Varenie

Domáca paštika.

milina - fotkamilina, 18. februára 2013

Mílí varecháči
poraďte mi recept na domácu "výbornú" paštiku. Viem, že by som na webe našla nejaký recept, ale odskúšaná a overená receptúra je vždy tá najlepšia.
Ďakujem a budem v očakávaní.

@zareaguj


Diskusia k téme

agath
250 gr bravčovej masti ,250 gr kuracích pečienok , 3-5 veľkých strúčikov cesnaku, trochu čierneho mletého korenia, asi kávová lyžička sladkej mletej papriky.
V hrnci rozpustíme masť, pridáme pretlačený cesnak, pokrájané pečienky, necháme asi päť minút povrieť, pridáme čierne korenie a červenú mletú papriku. Po premiešaní stiahneme z ohňa. Vylejeme do sklenenej misky, za občasného premiešania necháme trocha vychladnúť, rozmixujeme a po úplnom vychladnutí a dáme do chladničky stuhnúť ( počas chladnutia občas premiešame , nie je nutné rozmixovať, ale tak je to chutnejšie, mne sa to osvedčilo )


tetuska
robila som ako @agath , ale som nemixovala, keď dobre podusíš kuracie pečienky nemusíš ich mixovať, rozpadajú sa Ti už na chlebíku, také sú mäkkučké, vyskúšaj...
tiginko
my robievame veľmi jednoduchú, ktorá sa teší priazni všetkých našich známych: 1kg cibule nakrájame na hrubo a opražíme úplne do hneda na poriadnej dávke kačacej masti. Ochutíme 13g mletého muškátového korenia, 5 lyžicami soli a jedným sáčkom čierneho korenia. Po vychladnutí najemno zomelieme najlepšie elektrickým mlynčekom spolu s 1kg očistenej bravčovej pečene a 1,5kg surovej bravčovej slaniny. Mletie zopakujeme minimálne 1x, my melieme ešte 2x. Naplníme do menších zaváraninových pohárov do cca 3/4 a dáme variť do vodného kúpeľa na 2hod. Buď to necháme jednoducho vychladnúť a potom pred konzumáciou musíme obsah zmiešať, lebo masť vystúpi navrch, alebo ako ja, dám si tú námahu a počas chladnutia chodím poháre otáčať a "šejkovať". Výsledkom je homogénna vynikajúca domáca paštéta. Vydrží dlhé mesiace, nám však nie, nosíme ju na lyžovačky a iné dovolenky, čo nezjeme rozoberú nám známi...
sovka62
@tiginko , koľko je poriadna dávka kačacej masti? Nedá sa upresniť? Mohla by si to pridať medzi recepty, uložila by som a vyskúšala. Mäso veľmi nemusím, ale paštéty milujem a veľmi sa mi páči, ak zabrániš vyzrážaniu masti na povrchu-
turistka
Práve dokončujem od@Ochino , recept pridal 14.februára, je to domáca paštéta a pripravená sa zavára.
tiginko
tak toto je asi jediná ingrediencia, ktorú nemám presne zmeranú @sovka62. Proste zoberiem lyžicu a hodím na panvicu poriadnu dávku z kačacej masti, cibuľa v nej pláva. Tá masť dodá totiž paštéte perfektnú chuť, takže nešetrím ňou. Bohužiaľ na túto zimnú sezónu som už zavarila tesne po Novom roku a nemala som čas vytvoriť seriózny recept na Varechu. Ale dávala som jedno balenie kupovanej kačacej masti, kedže som nemala domácu a bolo to tuším 250g. S tým "šejkovaním" si dávam záležať, preto to robím výhradne v zime, poháre vyložím na studený balkón a chodím každú chvíľu pretrepávať až kým poriadne nestuhnú. Aj dve hodiny....Oplatí sa :-)