Varenie

Cukrové kryštáliky v džeme

paulinka2012 - bez fotkypaulinka2012, 19. júla 2016

Milé vareškárky,potrebujem radu prečo sa mi často scukornatie,teda urobia sa mi cukrové kryštáliky v lekváry alebo džeme.Ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
som zvedava, co to bude
ja som to nasla v niektorych lekvaroch od mamky, neboli pokazene, ale boli v nich kusky akoby stvrdnuteho cukru, ale tie mali vari aj 10 rokov uz
babidka
Podla mna privela cukru - aspon mne to tak vychadza :-) V niektorych receptoch je podla mna cukru privela - aj 600-700g na kilo ovocia , duziny alebo stavy .Ak sa dzem vari klasicky , t.j. pomalym varenim a postupnym odparovanim tekutiny, tak sa u niektoreho ovocia dokaze zredukovat az na 1/3 povodneho mnozstva . A ked je este ovocie dost dozrete a sladke a ma vysoky obsah cukru - casom sa ten cukor skrystalizuje .Mne sa to niekolkokrat stalo s malinami aj ceresnami . Preto radsej sladke ovocie miesam s ribezlami alebo jablkami /ktore obsahuju viacej pektinu / aby rychlejsie zhustli a neboli prisladke . Stalo sa mi to vsak aj so starsimi dzemami ako pise @smejkad , ktore som nasla zabudnute v pivnici :-)
sovka62
Presne ako píše @babidka. Priveľa s cukru v kombinácii s dlhším skladovaním, aj mne sa to už stalo.
frezia68
Mne sa to stalo len u starých.Keď som vedela,že predám záhradu,navarila som do zásoby a aj po 10 r. boli dobré,len niektoré hustejšie a scukornateli.Ale zohriatím boli dobré .
cuketa
Stáva sa to najčastejšie v malinovom, menej v ríbezľovom džeme. Príčinou je dlhé varenie ovocia s cukrom. Ak sa chceme vyhnúť kryštalizácii, cukor pridávame do ovocia až pred dovarením. Po pridaní cukru varíme už len 5 minút od začiatku varu.