Rôzne

Hepatitida a Vianoce

1andy2 - bez fotky1andy2, 1. decembra 2016

Co jest na Vianoe po zapale pecene - Hepatitide ?

Uz mam toho varenia kuracieho mäsa a potom polievku = PLNE ZUBY !
Jezisko mi nedal trpezlivost !

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Ja som pri diéte jedla rybu zapečenú na sucho - 15 min. v rúre, potretú rozdrveným cesnakom a kmínom v troche masla a varené zemiaky. Keď chceš lepšie zemiaky, tak ich môžeš nakrájať na kolieska, podliať vývarom, prípadne ochutiť bylinkami a šup zapiecť. Možno by neuškodil slovenský cibuľový šalát. Ďaľšou alternatívou je zemiakové pyré s brokolicou alebo inou zeleninou. Popozeraj si recepty na Vareche, určite si vyberieš.
klukodvody
Milá @1andy2. To není nic, co by bylo moc dobré na vaření. Hlavně se vyhýbej veškeré zelenině a ovoci, které nadýmá. Másla jen trošičku na ochucení. Maso je nejlepší telecí, kuřecí, ale bez kůžičky a ryby. Všechno jen dušené na vodě a nebo pečené na sucho jak radí @Marika9. Koření které nedráždí a soli jen málo. Není to jednoduché, prošel jsem si tím a teď vlastně jsem na tom skoro stejně, jen se to začíná lepšit a tak už mohu o něco víc ale ne moc. Pokud si budeš dělat polévku, neměla by být příliš mastná, tak sebrat tuk a můžeš do ní dát dost zeleniny a případně vajíčko. Bílek můžeš celkem bez omezení, ale žloutek tak maximálně jeden a tak dvakrát za týden.
Asi Ti někdo poradí ještě něco lepšího, ale tohle je jednak z doby kdy jsem vařil v nemocnici - bylo to nedobré ale pomáhalo a jednak když jsem si to dvakrát zažil na sobě a navíc ještě stále prožívám a mohu zodpovědně říct FUNGUJE TO. No vidíš a proto teď nejsem moc na receptech protože si vařím takhle a vidím, že jsem udělal chybu a měl jsem to dávat asi by to někomu mohlo pomoct. No a kdyby jsi potřebovala nějakou pomoc, klidně se obrať na redakci s odvoláním na tuto odpověď ať Ti dají můj e-mail a mohu Ti něco napsat. Tak ať se Ti to rychle lepší a přejeme Ti ať to zvládáš. Dá se to.
Krásný advent alespoň v rámci možností.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Z vlastnej skúsenosti, tiež som takto prežila Vianoce. Jedla som všetko bez tukov, len na vode udusenú rybu a zemiaky len uvarené, žiadne pyré ani šalát, len uvarené s troškou soli a mletého na jemno kmínu. Deň staré biele pečivo, nie celozrnné. Neskôr som jedla už aj kuracie mäso ale stále bez tuku a tvaroh. Med je dobý na tom pečive a banány z ovocia. Žiaden cesnak, cibuľa, strukoviny, žiadne bravčové ani hovädzie mäso. Ja som celé Vianoce chodila dokonca každý druhý deň na krv na pečeňové testy. Vedela som, že mám problém tak som to statočne vydržala a ešte dobrý rok som si dávala veľký pozor na to čo zjem a stále nejem nič vysmažené, vynechala som bravčové mäso, jem len kuracie a morčacie mäso, občas - raz za dva tri mesiace chudé dusené hovädzie. Tuky som postupne zaradila do jedálnička, ale len olivový olej a kravské maslo, žiadne umelé tuky, ale nepreháňam to s ním.
Ja som získala problém s pečeňou z liekov na zvýšený cholesterol (statíny).
1x lianka
gabriele
v podstate mozes jest vsetko co sa neprieci odporucaniam o zdravej vyzive...ziadne varenie na vode nemusis aplikovat...a tie zastarale diety uz davno neplatia...tuk v jedle musi byt...v primeranom mnozstve a kvalitny...ak chces, precitaj si toto...su to odporucania spickoveho odbornika, ktorym naozaj mozes verit
 www.zdrav.cz/modules.php?op=modload&name=News&am...

nadia56
jeden z najsetrnejsich sposobov varenia je varenie v pare, v parnom hrnci, oplati sa do neho investovat,
pridavam link na inspiraciu
 makova-panenka.cz/rady/vareni-v-pare-parni-hrnec-vari-zdr...

ryba na pare je velmi chutna, netreba ju skoro vobec solit, k tomu pridaj zemiaky-tie uplne bez soli, budes prekvapena-mam to odskusane,
dost receptov na varenie v parnom hrnci najdes aj tu, na vareche,
zelam ti vela zdravia a pokojne adventne obdobie ☺
radox1
ryba bez soli,zase to neprehanajte,najnovsie metody az tak prisnu dietu uz neprikazuju.
nadia56
@Radox1 ,
treba len trosku-ozaj len trosku pozornejsie citat, je napisane, ze rybu netreba ju skoro vobec solit a nie, ze ju netreba vobec nesolit,

- ryba na pare je velmi chutna, netreba ju skoro vobec solit-
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
U mňa v akútnej fáze sa prejavilo nechutenstvo, vôbec som nepociťovala hlad a jedla som skôr nasilu a veľmi málo som do seba dostala toho. A čo sa týka diét, tými som sa neriadila, a hlavne radami z internetu, zapojila som svoj rozum a pocity, jedla som a pripravovala si stravu podľa toho čo mi robilo dobre a mastné jedlá to určite neboli. Aj zelenina mi robila dobre, ale tepelne upravená.
2010
Trochu na porovnanie z neuropskych zdrojov.
1- alkohol
2- gluten - bielu muku
3- vodu z vodovodu dat otestovat ( najlepsie filtrovnu vodu)
4- tuk ktory je tuhy pri normalnej tepote
5- s mierou ovocie co ma vela cukru
6- vseobecne ist na vegetariansku dietu

lianka
Ja som tiež varila dietne jedlá pre manžela po hepatitíde presne ako píše @Dr , akurát mal povolené aj chudé bravčové a hovädzie. Väčšinou jedol varené, to so mu striedala druhy (kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové), zároven sme mali aj my, zvyšná časť rodiny polievku. Z korenín mohol len kmín a majoránku, jablká ošúpané, ryžu vyvarenú, nie dusenú a zemiaky tiež len varené, samozrejme osolené. Mäsá tiež len dusené, podliate vodou, posolené. Raz to bolo s kmínom, potom s majoránom, mrkvou, hráškom. Ono každé mäso má inú chuť. Takže to zvládal v pohode, čoho som sa obávala, predtým bol dosť prieberčivý. Na Vianoce som mu piekla rybu v alobale na masle trošičku potretú cesnakom a posypanú kmínom s varenými zemiakmi. .@1andy2 prajem ti skoré uzdravenie, šťastlivé a radostné prežitie Vianoc a vydrž dietu, stojí to za to.
radox1
@Nadia56 (2.12.2016 19:23)

citam dobre.ryba,ktoru netreba skoro vôbec solit sa jest neda.
nadia56
@Radox1 , malo alebo aj vobec neosolena ryba pripravena v parnom hrnci velmi dobre chuti, mam to vyskusane, vsetko vsak zavisi od chutovych poharikov jedinca, niekto ich ma znicene - ostre korenene jedla, tabak, alkohol...
ale myslim, ze ja som odpovedala na prosbu 1andy 2 ohladne vianocneho menu,
otazku solenia ci nesolenia ryby mozes rozvinut v inej diskusii,
toto sem nepatri,
prijemny den zelam
1andy2
Ide o mojho syna 17 rokov
Voda caje
Piskoty
Toasty s lekvarom bez zrniecok
Mliecne vyrobky jofurty , kysle mlieka -tie velke (rastie cca 190 cm uz ma)
Kuracie prsia denne varene
Polievka zelenina z vyvaru a krupicove halusky

Tak to u nas je
Ahojte
pa
A
1andy2
Solit ANO ved a po case co ?
prehanam : napije sa vody z umyvadla doma
a umre ?

... mame dobru vodu Bratislava Karlova Ves :) :)
arnilka
neboj, poddá sa celé. syn je mladý a dostane sa z toho!
vydržkajte obaja! chápem Ťa a prajem veľa šťastia Vám obom.
1x 1andy2