Rôzne

Jablčný ocot

lorak40 - bez fotkylorak40, 8. novembra 2018

Ktoré jablká sú lepšie na jablčný ocot, červená odroda alebo zelená odroda? Ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

denyany
Neviem, či je to dôležité. Veď odrôd v oboch farbách je habadej. Ja som mala mix, ocot sa podaril.
1x haji
haji
Dočetla jsem se, že z vyzrálých jablek červených dostaneme ocet růžový, z jablek žlutých ocet světlý. Kvalitou budou oba octy stejné. Jinak souhlas viz hore - jablka i mix, bez chemie, mají být vyzrálá a zdravá.

1x motyka
evanaaa
A ja som zasa čítala, že ocot sa má robiť s kyslejších jabĺk....hádam zelených.
45678
Keď robim koláč,jablká ošúpem, na ocot používam zvyšky jabĺk,teda šupky a jaderniky, tie nechám na vzduchu, až pokým nechytia hnedastú farbu,
dám do pripravenej nádoby a zalejem vodou,v priebehu ďalších dní šupky možno ešte doplniť, no v takom prípade nádobu nesmieme zaliať až po okraj, aby bolo kam doplniť. Ja používam sklenenú fľašu,4l, treba to prekryť hustou látkou a uložiť na tmavé, teplé miesto.
Po pár dňoch obsah začne hustnúť a na povrchu sa vytvorí šedastý kal. V takom prípade už nič nepridávame a necháme približne mesiac kvasiť.
Po mesiaci môžeme ochutnať a keď sa nám bude pozdávať, zvyšky jabĺk odstránime a hotový ocot jednoducho prelejeme cez gázu do fľaše.nezalezi na Tom,aké sú jablká,zelené,červené,hlavne, musia byť zdravé.Akakolvek mala hniloba môže spôsobiť,že sa celý obsah znehodnotí.