O Varecha.sk

Čo kúpiť sviežej dôchodkyni?

an3da - fotkaan3da, 8. januára 2014

Svatka ide do dôchodku, v piatok ideme k nim. Robí takú oslavu,
povolala kolegine, príbuzních, zdá sa mi že bude aj hudba.
Neviem čo by som jej kúpila, máte dobré návrhy? Ešte som nemala
príležitosť byť na takej oslave.

@zareaguj


Diskusia k téme

vevajda
Vies o nejakych zalubach, cojaviem zahradka, prechadzky, vysivanie... urcite by som jej skusila dat nieco co viem ze ju zaujima. Plus velku kyticu a flasu vajcoveho konaku :)))
alena45
moja mama nešportuje, ale furt mi prekladá kvety na terase a všetko upravuje a tak sa raz potešila aj väčšiemu trpaslíkovi, cca 60 cm. Teraz je v komore, ale ako vyjde na normálnu jar slnko, hneď ho odtiaľ vyberie a vystavuje na obdiv. Hovadina, ale poteší. Takto už dostala aj drevený fúrik na aranžovanie.
an3da
Kytica bude, neviem prečo práve vajcovy koňak...Tak miluje kvety, záhradu...neviem či robí ručné prace...
vevajda
Svagrina tiez miluje kvety, ma mensiu zahradku s ruzami a cely rok jej cosi kvitne... tak som jej naposledy, ked bola u nas na navsteve, dala velku flasu hnojiva na balkonoviny, plus malu flasku hnojiva na orchidy... taka bola rada :) nejde sice do dochodku, ale ako darcek to myslim nie je zle
elixir
Ak má rada záhradu, môžeš jej skúsiť pozrieť nejakú peknú knihu o záhradnom designe napríklad... alebo sa jej rovno opýtaj, čo sa chystá v dôchodku robiť, či má plán venovať sa napríklad aj čomusi novému...a potom len popremýšľaj, či jej v realizácii nejakým spôsobom môžeš pomôcť, prípadne niečo doplniť.
mariamka
hojdacie kreslo, vyhrievané papuče, kanárika :) to nežartujem, moja mamina mala a dlho sa z neho tešila, nevyžaduje veľa starostlivosti a prináša radosť svojím spevom
sovka62
Podľa mojej skúsenosti majú dôchodkyne, aj tie ktoré sa do dôchodku ešte len zberajú, viac vecí ako môžu potrebovať. Aj moje priateľky vyznávajú názor, že by nám veci nemali pribúdať, skôr by sme sa ich mali zbavovať, aby nezavadzali. Pri podobných príležitostiach o akej píšeš, vyberáme darček, ktorý nezaberie miesto, ale poteší. Napr. nejaký darčekový balíček, prípadne kôš (zväčša vlastnoručne naaranžované) s niečím, čo má dotyčný(á) v obľube, ale nie často si dožičí (značkové sladkosti, obľúbený likér, niečo drobné slané a pod.). Druhou voľbou býva nejaký pobyt, trebárs predĺžený víkend v niektorom peknom kúte Slovenska. Závisí od finančných možností, ale na rôznych zľavových portáloch sa takéto niečo dá nájsť naozaj za dobré ceny.
mijaita
Krasnou, kucharskou knihu nebo jinou knihu a kvetinu velkou, krasnou, v kvetinaci, aby se z ni tesila dlouho, stale!
mijaita
Vajecny konak ano, ale doma vareny ze smetany, vajec s pridanim prave vanilky, nebo lahev dobreho cherry + cherry bonbonieru = cherry set :-)
trencanka
Velmi dobre je poukazka na kozmeticke osetrenie, pedikuru, masaz, vstup do wellness. Ja som prednedavnom kupila svagrinej k 60-tke elegantnu kabelku. Vopred som patrala u jej deti, aka kabelka a na aku prilezitost by potrebovala.
Este na napada kupa jej oblubeneho parfemu. K tomu luxusna sladkost, kytica.
mijaita
Ono je to tezke, co je to svezi duchodkyne? Ja jsem v duchodu uz tri roky a prala bych si nove ploutve a novou krosnu :-)
radost
ja keby som omladla-a šla do dôchodku -by som si želala nový kvalitný bicykel...:-)
marianne
ja by som si zelala cestu okolo sveta, bola som vzdy skromna:-DD mne by sa asi najviac zavdacila @sovka
an3da
No tak - svieža preto že od Vianoc, čiže 24. decembra nepracuje...
vevajda
Jaj tak svieza, akoze novopecena ;) ja som to pochopila tak ze je velmi aktivna atd.
jeka
Nejakú knihu o záhrade a kvetinkách,aspoň ja by som si to priala,ked by som bola už na tom "dochodku"
aroooo
keďže nepoznám bližšie situáciu, pri tvojej otázke ma hneď napadlo:
sviežeho dôchodcu, ak má - poslať ich oboch na nejaký víkendový pobyt, prihlásiť ju na nejaký kurz, ak sa v blízkosti dá, napr.viazanie kvetín, hrnčiarstvo, z gastronómie...., pletenie z papiera, univerzita tretieho veku..., podľa záľub kúpiť nejakú encyklopédiu, foťák, mini rádio, zaplatiť nejakú masáž, kozmetiku, malého psíka aby sa nenudila.... a samozrejme krásnu kyticu
an3da
@aroooo - svatovci bývajú v dome s veľkým dvorom, majú troch-štyroch psov, sliepky, kačky, morky...pravda - záhradu, svatka pestuje zeleniny ale miluje i kvety...
merylas
Dárek je taky možné pojmout jako legraci,třeba houpací křeslo, k tomu třeba pod nohy vyčiněnou kůži,teplé kožešinové papuče a pokud by to byl muž, tak erotický časopis,možná je něco i pro dámy :-) a takový stojan na časopisy. Byla jsem na oslavách, kde tohle všechno dostal přítel "jako z legrace" k 50 narozeninám a nakonec se to všechno dlouhodobě využilo a na oslavách se všichni bavili.Ale opravdu je těžko radit, je to podle zájmu a koníčků. Já třeba ráda vařím, tak bych ocenila hezkou"tlustou" kuchařskou knihu a ráda jezdím do přírody, tak třeba bych měla radost z nějakého víkendového pobytu na horách.
merylas
Ale ještě dodám, že potěší i nějaká maličkost,návrhů už tady několik padlo.Třeba i předplatné nějakého oblíbeného časopisu, i když jak je člověk v důchodu, tak už nemá na nic čas:-)
hannah22
niečo darované zo srdca.... aj drobnost poteší.... nech sa podarí trafit a urobit radost..... :))
lenka36
pekná orchidea a darcekovy koš.kvety má rada ,tak sa z nej bude tešit vždy ked bude kvitnut.
kuchticka
@arienne , tak tu cestu okolo sveta bych brala s radostou :-)), ale @sovka dala tiez dobry navrh.
Dajaky pobyt, alebo zajazd do zaujimavych oblasti by iste potesil kazdeho, kto ma zaujem nieco spoznat, vidiet (nie je pecival).
ericka
tak,ako píše @Lenka 36 aj ja by som ju určite obdarovala krásnou orchideou alebo iným honosnejším kvetom v kvetináči a k tomu by som pribalila knižku z oblasti gastronómie, alebo záhradkarčenia, podľa toho, k čomu zo záľub má bližšie...
an3da
@ericka , tak asi planujem - knihu o kvetinách...orchideu asi nema...diky všetkím na pomoci...:-)))
emmazoja
Aj ja som pomerne "svieža" dôchodkyňa a poviem vám, čím ďalej, tým je to horšie. Síce pletiem, čítam, bicyklujem a pekne priberám. Nemám nikoho blízkeho, kto by so mnou chcel ísť na dajaký výlet alebo na bicykel. Je to veľmi ťažké, keď sa človek nemá s kým porozprávať. Mladí majú svoje záujmy a moje starosti a túžby ich nezaujímajú.
radost
@emmazoja
rozumiem ti..my sme -našťastie-dvaja..ale-obdobie-na ktoré som sa celkom tešila-vôbec nie je veselé..pochopí ten-kto má deti vo svete...a...zostane sám..sám s pribúdajúcim časom na tele i duši..
ži s radosťou...:-)
emmazoja
Ďakujem ti za odozvu. Som sama už 8 rokov. Síce bývam so synom, ale to je tak, že nechcem sa mladým vnucovať a obťažovať ich. Jediné, čo ma drží nad vodou sú moje dve vnučky. Žijem pre ne a teším sa z každého ich úspechu. Ženy, ktoré máte mužov, buďte radi, že dakoho máte, lebo ako moja mama hovorí: aký-taký kríček, lepší ako široké pole.
radost
@emmazoja
predsa to nie je najhoršie..aj ked sama-vidíš-cítiš potomkov...ono-človek je vlastné sám vždy..sám so sebou..preto treba pestovať zdravú sebalásku...aby sme so sebou dokázali vydržať...:-)))
najkrajšie roky ženy-podľa mňa - sú-ked je mladá , funkčná rodina s malými deťmi..akonáhle deti začínajú dospievať..osamostatňovať sa...žena má pocity straty..osamelosti..opustenosti...a ked odíde partner..tak to veľmi ťažké..moja mama od tridsiatky ostala sama...náš život-poteraz-mal pridanú ťarchu-myslím jej-aj nás-detí..bolo nutné-cielene si hľadať radosť zo žitia..by sa to dalo vydržať..
hore hlavu..hľadaj kamarátky..kamarátov..hoc aj cez internet..nezostávaj sama ..so sebou..neponáraj sa do smutných myšlienok..nepomôže to..čas beží..životu je to jedno-ale nám-to nemie byť..preto:
hľadaj radosť v každom dni..opatruj sa s láskou...
sovka62
@emmazoja , verím, že mladí majú vlastné starosti a svoje záujmy, tak je to, myslím, všade a je to v poriadku. My by sme mali byť v spoločnosti ľudí podobného veku a záujmov. Neviem či v tvojom okolí funguje napríklad klub dôchodcov. U nás áno, niekoľko, aj my s manželom sme členmi jedného, aj keď tam nechodím (manžel občas na schôdzu, aby vedel, čo je nové), lebo ešte pracujem. Ale mám tam veľa priateľov a známych a od nich viem, ako radi sa stretávajú napr. v klube, kde sa venujú rôznym záľubám, vymieňajú si skúsenosti a pod. Za pomerne prístupnú cenu chodievajú na týždenné mimo sezónne pobyty v kúpeľoch, na zájazdy, do divadla, na turistiku, vlastivedné prechádzky, športové dni, je toho kopa a iste by si si našla niečo, čo by ťa tešilo. Ale hlavne bola by si medzi ľudmi a to je to čo potrebuješ (a my všetci tiež). Nakoniec, možno by stačilo sadnúť na ten bicykel a vybrať sa ňom kamsi aj sama. Všade sú ľudia, aj na cyklotrasách a možno práve tam nájdeš spriaznenú dušu, ktorá už nabudúce pôjde na bicykle s tebou. Len neseď doma sama, tam ťa nikto nenájde.
emmazoja
Ďakujem za slovnú podporu. Myslím, že v našom meste existuje klub dôchodcov. Len sa neviem zmieriť s tým, že už som dôchodkyňa. Som celkom vitálna aj po zdravotnej stránke. Pracovala som až do svojej
60-tky. Podnik znižoval stav pracovníkov, tak som musela odísť, aby ženy v produktívnom veku ostali pracovať. To viem pochopiť. Ale viem aj to, že podstatne staršie pracovníčky ostali. To je tak, keď človek nedrží "hubu a krok". Ale aspoň môžem povedať, že som si nenechala skákať po hlave, nikomu som neublížila a preto môžem pokojne spať. Horšie je, keď sa zobudím. Dúfam, že to všetko časom prejde a budem v pohode.
janealli
@emmazoja a čo tak vzdelávanie sa v niečom, s čím si doteraz nerobila, existujú rôzne kurzy, videla som ich aj na zľavových portáloch (napr. maľovanie pravou hemisférou), alebo nejaké nové techniky ručných prác, prípadne štúdium na univerzite tretieho veku, vieš koľko nás je tam "sviežich" dôchodkýň? Treba robiť čokoľvek, čo nás baví, len sa nesmieme ľutovať a umárať sa nad tým, čo nezmeníme!
2010
@emmazoja , moj susede pred rokom zomrel muz a chvilu na to aj ich psik.Isla do slobody zvierat ze si nejakeho obstara tam jej povedali ze uz je moc stara ...tak jej jeden dobrocinec doniesol z farmy psa, len zabudol povedat ze to je ozajstny trenovany ovciarsky pracovny pes , takze o 5 rano uz caka pri posteli s voditkom, musela si kupit nove tenisky a schudla 10 kilov ale poznaju vsetky stlpy siroko daleko, ona velmi rada pecie a tiez nema pre koho tak kazdy tyzden nosi do starobinca napecene kolace.Skus sa skontaktovat aj s nejakou charitou ked si na tom zdravotne dobre a byt uzitocna a zahnat depresiu. Good luck
kukulienka71
sviežej dôchodkyni určite kvalitné palice na nordwalking. Nech si v zdraví užije čo najviac rokov ešte, ak doteraz nechodila, bude to dôvod a o benefitoch ani nevravím ( okysličenie všetkých orgánov, pohyb prináša endorfíny -radosť, noví ľudia v živote, zlepšenie či udržanie dobrého zdravotného stavu, spoznávanie blízkeho či vzdialenejšieho okolia -nato človek pracujúci nikdy nemá veľa času)
frezia68
Nie som svieža dôchodkyňa,lebo som 20 r. na dôchodku.Ale vždy by ma potešil poukaz na dovolenku,hoci len víkendový pobyt.A ak máš problém s výberom lokality,stačí dohodnúť s rodinou a dať obálku,nech si vyberie sama.Kytica a nejaká maličkosť patrí k tomu.A tomu,kto je sám a trpí samotou? U nás sú v meste viaceré skupiny Jednoty dôchodcov.Poriadajú rôzne zájazdy a aktivity podľa záujmov.Je výber.Nedávno som sa vrátila zo 4 dňového výletu v Prahe.Síce vlakom trocha únavná cesta,ale tie zážitky a nabitý program,to stálo za to.Depresia nemá šancu :-).
radox1
tie kupony ako darceky naozaj fungovali,nakolko ich bol nedostatok ,autobus sa naplnil raz dva,zial polovica z nich sa doma zo stangle salamy prestala tesit,ked si uvedomili,aku somarinu kupili za 750€.ale teraz vazne,vikendovy pobyt v nejakom welnese alebo kupeloch to isti,na zlave dna je ich dost a za dobru cenu.
frezia68
S Jednotou dôchodcov je zľava do rôznych kúpelov.Síce len 5 dní,ale 10 procedúr,vstupná lekárska prehliadka,3 x denne strava za 145.-eur.Členské ročne 5.-eur a môže byť nástup organizovaný,alebo aj zvlášť.V Bardejovských kúpelov som v Družbe som zažila takú vstupnú lekársku prehliadku,že správu som dala obvodnej lekárke,lebo tam sa tomu vyhýbam.Riaditeľa-lekára som veľmi chválila a reakcia? Ak Vám predpíšem procedúry,musím zodpovedne ,aby sme predišli nepriaznivým reakciám.Všetka česť takým lekárom.Inde som sa s tým nestretla,len také bežné pohovory.Tak pre orientáciu pre osamelých.
frezia68
Fakt? Nechodím sem,tak som zbežne kukla komentáre.Dobré ráno :-))))))))
astor
@Afataga (26.9.2017 12:51)

A dôchodcovia pribúdajú, pribúdajú, pribúdajú, a budu stále. A stále budú pribúdať aj nevesty, ktoré nebudú schopné bez cudzej pomoci svokru prekvapiť, bohužiaľ. Takže, stále aktuálna téma.
jujoska
@Astor (26.9.2017 13:04)

sice povodne bola rec o svatke, ale nevadi, aj so svokrami moze byt problem :-D
2010
No ja som kupil sviezej staro dochodkyni smartfon. Vytesuje sa, otravuje denne uja Googla so svojimi chorobami. Sedi na Facebooku, telefonuje zadarmo krizom krazom po svete cez Messengera a setri na cesty k lekarom jazdi Uberom.