Rôzne

Dobošové rezy, laskonky

pivonka - fotkapivonka, 7. februára 2013

Prebiehali tu vášnivé diskusie o názvoch receptov. Je pravdou, že niektoré názvy sú už pojmom ale častokrát prešli toľkými inováciami, že sa už ťažko človek prepracuje k pôvodným receptom a niekedy je to naskrze nemožné. Na Vareche je veľa odborníkov a tak sa ich (ale nielen ich) pýtam, aký krém sa pôvodne dával do dobošových rezov a laskoniek? Vlastne by sa mi hodili aj kompletné recepty.

@zareaguj


Diskusia k téme

puntodadino
Ak mas moznost skenovat,poziciam ti original Vansovu z r.1914.A zavesim to pre vsetkych na Megaupload.))
babav
@ pivonka, mam daleko od odbornika,ale mala som moznost ochutnat (udajne) pravu dobosku , naskladanu z 9 tenuckych platov fajnoveho cesta,ukoncenu karamelovou plackou.Krem ..... maslo vyslahane s kvalitnou zmaknutou cokoladou..
sovka62
@babav má pravdu, tenké pláty piškótového cesta, krém z masla a čokolády a karamelová poleva, na ktorej sa okamžite, skôr ako stuhne, predkrojí potrebný kúsok.
Ale je to robota veliká, preveliká, piškótové cesto je lepšie pripravovať na dva razy, lebo kým dopečieš posledné pláty, môže spadnúť a bude chutiť sladká praženica, ten karamel sa tiež asi nikomu na prvý raz nepodarí.
Ale sú tu naozaj výborné recepty, z vaľkaného cesta, krém je maslovo čokoládový a poleva čokoládová. Vyskúšala som, výborné, odvtedy sa o tú pravú už ani nepokúšam.
pivonka
Ďakujem vám za komentáre.
@puntodadino , poradím sa cez víkend so svojou dcérou, ona je počítačovo oveľa zdatnejšia a určite nájde riešenie. Tvoja ponuka je skvelá, ďakujem. U Vansovej nebude veľa inovácií.
@babav , áno, tak vraj vyzerá pravá doboška a ja ti môžem iba v dobrom závidieť, že si mala tú možnosť ju ochutnať. Je to vraj delikatesa.
Pred pár mesiacmi som piekla dajaké zákusky pre oslavu v rodine môjho zaťa s tým, že uvítajú dobošku. Ja ju nepečiem. 2x som sa dala navnadiť na dobošovú tortu. Je to dávno, nepamätám sa, aký tam bol predpísaný krém, chuťovo boli dobré, ale nechcite vidieť, ako dopadla karamelová poleva. Všetky finty na ošetrenie noža zlyhali, najprv sa poleva lepila, hneď stuhla a nedala sa krájať. Ešteže to bolo pre domácich.
Čo by som ovšem nespravila pre môjho dobrého zaťa (naozaj mám dobrého zaťa, klop, klop, klop), tak som pátrala po pravej doboške, lebo takú chcel. Tiež mi vyšlo, že má byť maslový krém, ale s výsledkom som teda spokojná nebola. Bolo to také akési mastné. Určite mu ju ešte niekedy chcem upiecť a tak som sa obrátila na Varechu.
A vidím, @sovka62 , že budem aj ja inovovať podľa tebou odporúčaného receptu. Lebo niet nad osobnú skúsenosť. Prečítala som si všetky komentáre pod receptom a vidím, že ho aj viaceré varecháčky vyskúšali a sú spokojné a chvália, chvália. S tým polievaním čokolády na bokoch rezov máš pravdu, hneď to má iný level. Ešte mi, prosím ťa, prezraď, aký bol veľký plech, na ktorom si ich piekla?
marylan
Varený dobošový krém-najlepší zo všetkých

POTREBNÉ PRÍSADY

400 g maslo(nikdy nie margarín) 200 g práškový cukor 3,1/2 dl mlieko 5 dg kakao (kopcovitá pol.lyžica najlepšie Holanského kakaa) 1 balíček vanilkového cukru 3-4 žltky 70 g cukor 4 lyžice hladkej múky(zarovnané)

POSTUP PRÍPRAVY

Z odmeraného mlieka odložíme asi 1dl.Dáme doň žltky,cukor(tých 70g),vanilk.cukor,kakao,múku a dobre rozhabarkované vlejeme do ostatného mlieka,ktoré necháme zovrieť a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.Vychladíme ho.Počas chladnutia odporúčam častejšie premiešať mixérom,aby sa nerobili hrčky a zároveň aj rýchlejšie chladne.
Cerstvé maslo vymiešame s cukrom do peny a za stáleho miešania postupne pridávame vychladnutú kakaovú hmotu. Dobre spolu vymiešať a plniť.
pivonka
Ďakujem všetkým za priaznivé komentáre.
@babav , To vyzerá naozaj na originál. Samozrejme, že by som robila rezy a bez krusty, na tú ma už nik nenavedie.
@nadia56 , jami, marylan, to sú všetko lákavé recepty, verím, že sa ku všetkým v príhodnom čase dostanem a zrealizujem.
Ešte raz všetkým ďakujem.