Nápady

Gastanove pyre

ribana - fotkaribana, 13. apríla 2014

Ahoj varechari mam maly problem vie niekto recept na gastanove pyre? Ja byvam v anglicku a tu, kde sme uz som obehala nie jeden obchodik ci market nic som nenasla. No napadlo ma, ze na jesen viem nazbierat kopec gastanov jedlych je ich tu dostatok ,len by som potrebovala recept ako z nich urobit gastanove pyre. Tak rada by som upiekla taky fajny zakusok ....... Prosim vas kto vie nech napise .DAKUJEM .

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Gaštany nakrojíš do kríža hore pri špičke ostrým pevným nožom.
Hodíš ich do vriacej vody, varíš cca 20 minút. Vyberieš jeden, ochutnáš, či je dosť uvarený. Ak je vnútri matný bieložltý, tak ešte povariť.
Olúpeš tvrdú šupku, aj vnútornú tenkú. Vyberaj z hrnca po častiach, keď vychladnú a vyschnú, zle sa lúpu.
Olúpané rozmixuj, alebo pretlač cez lis na zemiaky, alebo cesnak.
Pyré:
1. maslo utrieť s cukrom, vanilkou a pridať prelisované gaštany.
2. olúpané gaštany povariť v troche mlieka s cukrom a vanilkou, prelisovať, utrieť maslo s cukrom a studené gaštany zmiešať.
3. gaštany prelisovať, pridať vanilku a cukor podľa chuti. Takéto mi vydržia v mrazničke do nových gaštanov.
1x ribana
rulik
nechcem Ti brať ilúzie, asi si ešte nikdy nelúpala gaštany, myslím, že ked urobíš porciu na jedno použitie, elán Ťa prejde
ale skús to
lubjak
davam za pravdu rulikovi,napriek tomu kazdy rok robim gastanove pyre aj do mraznicky:
uvarim si cele gastany/jedna vecerna varka je taky 3l hrniec/,necham vychladnut,zlejem vodu,na drevenej dosticke gastan rozrezem zubatym nozom a malou lyzickou vyberiem vnutro,niekedy to vnutro vytlacam,ked ocistim vsetky gastany, rozmiesam ich vidlickou,pridam podla chuti cukor/ked su sladke gastany ,tak pridam menej cukru,pridam maslo/pretoze nechcem velmi masne pyre,pridam len tolko ,aby sa hmota spojila/,podla chuti pridam rum a vymiesam/hmota nie je hladka ,ale su tam priznane kusky gastanov.Robim aj vegansku verziu -namiesto masla dam kokosovy tuk.Robim si zasobu aj do mraznicky,pred pouzitim necham rozmrazit v chladnicke. Z takto pripraveného pyre robim pyre so slahockou,gastanove jazycky ,alebo gastanovu plnu do zákuskov.Vyzaduje hooodne trpezlivosti.
1x ribana
tassiedevil
Gastany narezem na plochej strane do kriza,.zalejem vodou a mocim do druheho dna, varim asi 10 minut,drzim ich v teple ,gastany sa velmi pekne daju olupat,,na 1 kg gastanov pridam 250g cukru, zalejem mliekom a varim na malom ohni, kym mlieko zacne hustnut a gastany su makke...za tepla prepasirujem lisom na zemiaky, pridam trochu rumu dobre premiesam a pyre je hotove.. zamrazim...pred pouzitim este zamrazene nastruham na slzickovom struhadle a hned je rozmrazene.....
1x ribana
ribana
bubaya ,lubjak ,tassiedevil dakujem vam urcite vyskusam a velmi sa tesim na ten cas :)
ribana
rulik, and mysliet ti neberiem ,gastany som lupala pravidelne kazdu sezonu.....mam dost trpezlivosti o to sa neboj