Varenie

Domáca výroby tvarohu

klaura - fotkaklaura, 18. augusta 2011

Chcela by som sa spýtať, či sa dá nejako ovplyvniť množstvo tvarohu pri jeho domácej výrobe. Vždy si robím tvaroh z 5 litrov mlieka (chodím si ho kupovať priamo na družstvo) podľa tohoto receptu :  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-v-canade-fotorece...
... v ňom @honeska vyrobila 1,75 kg tvarohu zo 6 litrov .. ja väčšinou navážim 1,25 kg z tých 5 litrov ... dnes sa mi podarila 900g hruda ... aké máte s tým skúsenosti ?

@zareaguj


Diskusia k téme

palokuchki
Ja si tvaroh tiez stale doma robievam. Nedavam do neho ocot ako @honestka , len necham mlieko same skysnut. Potom ho pomalicky zahrievam max na 55-60C. Ked je vsetko dobre prehriate zlejem ho cez platno a necham odtiect. Tvaroh je jemy a makky. Mam skusenosti, ze ked ho zahrejem na vyssiu teplotu tvaroh je viacej tvrdsi a suchsi. No ale to je podla chuti, kto ake ma rad. @honestka mala viacej tvarohu, lebo pridala smotanu. Na kazdych pridanych 100ml smotany ziskas 80g tvarohu. Vsetko to zalezi od kvality mlieka. Priemerne by si mala dostat 12-14% z vahy mlieka.
marianna76
ďakujem všetkým, raz som robila tvaroh a zdal sa mi moc tuhý a suchý... tak teraz aspoň spravím jemnejší.
gubics
Ja som robievala tvaroh nasledovným spôsobom. Aby sa kyslé mlieko neprehrialo a nevznikla nejaká suchá hrudka , tak som do väčšieho hrnca s vodou postavila ten menší hrniec v ktorom bolo kyslé mlieko a zohrievala veľmi pomaly na slabom ohni.Potom stačí len občas kontrolovať, či sa mlieko už zrazilo a nechať ten hrniec vychladnúť v tom druhom hrnci s vodou. Len dobre vychladenú zrazeninu (tvaroh precediť)potom je šťavnatý , a je aj väčšie množstvo. Chce to čas, neoplatí sa s tým ponáhľať, urobiť večer a nechať ten tvaroh stáť v srvátke do rána a potom nechať odtiecť, bude výborný. (Ako všetko aj to chce trochu praxe, skúšať prv na menšom množstve)
gubics
Len teraz som si prečítala uvedený recept na výrobu tvarohu. @honeska tam uvádza, že dáva do mlieka aj ocot, to som nikdy nepotrebovala,v lete je v byte dostatočne teplo, tak mlieko pomerne rýchlo skysne a v zime som hrniec vždy postavila na radiátor,na ktorom skysol. Keď som ho tan nechala aj cez noc keď sa silnejšie kúrilo, nebolo potrebné položiť ani na sporák , aby vznikol tvaroch, vytvoril sa už na radiátore.(Ale to sa mi len niekoľko krát stalo, obyčajne som ho robievala ako som vyššie uviedla)
mery8658
Toto bol môj prispevok v diskusii na "DOMÁCI TVAROH" dňa 2.6.2011. Mňa moja mamka naučila tvaroh robievať v mäsovom pekáči a v plynovej rúre je to veľmi jednoduché a tvaroh zaručene výborný. Do mäsového pekáča si dáme asi 1 liter vody, dáme si ju zovrieť a do toho naberačkou jemne poprekladáme kyslé mlieko /môžeme aj preliať ale potom je tvaroh taký rozmrvený/ a pekáč vložíme do vyhriatej rúry prudko zahrejeme a potom už len pomaly ohrievame tak že do dvierok si vložíme niečo kovové aby dvierka neboli úplne zavreté teplotu udržujeme takú aby mlieko nevrelo len sa ohrievalo čím dlhšie tým lepšie 1-3 hod. keď mate dobrý zdroj domáceho mlieka tak v polovici ohrievania môžeme ešte sladkým mliekom povrchu popolievať tým získame viac tvarohu a je taký lahodnejší. Keď chceme tvaroch suchý tak ho dáme do plachtičky /ja používam kus zaclony/ ešte horúci a necháme odkvapkať pokiaľ vychladne, ale ak chceme tvaroch šťavnatý tak ho dáme do plachtičky napoly prechladnutý.Počas ohrievania netreba miešať len sa presvedčiť či už je dobre ohriaty. Srvátku z tvarohu nevylievame ale trocha osladíme a pijeme teplu a teraz cez leto aj vychladenú- výborný nápoj.
klaura
ďakujem všetkým za písmenká ... vaše rady vyskúšam :)