Varenie

čo variť cez prázdniny?

nelisa - fotkanelisa, 29. júna 2016

ahojte, priatelia. Blížia sa letné prázdniny a ja si budem zase "lámať" hlavu, čo variť?? Poraďte jedlá, ktoré stíha zamestnaná mama navariť večer a na druhý deň sú chutné aj prihriate.

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
úplne najlepšie sú jedlá z jedného hrnca, kde je napr. mäso so zeleninou alebo strukovinou (kapustové, fazuľovice, luskovice, šošovicové jedlá, výborný je aj chowder na druhý deň, guláše, perkelty, paprikáše, plnená paprika, segedínsky apod.) proste čo nahádžeš do hrnca, samo sa to varí a chute sa na druhý deň viac prepoja;-) rýchle sú aj cestovinové jedlá z hotových cestovín, rôzne omáčky urobíš za chvíľku, posypeš syrom a je to sýte a čerstvé. Takisto minútky sú hotové fakt za pár minút, tie sa neoplatí skladovať, napr. ryby, kuracie prsia, karé apod. No a samozrejme zeleninové jedlá od výmyslu sveta, začnem lečom, cukina, mladý hrášok, mrkva, špenát, mangold, kaleráby, tekvica na prívarky, dusené s mletým mäsom, zapekané, omelety s nimi, rizotá...no habadej jedál je v lete a nemusíš sa narobiť s nimi po práci;-) a keď je moc horúco, tak stačí na večeru aj melón;-))
katarina22
Segedínsky je najlepší na ďalší deň :-) ja osobne v lete mením svoje varenie na nevarenie, pretože v takomto teple sa nám nechce ani jesť, no keby už mám deti, tak určite stavím aspoň na polievky, teraz je sezóna zeleniny, A taká zeleninová polievka nikdy nie je zlá, či už miešaná, alebo Z jedného - dvoch druhov zeleniny. Pekné na masle,na leto ako stvorené. Cestoviny by som ja osobne deň dopredu, alebo na dva dni nerobila, iba ak s perkeltom alebo cestovinový šalát na studeno. Nezabúdajte všetci, že je leto A máme tu kopec potravín ku ktorým sa v zime nedostaneme :-)
haji
@Katarina22 (30.6.2016 09:57)
Kati, v pohodě se dají těstoviny jako příloha na druhý i další den ohřát v mikrovlnce, k tomu podušená zelenin - odlehčená strava v horku. Jestli něco nemám ráda, tak na druhý den ohřívané uvařené brambory - pokud nejsou s něčím zapečené. Vařím si pro sebe na víc dní a ohřívám v mikrovlnce, nic není problém, až na ty potvorky brambory, které mají pro mě pachuť. Píšeš fajn o zeleninových polévkách a vůbec, dušená zelenina různého druhu jde zkombinovat všemožně. I masíčko může být, o tom žádná.
nelisa
ďakujem za nápady! ono najťažšie je vymyslieť. Keď sa detí opýtam, čo mám navariť, odpoveď znie: nám je to jedno, len nech je toho dosť :). V lete mám doma dvoch hladošov (14 a 22 ročných), takže so šalátikmi by som u nich nepochodila, jedine ako doplnok k hlavnému jedlu :) našťastie, ak nachystám večer "polotovar", na druhý deň to spoločne zvládnu dokončiť a dovariť napr. prílohu.
kukulienka71
@Nelisa (30.6.2016 15:38)

ešte ma napadlo chili con carne, alebo podobný základ z mletého mäsa urob večer, tortilly kúpiš, oni si to ohrejú a napchajú kopec zeleniny k tomu. Moja dcéra v lete vstávala okolo obeda, to si dala nejaké menšie jedlo, čo zvládla aj ona (tuniakový sendvič, müsli či hemendex a tak) a potom som po robote robila večeru z čerstvých surovín, to bývalo hlavné jedlo dňa. Len nech si nezvyknú na kúpené mrazené polotovary typu pizza či hamburger;-)
2010
14 a 22 rocny ? co tak ich naucit varit.
My sme obidvaja robili dlhe hodiny bez babiek. .Cez weekend sa pripravilo zopar jedal a kupili vacsi mrazak a ladnicku.
Detska od 10 rokov vedia varit, dokoncit jedlo.
V zahrade sme mali basketbalove ihrisko a bazen tak sa prestravovala este aj polka ulice. Jasne ze bola pizza a burgery, pies, ale vsetko spalili vonku. Ake by to boli prazdniny bez junk foodu a coca coly a bola sranda.
1x elef
babidka
Prezila som nekonecne mnozstvo prazdnin so svojimi detmi a s detmi z rodiny v roznom veku , stavali sme dom , teraz som prazdninova babicka a tak mam dost skusenosti a uz ma take veci ani netrapia , robim vsetko akosi automaticky :-))))))Moje skusenosti :
Kurca pecene , paprikas, perkelt, dusene s roznou zeleninou /hrasok, fazulka ,brokolica , rozne tekvice- vzdy ine / . K akemukolvek masu rozne privarky - zemiakovy , kelovy , hrachovy,fazulkovy , sosovicovy , tekvicovy.K tomu aj zemiakove alebo aj ine lokse, pagace , pecene pirohy, buchty na slano aj sladko.
Bravcove -gulase,perkelty,dusene rezne ,fasirky vcelku aj jednotlivo , klopsy , plnena paprika aj kapusta .Podobne tiez aj z hovadziny , bolonsku omacku z mleteho masa, chili con carne , bigos,zavitky , svieckovu .Toto vsetko sa da urobit dopredu a je toho dost :-) Ja varievam obcas doslova vo velkom nejaky masovy zaklad /ako na gulas ci perkelt/ , rozdelim a kazdu dennu davku pripravim s inou zeleninou alebo omacku ochutim napr. pretlakom zo zeleniny alebo smotanou , hribikmi atd.
Ked su taki velki , tak prilohu si urcite dokazu dorobit aj sami - mne sa napriklad osvedcil ryzovy hrniec v ktorom sa da urobit okrem ryze aj tarhona , cestovinova ryza . Knedle krajam na platky a pobalim do mikrotenovych sackov po porciach , staci rano vybrat . Cestoviny zvladne urcite kazdy . Kuskus a burgul tak isto .Zemiaky predvaram a k obedu si ich staci iba ohriat na masle. Ak maju radi aj sladke jedla , tak dopredu sa da upiect ryzovy nakyp, urobit buchty na pare alebo Marysa buchty, zemlovka .
Doporucujem urobit si aspon predbezny jedalny listok na 1-2 tyzdne a podla toho nakupit suroviny. Staci si potrapit hlavu pol hodiny, spisat zoznam a nakupit vsetko naraz .Potom sa to uz nezda take narocne :-)
nadia56
@Nelisa ,
vybornym pomocnikom, nielen na horuce letne dni, je pomaly hrniec, varenie v nom zvladnu aj tvoje dve deti, nalozenie surovin trva maximalne 20 minut a o vsetko ostatne sa postara sam hrniec, netreba miesat, nevykypi a nepripali sa v nom nic, da sa v nom varit aj v noci a rano je navarene a moze sa ist na vylet...
aj na vareche najdes nejake recepty k tomuto sposobu varenia a zaroven aj diskusie,
na inspiraciu pridavam link s mnozstvom receptov na varenie v pomalom hrnci

» diskuse.dama.cz/komunita.php/?od=0&d=5745...

prajem ti krasne letne dni a tvojim detom prijemne prazdniny ☺
nyja
Sú proste typy ľudí, ktorí sú v kuchyni strašne drevení, resp. nepoužiteľní. Môj muž napr. by aj bol schopný niečo uvariť podľa otvorenej kuchárskej knihy, ale za ním total spúšť!!! Keď som v kuchyni a občas dostane záchvat, že ide pomôcť, tak očakávam pohromu. Prinajmenšom sa vtedy také veci dejú, že dačo si vyberiem, čo budem potrebovať a on mi to v medzičase poodkladá. Keď odídem na chvíľu a poviem mu, aby pomiešal cibuľu alebo dačo iné, vždy zabudne. Minule chcel pomáhať, povedala som, aby osolil vodu na cestoviny. On ju ocukroval!!! Ale pritom rád mieša (hlavne keď netreba). Nedávno som ho poprosila, aby prebral ryžu do sitka. No a on ju iniciatívne aj namočil (nepovedal mi to). Potom, keď som ju dusila na cibuli, sa mi rozvárala. Dcéra je po ňom. Opekala si baklažán a odišla telefonovať na wc - to jej telefónna búdka ;-) a keď sa vrátila, tak po kuchyni sadze, olej v panvici horel... Ona to potom upratala tak, že sadze rozlíčila po stene, potom to drhla kefou až na omietku. Vďaka Bohu, sme nevyhoreli. A ona potom odišla na trénink, len mi zavolala, že varila a trocha sa jej nedarilo, ale všetko vraj upratala. Keď som to zbadala, myslela som, že sa mi to sníva :-D
1x julica
mariamka
fajna diskusia :) no co uz, ked maminka vari najlepsie :) moji uz boli aj taki lenivi, ze doniesli kamaratov, nech varia,, ale, ked chcu, tak uvaria, prekvapia, aj taki corgoni, ako mas ty @nelisa , len ich treba "hodit do vody", volakedy tu boli snahy zaviest kategorie a jedna bola, ze pre nenarocnych, to by sa lahsie listovalo,, ale inak som za gulas, paprikas, perkelt a podobne, ktore zahrievanim ziskavaju, je pravda, ze v lete to moc nechuti, alternativa su stravne listky :)) hadam chlapci preziju
2x elef a nelisa
nelisa
@Babidka (30.6.2016 17:14)

tak tvoj príspevok si prečítam ešte aspoň 2x, perfektnééé! ďakujem :)
nelisa
@Conscientia (1.7.2016 11:30)

určite sa zvládnu užiť, ale ten starší je celý rok na internáte a varí si sám, takže ked sa v lete trošku vyskytne doma, som rada, že mu uvarím. A ten mladší by tiež od hladu nezahynul. Ale nie o tom je táto diskusia...
hubata
Aj ja som bola pracujúca mama a deti bývali samé cez prázdniny doma. Keďže u nás sa varilo každý deň po celý rok, /deti chodili na obedy ešte aj do družiny/ cez prázdniny nedošlo - k žiadnej zmene....... Jedine čo mi pribudlo, že som viac vypekala koláče, aby mali na kúpalisko a čo vyťahovať von.