Varenie

DEŇ A NOC

smajliqa - fotkasmajliqa, 16. augusta 2014

dobrý deň, môj oco stále pýta koláč deň a noc. hľadala som aj tu na vareche, ale tu sa deň a noc volá tuším hocičo.
ja absolútne neviem o čo ide, ale chcela by som ho prekvapiť a napiecť mu ho. robila mu ho jeho mama.
viem len, že sú to nejaké vraj polmesiačiky bielo-čierne. tuším spomínal citrónovú polevu. viac neviem. neviete niekto, čo mal namysli???? moc by ste mi pomohli. vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

jeka
Je to ten čo dala @smejkad ,lenže ja ho krájam na štvorce,a tiež ho niekedy polievam aj čokoládou.
finczi
Náš recept ešte po babičke, ale nemám ho zverejnený...
5 žľtkov, 20 dkg masla, 30 dkg prášk.cukru, 30 dkg polohr.múky, 1 PDP, 1 dcl mlieka, z 5 bielkov tuhý sneh
Žľtka+cukpr+maslo vymiešať do penista, pridať mlieko, múku a PDP postupne a miešať, na záver pridať zľahka sneh. Pekáč vymastiť, vysypať múkou, naliať 1/2 cesta, do 2.polovice dať 1 PL cacaa, vymiešať a naliať ,,sem-tam" na svetlé cesto.Pečie sa vo vopred vyhriatej rúre asi 30 min.zhruba na 210-220 stupňov. Poleva môže byť citrónová, alebo rumová. Krájali sme to na mesiačiky, ale aj štvorčeky. Už som to dávno nerobila, možno to aj pripravím a pridám k svojim rc. Tak dúfam, že bude ockovi chutiť a že to je to, čo má na mysli. Ak mu ho robila mamka, mohlo by to byť ono, lebo ho poznám veľmi dávno...Aj nám doma ho robila naša mamička a pamätám si na chuť, keď ho robila babička. Pekný víkend!
finczi
cukor do cesta je kryštálový, v texte mám preklep: slovo cukpr malo byť cukor-pardon za preklep
smajliqa
super luda, dakujem Vam :))) tak zajtra ho urobim a davam vam vediet, ci to bolo ono :)
smajliqa
tak som ho dnes urobila.. aj som sa s nim trosku popasovala. totiz sa mi rozlial na plechu a z vrchu nebolo vidno rozdiel medzi bielym a tmavym cestom, ale kedze isla na to poleva, tak to bolo jedno. ked som urobila mesiaciky, pekne boli farby oddelene :) takze ocino spokojny, a chut vyborna... dakujem este raz za recept :)
pacik
Moja mama vždy dávala cesto na plech lyžicou, na striedačku svetlé s tmavým. Poleva na vrchu bola citrónová a hotový koláč sa krájal šikmo, aby v každom kúsku bola svetlá aj tmavá :-)
pacik
časť :-))) slovíčko sa mi kdesi schovalo