Rôzne

Čo s nedozretou kápiou?

afataga - fotkaafataga, 10. septembra 2018

Prosím radu, mám prvý krát nasadenú kápiu a mám podozrenie, že všetky nedozrejú. Dá sa jesť aj zelená, alebo na čo sa dá použiť?
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
@Alena45 (10.9.2018 21:16)

Co ja viem preco :-), sa mi tak vidi, min. 20 ks je uplne zelenych, tak teda budem cakat, ale na tvoju zodpovednost :-)
1x 45678
sracz
... nuž, Afataga milá, prepáč že sa Ti vtieram do priazne, ale s paprikou všeobecne mám dobré vyše 60 ročné skúsenosti a týka sa to aj kápie. Nič sa nestane, ak Ti nesčervená na koreni, ona "dôjde" a sčervená aj po niekoľkých dňoch po odtrhnutí, trebárs na kuchyňskom stole. Jesť sa dá aj za zelena. Podľa odrody by Ti jednotlivé kusy mali n arásť od 120÷250 mm. ... a napokon zopakujem radu mojeho výnimočného Pána Učiteľa a vynikajúceho "mičuráka" Ondreja Čisárika zo šk. r. 1957÷1958: "paprika (vždy vysádzaná po dvoch v jednej jamke, má rada hlavu na slniečku a nôžky v blate"! Pridávam obr. z mojej hriadky, na ktorej pestujem iba pálivé odrody papričiek. Po dozretí a vysušení ich pomeliem a používam ako "Kimlo_ekrazit" do polievok a prívarkov všetkého druhu. Ver_never, tohotoročné som sadil v marci, narástli mi už skoro do výšky poldruhého metra a ešte vždy nasadzujú ďalšie kvety.


haji
Dokud to jde, nechej na keříku. Pak sklidíš, aby ti nezamrzla. Necháš "dojít" na bedničce na sluníčku, pak v pivnici či na chodbě, nebo jak píše hore @Srac - v kuchyni na okne. Tatínek měl takovou bedničku leckdy až do Vánoc. Jen je potřeba hlídat, papriky obracet a případné hnijící papriky vyselektovat. Kapia se dá konzumovat aj zelená, neotrávíš se - jen nemá tu červenou barvu a není tak sladká. Dá se jest na chlebíku, aj dusená, v pohodě. Jeden rok jsem ji usušila a rozdrila - vůně aj chuť senzační, jen ta zelená barva byla trochu nezvyklá. Milá Afi, jsi papriková šikulka!
afataga
@Sracz (12.9.2018 01:30)

Dakujem za radu, mam ich zasadene prvy krat, velkou su rozne aj farbou, tak teda budem cakat. S chilli problem nemam, to uz mam za tie roky zmaknute, tiez stale nahadzuju kvety. Inak nebohy Angast ma naucil davat cerstve chilli do mraziaka do kelimka, vyberes pred pripravou na linku a za par minut mas ako cerstvu, skus, funguje to. Moje chilli:


afataga
@Haji (12.9.2018 10:07)

Dakujem aj Tebe, budeme vyckavat teda. Ak nedojdu, v najhorsom urobim ako plnenu papriku a bude vymalovane. Alebo ususit pokrajane na floky a pouzivat napr. pri duseni masa a pod. Fotila som dnes, tie zelene tam moc nevidno, su schovane, ale su tam, musis mi uz len verit, alebo aj nemusis :-):


1x haji
haji
@Afataga (12.9.2018 13:10)
Afi, vidno, vidno! Aj na Morave dozrievajú papriky stejne ako na Slovensku! haha
Uvidíš, jaké bude počasí. Ještě pořád hlásí krásný podzim, tak si budeme držet pěstě, ju?!
kecupicek
Neviem, kde máš kapiu vysadenú, ak vonku tak stačí zatĺcť okolo nej štyri kolíky a prikryť fóliou, aby si ju uchránila pred prvými jesennými mrazíkmi. Potom už do Vianoc nejaké silné mrazy obyčajne nehrozia. Nám minulý rok vydržala v skleníku až do Vianoc, jeseň bola dlhá a teplá. Taká sa javí aj v tomto roku. Takto dozretá na rastline má najlepšiu chuť.
1x haji
alena45
Čauko, čo paprika ? Pozerám yahoo a na stredu uz u vas hlasia 2 stupne v noci. Tak ich prikry niecim na par dni alebo ich uz ober. Verim, ze este bude pekne babie leto.
afataga
@Alena45 (20.9.2018 19:13)

Ahoj, si mila, ze na mna myslis, nejake oberiem, co su skoro cervene, zelene este necham, zakryjem na noc, napadlo ma, ze starou plachtou, alebo netkanou textiliou a uvidime. Nevedela som, ze dozrievaju tak neskoro, ale zato su mega, ked oberiem, odfotim. Dik.
1x haji
afataga
@Alena45 (20.9.2018 19:13)

vcera som ju uz obrala, aj ked nie vsetky boli cervene, nevadi, pouzijem do varenia, toto je z troch sadenic a to uz sme zopar pojedli


1x haji
haji
@Afataga (20.10.2018 18:41)
Hurá, hurá a ještě jednou hurá! Povedlo se, jsi trpělivá šikulka, milá Afi! Nádherná podzimní úroda. Musím říct, že poslední týden v říjnu je pro sběr papriky je hodně dobré datum. Matka Země budiž pochválena!