Rôzne

Čo robíte s vodou zo zemiakov varených v šupke?

mitzy - fotkamitzy, 1. mája 2017

Milí Varecháči, chcem sa opýtať, čo robíte s vodou z varených zemiakov? Zvykla som si ich variť takto v šupke v poslednom čase. Varím v neosolenej vode a keď vychladne, prelejem si ju do fľaše a ráno ňou polievam kvety na balkóne. Hnojivá doma nedržím kvôli mojim zvieratkám. Tak som začala takto využívať túto vodu ako prírodné hnojivo. Nepolievam ich touto vodou denne. Ale možno nerobím dobre ani keď ich zalejem raz týždenne. Máte niekto nejaké skúsenosti? Alebo čo robíte s touto vodou vy? Ďakujem vopred za skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Ja len vylievam, lebo lepšie riešenie som zatiaľ nenašiel a ani nehľadal.
rulik
očakávam, že tak ako citróny pred strúhaním kože treba poriadne umyť, tak aj zemiaky pred varením v šupke treba umyť aspoň od hliny, na konzum by nemuseli byť ošetrované nejakým prostriedkom (ako napríklad sadbové sú ošetrené a nemali by sa konzumovať), je možné, že sa do vody, v ktorej boli varené vyluhujú nejaké minerály, len neviem, či to je potom vhodné na hnojenie, chcelo by to pozisťovať niekde na stránkach zdravia, či tá voda obsahuje, ja ju vylievam, už aj preto, že by tam mohli byť zárodky klíčkov
mirop
Ano ano v prevarenej vode su zarodky klickov velmi nebezpecne
mitzy
,,Výživa pre kvety
Pridajte spolu so zemiakovými šupkami potrebnú výživu pre vaše kvety či už črepníkové, alebo tie zasadené v záhradke. Vzhľadom na to, že práve šupky majú z celého zemiaku najvyššiu nutričnú hodnotu, spravíte takýmto hnojivom svojim rastlinkám obrovskú službu. Šupky stačí len zakopať do hliny v blízkosti rastlín."

tak som si niečo našla na internete:  plnielanu.zoznam.sk/c/4137/z-odpadu-uzitocny-pomocnik-na-co...


takže je to fajn hnojivo, intuitívne som na to šla dobre :) odporúčam teba nevylievať vodu. ešte som sa dočítala, že na kvety je dobrá aj voda z varených vajíčok, alebo zo strukovín. pekný deň všetkým diskutujúcim!
kecupicek
Zemiaky v šupke zásadne nevarím. Majú rôzne choroby a sú všelijako ošetrované pre uskladnenie. S tou troškou vody sa mi nevyplatí toľko špiritizovať. Na kvety kúpim také hnojivo ako treba a mám to vyriešené. Moja záhrada je celý rok rozkvitnutá a ľudia čo k nám chodia sa ma už viackrát spytovali, či máme pri dome aj záhradníctvo.
mitzy
@Chrobaktruhlik mám rada takýto humor :)
@Kecupicek : Nepochynujem o kráse tvojich kvetov. Hnojivá nemám rada umelé, nepoužívam ich. V záhrade zas využívame ako hnojivo kompost. Viac mi stojí za to špiritizovať aj s tou málou vody, na zahnojenie balkónových kvetov, pretože si ju vážim. Tak som bola vychovaná a odchovaná som dokonca i na zemiakoch varených v šupke. Na Vareche nájdeš tiež množstvo skvelých receptov, ktoré začínajú "uvaríme zemiaky v šupke..." Ak sú zemiaky ošetrené chemicky, je chémia pravdepodobne i v celom zemiaku, nielen v šupke.
joevinohrad
myslim ze tam neni moc nitrogenu tak to neni nebezpecne,ale by som bol opatrny aby sa to nezacalo kvasit!
kecupicek
My varíme bandurky a grule ale len pre zvieratká, naozaj som už roky nevarila zemiaky v šupke, môj syn mi vraví, mamka a čo tak hranolky ti nič nehovoria? @Chrobaktruhlik (3.5.2017 17:14)