit aj tak, ze rozdelim na porcie do krabiciek, zmrzne, vyklopim a dam do sacku, zabera menej miesta. Mrazim aj halusky, dam na tacku a ked zamrznu, zosypem do sacku, kazda jedna je zvlast. Alebo kolac s plnkou, medove rezy, drobne pecivo, chlieb, zemle....A dobre je rozmrazit ho pomaly, najlepsie vecer vybrat, ked chces pouzit k obedu.
1x haji
haji
Mrazím chleba. Byla jsem toho vždy odpůrcem, ale nouze naučila Dalibora housti /hrať na husle/. Peču kváskový chléb. Po vychladnutí - ihned nakrájím na kráječi, rozdělím do pytlíků po dvou krajících, vysaju vzduch z pytlíku a šup s tím na mrazák. Zmražený chléb vytahuji podle potřeby o nějakou půlhodinu dříve, aby mohl rozmrznout. Není to výhra - ale jen tak lze chléb uchovat relativně čerstvý a chutný. Léta mrazím lečo - zelelninový základ. Ano, tekutina se odděluje - ale při zahřívání na sporáku nechám trochu odpařit, vložím uzeninu, vejce - za pár minut je hotovo. Všechno je o zvyku a zkoušení. Jenže tam, kde je máma či babička, která denně vaří čerstvé jídlo - jsou rodinní příslušníci celkem rozmlsaní, promiňte mi tu přímočarost. K dispozici i v obchodě je plno zmražených hotových jídel - i tam můžete najít inspiraci - co všechno z hotovek jde zmrazit a prodat. To by bylo, aby nebylo!
sovka62
@bubaya , tie zahustené smotanové omáčky stačí po rozmrazení ohriať (prevariť) na sporáku a oni sa zhomogenizujú. Potom naozaj chutia ako čerstvé.
2x bubaya a zmmm
ivkamatko
Ďakujem za rady a bude to tak, ako píšete. Jedlo netreba rozmrazovať a ohrievať v mikrovlnke, ako som to robila doteraz. Škoda, že včera som sa uponáhľala a z mraziaka som všetko varené vyhodila. Až potom som napísala sem. No čo už narobím. Chlebík a pečivo tiež mrazím, to je OK. Dnes idem variť krúpy, tak urobím ďalší pokus. Ďakujem za komentáre.
kecupicek
Pokiaľ sme v časovej tiesni, tak je vynikajúce vybrať jedlo z mrazničky. V našej rodine sa mrazí predovšetkým ovocie, zelenina, mäso a pečivo. Hotové jedlá, aj keď mne sa zdali bez chyby, sa u nás neosvedčili. Syn sa ma vždy opýta:- Mamka, nemáš na dva rezne?-
1x 45678