Varenie

Dusená kapusta zhorkla

miskaa - bez fotkymiskaa, 22. decembra 2018

Ahojte, robila som červenú dusenú kapustu a keď bola hotová a ochutnala som, bola nahorkla. Kde som spravila chybu prosím Vás ?

@zareaguj


Diskusia k téme

mirop
musis uviest viac informacii, dusila si cerstvu, kyslu ci nakladanu kapustu? co si pridavala? cibulu? ake korenie? toto je ako: som tehotna, neviete s kym? :)
viera1
A ochutnala si ju aj predtým ako si ju udusila? S tým sa môžeš stretnúť aj pri uhorkách,keli,karfiole, brokolici ,ružičkovom keli atď. Nemyslím si,že na vine bola tepelná úprava alebo korenie.Táto zelenina je horká,keď sa prešvihne čas zberu,príp. je vystavené dlho slnku,nedostatočné zalievanie,priveľa dusíkatých hnojív atď.Vždy treba ochutnať pred úpravou.
2x haji a 45678
miskaa
Predpokladala som, že sú nejaké chyby pri príprave dusenej kapusty, preto som nemala zapotreby tu rozpisovať podrobný recept. @Mirop (23.12.2018 07:05)

miskaa
@Viera1 (23.12.2018 09:25)

Ďakujem nabudúce ochutnam. Surovú kapustu som nakrajala, nasolila, nechala odležať. Spravila som z cukru karamel, pridala kapustu, troska čierneho korenia, bobkový list, podliala som vodou a nechala zakryte dusiť. Nakoniec som ešte dochutila octom.
dvorka
Môj postreh je, že občas jedlo zhorkne ak sa trochu viac pripečie a potom zaleje vodou. Stačí pár rezančekov kapusty pripečených na okraji kastróla. Už sa mi to stalo, preto si teraz na toto dávam pozor.
1x miskaa
haji
@Miskaa (23.12.2018 13:08)
Na začátku se má každá brukvovina /košťálovina/ vařit v první třetině varu odkrytá - aby vyšel specifický pach. Nemyslím, že by to udělala poklička po celou dobu varu. Spíš se přikláním k názoru, že kapusta byla přehnojená - tím pádem hořká. Byla bych s konzumací v případě přehnojení opatrná, může způsobit nepříjemné zažívací obtíže. A jak píše hore @Viera1 , může to udělat i nedostatek vláhy, nevystihnutá doba sklizně a v neposlední řadě i kvalita skladování /teplota/. Možností je plno. Prostě jsi trefila na nekvalitní kapustu. Ružičkové kapustičky jsou ještě více háklivé a hořknou fofrem.
Já tak několikrát koupila květák, vyhnaný, přehnojení a to bylo dílo. Jak vidím podezřivě velký květák a laciný, z jisté krajiny /pl/, nekoupím ani náhodou. Jeden se pořád učí.
Příště přejí lepší ruku a více štěstí nejen s kapustou! Měj pokojné a harmonické sváteční dny!
viera1
@Miskaa (23.12.2018 13:08)

Ak si robila karamel,tak je dosť možné,že sa ti mohol pripáliť,kým kapusta pustila vodu a preto si ju mala horkú,na to netreba veľa pripáleniny,aby ti znehodnotilo celú várku.Tak ako píše dvorka a aj cibuľa ti toto spraví.Nabudúce odstav hrniec a tak vkladaj kapustu a dolej trošku vody.
1x miskaa
haji
@Viera1 (23.12.2018 13:39)
Aha, s karamelem nedělám a to fakt může být problém.
mirop
@Miskaa (23.12.2018 13:01)

To mohlo byt cokolvek, pokial nenapises co a ako sa da tazko hutat, mozno si ju len pripalila
45678
@Miskaa (23.12.2018 13:08)

Určite si nič nevycitaj, chyba bola určite v kapuste,mám podobnú skúsenosť a robila som šalát ,na studeno , a výsledok bola jedna odporná horká hmota,až potom som ochutnala z druhej polovici kapusty a tvrdé časti boli horké ako blen..už sa mi to stalo aj s bielou kapustou,znehodnotil sa mi celý obsah súdka kvasenej kapusty.Predpokladam,tak ako to popisujú vyššie, že kapusta bola buď prehnojena,alebo tesne pred zberom postriekana .
Takže zo zlej skúsenosti,ponaučenie, ochutnať surovinu pred prípravou.:-))
1x miskaa
evanaaa
Mne sa to stalo s karfiolom, musela som ho po uvarení vyhodiť, bol nepríjemne horký. Kapusta zhorkne, ako píše aj @Haji , ak sa kapusta hneď na začiatku zakryje, ona sa musí aspoň tých 20 minút dusiť odkrytá, aby z nej vyprchali éterické látky, inak zhorkne.....ale ako ti tu píšu, príčin je viac, ťažko posúdiť, no prípísala by som to tomu zakrytiu, keď sa nemala možnosť pri dusení odparovať.
1x miskaa
bubaya
Miskaa nezúfaj, zajtra ráno kúpiš červenú kapustu v pohári, len ju zohreješ a dochutíš. Mne sa ju zas podarilo včera pripáliť, tiež skončila v koši.
2x miskaa a upss
miskaa
Budem aj dnes robiť tak uvidím či sa podarí, určite ochutnam pred prípravou. Spravím ako ste mi radili, dusiť nezakryté a aj s tým karamelom budem opatrná. Aspoň viem na co si treba dávať pozor, dakujeeem :-)
1x haji
mumu
Problém môže byť v použitom hrnci. Tiež sa mi stalo že karfiol po uvarení v kovovom hrnci zhorkol, kým z polovice som varila polievku a bol dobrý. Na zeleninu používam radšej smaltové, alebo kameninové hrnce.
antalik
tiez som citala niekde ze sa ma varit nezakryta, ci to pomoze netusim ale pamatam si na to
komunista
Ja mám veľmi rád horkú čokoládu, ale nedusím ju. Málokedy ju vôbec nejako stihnem spracovať aj v pečení, lebo obvykle ju sám zjem. Veľmi tiež ľúbim aj rôzne cukríky, napríklad Slávie, Klokanky a podobne, pripomína mi to našu federálnu futbalovú ligu, kedy bolo veľa pražsko-bratislavských derby. Keď ešte HC Lev Praha hrával v KHL, bol som na všetkých zápasoch medzi Slovanom a Levom, čo sa hrali v Bratislave, ale na atmosféru počas federálnych časov - či futbal, hokej, alebo pingpong, keď hral Slovan so Spartou, Sláviou alebo Bohemiansom sa to nechytalo. Každé štvrté slovo vo fanúšikovských pokrikoch bolo ako zo skladby od Rytmusa či Ega.