Rôzne

Darček zo Slovenska

sylvia267 - fotkasylvia267, 22. júla 2016

Prosím o radu či skôr tip, čo priniesť ako darček zo Slovenska do zahraničia pre staršiu gazdinú. Na konzumáciu alebo pamiatku, čo nosievate vy ? :-) Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
este som taku situaciu nemala, ale viem, ze na Slovensku mame spickove vina, med, medovinu, dokonca cokoladu
ale mozu to byt aj trebars typicke slovenske formy - na maslo,medovniky a podobne, podla toho, co presne znamena gazdina a v akom ste vztahu :-)
katka78
Ja, ako dcéra včelára, brávam domáci med (ak máme, lebo ocino má teraz na dôchodku už len 2-3 úle), alebo trnavskú medovinu z Apimedu www.apimed.sk, majú rôzne tvary fliaš, aj veľkosti, či darčekové balenia. Môžem odporučiť tiež kvalitnú nitriansku čokoládu www.lyrachocolate.com, no je drahšia. Každopádne, gazdinku by možno potešila aj modranská keramika www.modranska.sk alebo www.majolika.sk . Vždy vyberám niečo naše slovenské, veľkej obľube sa tešia hlavne obyčajné horalky, alebo mila od sedity :-)
sylvia267
Ďakujem Vám veľmi pekne za tipy :-). Veru med a medovina ma ani nenapadli.
rulik
Češi dosť kupujú ten haluškovač, nádobka na strúhadle na výrobu halušiek
zdenka1009
Veľa kuchárok mimo Slovenska, keď sa spomenie puding Zlatý klas, nevedia čo to je, tak by som zobrala tento zázrak, ktorý sa vyrába u nás, aj keď je to obyčajný puding.. a kilo dobrého slovenského maku.. :-)
katka78
Perfektný nápad @Zdenka1009 (22.7.2016 16:12), čo by dali niektorí Slováci v zahraničí za balíček maku! Akurát si treba zistiť ako je to s jeho vývozom, resp. dovozom do danej krajiny, keďže niekde je zakázaný.
nadia56
@Sylvia267 , najskor treba vediet, do ktorej krajiny chces darcek doniest, zistit si, co v tej krajine zo slovenskych vyrobkov nie je dostat kupit a ci vobec mozes potraviny doviest,
pekny den ti zelam ☺
tiginko
@Methi (22.7.2016 15:57)

Miška daj mi na do správy na FB adresu a ja ti s radosťou pošlem Horaliek za vagón! Aspoň sa ti budem môcť revanšovať za tvoje skvelé recepty :-)
babidka
Zalezi aj od krajiny :-) Ja nosievam nasim /byvaju v Cine/ okrem maku aj domace klobasky , domacu bryndzu , nas med ,Tatranky aj Horalky , slovenske 5-6 putnove Tokajske vino od Trebisova z Trne , udene korbaciky a ostiepok . Ale okrem bryndze a vina je naozaj najviac ceneny rucne zberany mak .Napr. dcera nosievala priatelom do Francuzska hlavne mak ktory sa tam takmer nedal kupit .
Po skusenostiach s batozinou na letiskach sa vyhybam akejkolvek keramike a sklu.
methi
@Tiginko (22.7.2016 17:27)

si zlata, dik :) uz sa blizi Mikulas, takze cas Horaliek je za dverami. Slovenska babicka nam posle za balicek :)
sovka62
Aj ja som potrebovala darček do Ameriky, ale nie doniesť, lež nachystať, lebo k nám prišli na návštevu. Lámala som si hlavu, na nič som neprišla, tak som sa rozhodla, že to budem riešiť počas ich pobytu. A dobre som spravila. Pri rozhovoroch vysvitlo, že návštevu zaujíma naša história, ľudové zvyky, kroje a pod. Potom som už išla na istotu. V Pantha Rei som našla knihu, v ktorej bola história od Cyrila-Metoda, tradičná architektúra (vrátane Čičmian, drevených kostolíkov z východu Slovenska , evanjelické artikulárne kostoly, zvyky, kroje a pod. Všetko v slovenčine, angličtine a francúzštine a kniha nebola príliš ťažká (letisko, nadváha batožiny). Trafila som, spravila som radosť, všetci sme boli spokojní.
Tak si myslím, že najlepšie je zamyslieť sa nad tým, čo obdarovaného zaujíma, potom sa rozhoduje ľahšie.
hubata
Rada: mak pomeľte a zmiešajte s cukrom - mne to tak bez problémov prešlo v Austrálii. Celý mak sa považuje ako ópium a pomletý s cukrom - ako posýpka. Takisto mi prešli aj sušené huby: zabalila som ich do celofánu s mašličkou a na tlačiarni vytlačila nálepku s obrázkom krásneho dubáka.
Jednoznačne víťazia Horalky, úspech som mala aj s kávou "Melta" ktorú si pamätá najmä staršia generácia ktorá ju pila s mliekom. Tiež som sa v balíčku zavďačila mini čokoládkami typu Milena, Margot, Banánky v čokoláde, Lentilkami, Mačacími jazýčkami, Rumovými pralinkami, z kozmetiky to bol brezový šampón alebo žĺtkový šampón /v CBA ho niekedy mávajú/, lakom na vlasy Lybar a opaľovacím olejom Nubian.
nyja
Ja som brala do Škótska Spišiacku borovičku, štanglu Loveckej salámy a korbáčiky. Bolo to pre neznámych ľudí, u ktorých sme boli jednotlivo ubytovaní (to bol zájazd so študentmi gymnázia - jazykový pobyt, bývalo sa v rodinách). Borovičku zhodnotili ako gin, takže pre nich nič zvláštne. Skôr sa divili, že je to alkohol charakteristický pre SK a dosť neverili. Saláma vraj výborná a aj to sa akosi príliš čudovali, že to je od nás a z korbáčikov boli paf :-)
helica
Všetko dobré rady, ja by som určite pribalila domácu 52% slivovicu.
Doteraz nesklamala.
sylvia267
Ďakujem pekne všetkým. Beriem slivovicu, víno a zohnala som pekné darčekové balenie , v ktorom je medovina, pohárik s ovocím zaliaty medom a sviečka z včelieho vosku. Vyzerá to super :-) .