Rôzne

Haloveen alebo Vsech svatych?

silvi - fotkasilvi, 27. októbra 2014

Ku ktoremu sviatku inklinujete? Totizto frajer mojej najstarsej dcery neuznava tradicne sviatky a kupil pre nich pobyt v style tohto amercikeho marazmu. Co mam robit: mam navarit nieco chutne aby dcera ostala? piect kolace alebo to vzdat? este ma napadlo ze si tam kupim tiez pobyt a budem im tam chrenit aby nahodou nieco nenastalo

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Len aby sme sa z tej americkej (_._) niekedy vyhrabali. Nakoniec budeme oslavovať ich Deň nezávislosti, ústavu, kotnú kozu amerického prezidenta a prvý zub vnuka nejakého masového vraha až hin z Čikága.
Ak sa dcéra rozhodne, tak žiadem koláč ju nezastaví. Nechaj tomu voľný priebeh a nejak bolo a nejak bude.
sovka62
Ale veď ich nechaj nech si to užijú po svojom. Zabudla si na vek, v ktorom sme sa čudovali ako také múdre deti môžu mať až takých hlúpych rodičov? Lebo my sme boli najmúdrejší a rodičovské rady boli nemoderné, skostnatené a prisahali by sme, že my toto svojim deťom robiť nebudeme. Dnes si spomenieme, pochopíme, v duchu odprosíme rodičov, teraz by sme pár dobrých rád aj prijali, ale už niet od koho.
Každá mladá generácia je presvedčená o svojej pravde a nikto im to nevyvráti. Trvanie na svojom spôsobí akurát napätie, pocit krivdy a na to sa potom dlho a ťažko zabúda.
Verím, že tvoja dcéra vie ako sa správať aby "nenastalo". Veď si ju vychovala, tak jej ver. A, samozrejme, napeč, pekne zabaľ, aby nezabudla, že má mamu, ktorá ju miluje a má o ňu strach.
sovka62
Veru tak, @abdul , ani pri jive sa tak rýchlo neotočíš, ako sa to obrátilo u nás. Kedysi, keď niekto chcel vyjadriť ako dobre sa niekde mal, použil zvrat "Amerika, holé baby". Otvorili sme sa svetu, podľa mňa priam rozčapili, ale neviem si predstaviť spôsob, akým by sa amerikanizácia dala zastaviť.
denyany
Sovka má pravdu, ak sa dcéra rozhodne ísť, nezastaví ju nič. Tak jej len popraj dobrú zábavu a zabaľ nejakú dobrotu. Ja tieto americké sviatky ignorujem a to dôsledne, takže žiadne tekvice-ani zdobené, ani v koláči, ziadne strašidlá.... A ignorujem aj Valentína. Lásku si treba prejavovať stale, nielen vo vyhradený deň. A na Všetkých svätých zapálim sviečku, na pamiatku zosnulých ideme k hrobom našich blízkych zosnulých, zapálime tam sviečky, položíme kyticu či veniec na hrob.Spominame na nich. A to je tak všetko.
micanela
moj nazor: kazdy nech si slavi co chce

chodit na hroby mi pride uplne zbytocne - bud si na niekoho spomeniem /aj doma/ alebo nie a trcanie na cintorine na tom nic nezmeni
mata3636
Čas svetlonosov
Halloween a Dušičky majú čosi spoločné. Tým jednotiacim prvkom je ich história a duchovia, strašidlá - svetlonosi vyrezávaní z vydlabaných tekvíc osvetlení neposlušným mihotavým plamienkom.

Halloween nám automaticky evokuje Ameriku. Našou tradíciou sú však Dušičky. Ide o noc pred sviatkom Všetkých svätých. Budete sa možno čudovať, ale Halloween a Dušičky majú spoločné korene.

Starí Kelti, obývajúci Európu, už pred 2000-3000 rokmi považovali túto noc za čarovnú. V ich kalendári sa ňou končilo leto a začínala sa zima. Verili, že v tomto čase môžu mŕtvi vstúpiť do sveta živých, že duše niektorých mŕtvych sa predtým, než opustia tento svet, vracajú a snažia sa ovládnuť živé tvory. Ako ochrana proti duchom slúžilo svetlo - najskôr v podobe ohnivých uhlíkov, neskôr sa umiestňovalo do vyrezávanej repy alebo tekvice. Európania po príchode do Ameriky vyviezli tento zvyk i tam.

Naši predkovia si tradície zachovávali. V čase pred Všetkými svätými už bola úroda z polí zozbieraná a ľudia mali viac času na zábavu. Stretávali sa, spievali, tancovali, rozprávali si strašidelné príbehy a okná, priedomia domov či ploty zdobili strašidelné lampáše.
marianne
@sovka a @abdul :-)) tiez si myslim nech si kazdy slavi co chce,cim viac budes zakazovat,tym horsie...spomen si na seba,aspon u mna to tak bolo...
radost
@micanela
môj názor:
za vzdialenými zomrelými príbuznými tiež zapálim sviečku doma a v tichu spomínam..
no chodenie na cintorín-to je obrad,ktorý má svoje čaro..
krem toho-že večer vysviečkovaný cintorín je nádhera..cez deň vykvietkovaná rozkvitnutá záhrada-ak mráz nepokazí-tiež...postretám, tam mnoho odsťahovaných ľudí-niekedy veľmi dlho-roky-nevidených..je to -akoby-korzo raz za rok..
ja si tradície ctím..tradície mojich predkov..aj tým im vzdávam úctu..
ja som už stará na amerikanizáciu..
a mladí..??nech si zvolia svoju cestu..
evusik
ja si tiež myslím, že treba nechať každého robiť si podľa seba a tiež nemám rada, že nám vnucujú svoje sviatky napr. Valentína...
ale jednu vec netreba američanom upierať... keď majú takéto sviatky, zahodia starosti za hlavu a bavia sa ako malé deti... viete si predstaviť, že sa oblečiete do kostýmu, svoje dieťa v kočíku oblečiete do kostýmu a idete na prechádzku, alebo do práce? že budete blbnúť a chodiť po susedoch... my sme národ príliš upätý, príliš sa berieme vážne, nevieme si sami zo seba robiť žarty... veď čo by o nás povedali susedia...
my sa na Všech svätých stretávame celá rodina na hrobe našej mamy, pretože sme dosť rozlezení po republike, také rodinné stretnutie u nášho otca, posedíme, porozprávame sa vždy sa pofotíme a máme úžasnú zbierku fotiek ako rok za rokom rastú naše deti, pribúdajú vnúčatá a pravnúčatá, ako sa meníme... a ja sa teším, že napečiem nejaké tie strašidelné koláčiky... aj keď je to americký zvyk :)
julica
Nechapem, preco mate pocit, ze sa nam nieco vnucuje. Je to absolutne normalna interkulturna vymena, ktora prebiehala vzdy a vzdy prebiehat bude, a to aj v USA ci inych krajinach sveta. Tekvicu sice radsej jem ako nou svietim, ale detom sa to paci... beriem veci take, ake su, nemusim sa potom rozculovat :-)
jozka2
Priznam sa,ze aj ja mam svoj nazor na tieto veci.Preco mame oslavovat sviatky prisluchajuce inemu statu.My sme mali krasne sviatky napr.8.marec,my ho oslavujeme aj vonku a na nase prvomajove spisske parky uz len spomienka a uvarim prvomajovy gulas,ktory k tomuto sviastku prinalezal ako sara k cizme.U nas sa oslavovalo po baroch,restauraciach a s mnozstvom alkoholu.Tu idu rodicia s detmi a salia sa.
1x abdul
babav
@ mata3636 @ evusik @ julica ...triezve nazory :-) .@ methi , o Diwali som sa dozvedela az vdaka Montessori skolke ,do ktorej chodi moja vnucka.
Ucia ich o tradicnych sviatkoch kazdej krajiny ,z ktorej rodicia deti pochadzaju.
methi
@babav to je skvely pristup! Aj u nas v skole sa vzajomne deti oboznamuju so sviatkami toho druheho. V skole mavaju na Vianoce stromcek a ucia sa koledy, oslavuje sa koniec Ramadanu a aj ine moslimske sviatky a oslavuje sa aj Ganesh a dalsie hinduisticke sviatky. Deti sa tak naucia respektovat toho druheho, aj ked ma ine zvyky.
smajliqa
ja nevidím dôvod, prečo by sa nemal osláviť aj haloween aj dušičky... je mi úplne jedno, že je to americký sviatok... tak isto oslavujem aj Valentín, a tiež to je americký sviatok.. každý si oslávi to čo chce, a najlepšie ak nikto nikomu nevnucuje svoj názor.. mimochodom-tá tvoja poznámka, že si kúpiš pobyt tam kde tvoja dcéra s frajerom, bolo trochu ,, hlúpučké,, prepáč mi.. ale... asi zmýšľajú dospelo a zodpovedne, keď ti to povedali,, keby malo k niečomu dôjsť, tak tomu nezabrániš ani keby si striehla 24 hodín denne, tu už ide o to, aký máte vzťah a ako si rozumiete, a dúfaj, že ti to povie... thats all..
silvi
dakujem vam babenky za nazory, stale som v rozpakoch ale aspon uz viem ze takto to dalej nepojde. Nemozem dceru mat pod ochraanymi kridlami takze jej davam slobodu a nezavislost, dufam ze ju prijme s pokorou ako som to urobila ja ked som mala 22 a frajera na krku
kuchticka
@SOVKA , @EVUSIK , @JULICA ....... (:-) rozumny nazor na ......
Zijeme tu, snazime sa prisposobit, ale vsetky zvyky a sviatky oslavujeme po nasom starom sposobe z byvaleho domova - Ceskoslovenska.
kopretina
V naší rodině se dodržuje svátek Všech svatých - Dušičky. Ale pamatuji se, že jako malé holce mi babička dala krmnou řepu na vydlabání jako strašidlo s otvory oči, nos, ústa - dávala jsem do ní svíčku. Původ už bohužel nevím a babičky se už zeptat nemohu. Byla ročník 1891. Tenkrát jsme opravdu o Haloveenu nevěděli.
1x julica
hubata
@kuchticka som rada, že si nezabudla odkiaľ pochádzaš a ver mi že čím budeš staršia tým viac budeš na vlasť myslieť, lebo človek môže žiť aj na dvadsiatich miestach, ale len jednému hovorí DOMOV. Treba vyskúšať všetko čo život človeku priveje, aby zistil že najlepšie je doma. Tak je to so všetkým aj s Dušičkami a Halowenom.
julica
@hubata , cudovala by si sa, ale nema to tak kazdy, myslim, ze kuchticka napriklad.
marcel83
Haloween sa dá sláviť rôzne. Sú všakovakí fajnšmekri ;)






Zdroj: Refresher.sk