Varenie

Co este s kozlacinou?

ajuschka - fotkaajuschka, 25. septembra 2017

Dievcence (a mili pani), pekny vecer prajem.
Pecene na bylinkach a cesnaku uz sme mali.
Dusene na pive sme uz mali
Vyprazat som uz tiez skusala - to nem bola dobra volba :D
pecene ako knedlo-kozo-zelo bolo vyyyborneeee

ale co dalej? musime sa vyhnut rasci, hubam, a estragonu.
Napada vas este nejaka zaujimavost?
Manzel je velmi anti gulasovy typ :(
vdakaa

@zareaguj


Diskusia k téme

hadik
- Udusiť s bambinovou alebo nivovou omáčkou a kukuricou, ideálne konzervovanou.
- Zapiecť s kečupom, horčicou a vegetou.
- Domáci vývar - hodne maggi, jedna mrkva, petržlen, plechovka kukurice a hrášku.
- Kozie kapsy plnené bryndzou.
haji
Pokud ti nevadí odkaz na recepty v češtině:
 www.milujivareni.cz/top-recepty/hlavni-ingredience/maso/koz...

 kucharka.cbmonitor.cz/kozi-maso/recepty/...

 www.google.cz/search?q=k%C5%AFzle+recept&ie=utf-8...

Z dětství mám vzpomínku na pečené mladé kůzlečí, plněné nádivkou - bylo vždy na Velikonoce. Poslední koza, kterou choval dědeček, byla odejítá do salámu a klobásek.
Vyrostla jsem na kozím mléku, stejně jako dnes produkty z kozího mléka miluji. K masu tohoto druhu už se dnes nedostanu. Kozí, zvláště kůzlečí maso je výborné, dietní a potřebuje se trochu s úpravou pohrát. Snad jsem alespoň nějak pomohla. Úspěšné hledání přeji!!
ajuschka
@Haji (25.9.2017 22:07) Odkazy v cestine mi nevadia vobec, som rodacka z Kromerize :D
dakujem velmi pekne :), keby si bola blizsie, rada ti nejaku tu kozlacinku pozlem ;)

1x haji
haji
@Ajuschka (25.9.2017 22:11)
Jsi sluníčko!! Často je to u mě nostalgie - chutě spojené s dětstvím... Máš můj hluboký obdiv, protože práce a život se zvířaty, blízko přírodě - to je velmi hodnotný život, oprostěný od současného chaosu. Klid a mír v duši, radost z tvoření v úzkém vztahu s láskou, rodinou, Matkou Zemí a Bohem Otcem. Děkuji za sdílení a blízkost! Mávám!
ajuschka
@Haji (26.9.2017 10:21)

:D no dufam ze raz sa k tomu kludu a mieru dostaneme, momentalne sme rozorvani na 2 strany, lebo obaja pracujeme, ja dokonca zahadzujem mladost v americkej korporacii :D ale pokusame sa vybudovat farmu tak, aby vedela byt sebestacna a samozarobkova :) zatial hydina, kraliky, kozy a ovecky, psy a macky nepocitam.
a k tomu patriaca vyroba - kvaskovy chlieb, jogurty, syry, maslo, pecenove pastety, syrupy a zavaraniny, a najnovsie aj ovcia vlna :) milujem svoj kolovratok! :D
haji
@Ajuschka (26.9.2017 14:05)
Smekám! Soběstačnost, to má a bude mít stále větší hodnotu. Držte se a ať se dílo daří!
astor
Poteš bezdomovcov, bude im stačiť, keď to bude uvarené v slanej vode. Ver, viem o čom píšem a urobíš niekomu obrovskú radosť.
kecupicek
Chovali sme kozu, keď som bola malá. Mamka každé letné ráno vynášala von periny na slniečko. Raz zabudla za sebou zavrieť dvere a koza vbehla do spálne. Zablatenými kopýtkami poskákala po posteliach, a pretože sa mama zahovorila so susedkou, stihla zožrať aj asparágus. Ten bol krásny rozrastený, zo skrine až po dlážku. Po návšteve kozy, zostal z neho len kvetináč, aj ten spadol na zem a rozbil sa. Keď prišiel otec domov z práce, osud kozy bol spečatený. Ráno zavolal kamaráta mäsiara a mama nachystala veci na guláš. Gulášu bol plný medený kotol a pochutila si celá ulica. Urob aj ty gulášovú párty!
astor
@Kecupicek (26.9.2017 17:21)

Raz, keď sa o teba budu tiež starať tak, že budeš zomierať od hladu, spomeň si na vašu kozu, ked múdry človek s nožom ti začne rezať krk. A budeš veľmi ľťastná, ked si na tebe pochutná celá ulica. Dobrú chuť ?
2x astor a kimlo
astor
@Kecupicek (26.9.2017 17:21)

Ešte by ma fakt zaujímalo, či tá, čo zabudla zatvoriť dvere a sa zaklebetila zo susedkou, dostala aspoň kopa do zadku, ked ta nevinná koza dostala trest smrti.
ajuschka
@Astor (26.9.2017 17:31)
nemyslis ze to trosku prehanas, a osudy kozy si beries trosku osobne?
Koza je hospodarske zviera. pokial je taketo zviera agresivne, alebo inak nevyhovujuce, zareze sa.
Nevidim na tom nic zle, a nevidim z coho si vydedukoval/a ze koza zomierala od hladu.
1x haji
astor
@Ajuschka (26.9.2017 18:14)

Neviem o tom, že by som oslovil nejakú @Ajusuchu...ale nevadí...
Koza bola agresívna...ako si na to prišla? A prečo si myslíš, že koza nebola hladna, keď zožrala asparagus?
1x astor
astor
Každe zviera je tiež živý tvor, tak, ako ty, ja, aj ono chce žiť. A Zarezať ho len pre to, že ja som niečo zanedbal a napchával ním celú ulicu sa ti nezdá prehnané?????
ajuschka
@Astor (26.9.2017 18:25)

kedze kozy chovam, tak myslim ze viem odpovedat :)
Koza je zviera vyberave, ktore nie je spokojne len s tym co dostane do krmitka, alebo co najde na pasi pre nu vyhradenej.
Velmi oblubuje vsetko co papat nesmie, ako napriklad kvety z kvetinacov - vsetky bez vynimky, okrasne rastliny na zahrade, susedove paradajky, tricko susiace sa na snure, a prekvapujuco aj kralicie bobky. to maju ako pochutku.
Navyse, koza je zviera stvorene na zdolavanie prekazok. plot, alebo ina podobne banalna vec ju nezastavi, prave naopak. ked je taka ista paradajka ako ma 10cm od seba aj za plotom, sto pro bude ta susedova lepsia. nevaha pri tom zdemolovat plot. ci uz cezen prelezie, alebo ho podlezie, nevaha vyhrabat pod plotom dieru. pokojne skoci aj susedovi do bazena, pokial uprostred na hladine plava nieco zaujimavo farebne. len aby ochutnala. navyse je koza velmi velmi spolocenske zviera, na velmi podobnej urovni, asi ako psik. tiez je velmi zvedava, a I ked jej cielom nie je jedlo, rada skuma nove priestory. koza nie je bojazliva, prave naopak. ak zbada prilezitost, chopi sa jej.
Chapem, ze pokial kozicka narobila v dome taky bordel, tak sla pod noz. akonahle totiz raz najde cestu, uz ju to nijako neodnaucis, a budu neustale problemy. to uz nie je ako so psom.
takze mozno som nemala pouzit slovo agresivna ako priklad, kedze sa toho chytas, ale ak ma koza vyvinuty zlozvyk, nie je cesty spat.

a nie, garantujem ti ze nebula hladna. len priserne zvedava, a samozrejme ako kazda koza, enormne pazrava.
Dufam ze som zodpovedala tvoje otazky, a na uvod tvojho prispevku - reagujem, pretoze ja som zalozila tuto diskusiu, a tvoj pristup je mi vyslovene proti srsti. chapem, ze chces krmit bezdomovcov, nic proti tomu nemam, a povazujem to za chvalyhodne. avsak neviem ci mas pravo vyhlasovat ze koza bola naisto hladna, pokial si kozy nikdy nechoval/a a nemas s tymito zvieratami skusenosti.
astor
@Ajuschka (26.9.2017 18:35)

Toľko kozičiek a capkov sv živote asi neuvidíš, koľko ich má môj dedo na farme.
Mne išlo len o jedno, niekto dovolil svojou nedbanlivosťou, aby mu koza spapkala aspargus a ja ňou nakrmim celu ulicu.
Tak jej treba, koze sprostej, nemala ísť tam, kde ju nikto nevolal. Asi chýbala v škole, keď sa učili o tom, že nemá liezť tam, kde nieje vítana.
A napokon, ja nechce krmiť bezdomovcov... viem rozlíšiť bezdomovca od bez domova.
kecupicek
Si vegetarián? Ja nie. Zvieratá sme doma vždy chovali hlavne pre mäso. Keď budeš aj činmi dokazovať to čo píšeš, možno sa bezdomovci potešia. Mám dennodenný kontakt s charitou a viem, že poniektorí ľudia, nech by si im dal čokoľvek to neocenia a nepohnú ani prstom, aby sa mali lepšie.@Astor (26.9.2017 17:55)

kecupicek
Voľakedy sa priatelia stretávali, navzájom si pomáhali aj sa spolu pohostili. Môj otecko sa ako 16 ročný dostal k partizánom na Muráni, a keď ho Nemci chytili, poslali ho do koncentračného tábora v Mauthauzene, vedel si vážiť život a za ten svoj bol tiež mnohým ľuďom vďačný, lebo mu po vojne dali strechu nad hlavou a jedlo. Ak si o takom dačom nepočul, tak ľutujem. @Astor (26.9.2017 18:29)

kecupicek
Neviem prečo sa takto vyjadruješ? V našej rodine sme sa mali, aj máme, všetci radi a nikto nikoho nikde nekopal. @Astor (26.9.2017 17:55)

kecupicek
Koza bola naozaj potvora a zožrala mnoho vecí, požula tiež bielizeň na šnúre a útočila na mňa rohami, preskočila plot a narobila škodu aj susedom, preto tak skončila. Suseda chovala tiež kozu a tá zožrala surovú rybu, čo doniesli deti z rybačky a zdochla.@Astor (26.9.2017 18:25)

ajuschka
@Astor - vidis, nie vzdy treba pracovat s prvymi predpokladmi.
To, ze mal tvoj dedko kozy je super, a ja velmi ostatnym I drobnym farmarom fandim, ale zda sa ze vela skusenosti si nepobral/a.
A myslim ze teraz uz je nacase vratit sa k povodnej teme tejto diskusie, a bavit sa o kozlacine ako surovine, a nie o koze ktora surovine predchadzala.
radost
Moja babka chovala kozy..milovala som kozliatka..a vždy vypukla vojna-ked babka zabíjala tieto pre mňa nevinné zvery-dokúpila bravčové a robili klobásky..boli výborné..
jaj..či to bolo dávnoo...60 rokov nazad..:-)
gabona1
Ja toto mäso nemám rada, spoznala by som ho okamžite po vôni a chuti. V tehotenstve mi úplne prestalo chutiť. A najhoršie je, že ani bravčovina mi nevonia. Môj muž neni nadšený.
kecupicek
Choď si pozrieť múzeum SNP v Banskej Bystrici, možno sa dozvieš nové fakty. @Astor (27.9.2017 21:57)

kecupicek
Vráť sa ku kozám, budeš tam užitočnejší. Mnohé príbehy sa stali pred mnohými rokmi a my s tým nič nenarobíme@Astor (27.9.2017 21:57)

astor
@Kecupicek (28.9.2017 15:49)

Podľa tvojho komentáru sa k tým kozám hodíš skôr ty, milá @kepi ček. Ja sa pohybujem v iných sférach... lietadla ma živia, nie kozy.
mitzy
@Ajuschka (26.9.2017 14:05)

Nech sa ti dari v podnikani so vsetkym, co vyrobite :) ja sice maso nejem, ale urcite sa tvoje kozy a ine zvierata u vas maju lepsie ako vo velkochove, tam su krute podmienky. Paci sa mi lokalne chovatelstvo viac.
1x haji
kecupicek
Vďaka , za objasnenie faktov, nemôžem tu rozpisovať dopodrobna životopis svojho otca, ale dostal vyznamenanie ako protifaštický bojovník. Si veľmi milá, škoda že nemám takú dcéru.@Mitzy (28.9.2017 17:45)

kecupicek
Dodnes žije syn rodiny, ktorá partizánom pomáhala a je dokonca poslancom NR. Áno, všetci sa čudovali, keď zistili, že môj otec je na žive. Čakali práve to čo píšeš, ale už sa blížil koniec vojny a Nemci mysleli na zadné vrátka, ako sa hovorí @Astor (28.9.2017 17:30)

astor
Preto sa tak pozviechali po vojne a my sme ostali 100 rokov za opicami, ako sa hovorí...
kecupicek
Nikdy som sa nemiešala do politiky a ani teraz nebudem. Vidím, že si naozaj hlboký inteligent a máš prehľad. @Astor (29.9.2017 12:00)

astor
@Kecupicek (29.9.2017 15:34)

HLBOKY INTELIGENT: sranda
Niečo som študoval na UK v Ba..politológiu, ale samozrejme, pravdu môžeš mať aj ty.
kecupicek
Tak ty tu smútiš nad zabitou kozou a ja sa paprčím? Ja som človek veselý a tvorivý a po 40 rokoch práce s ľuďmi a pre ľudí, ma len tak niekto, kto lieta v oblakoch nevyvedie z miery. @Astor (29.9.2017 16:09)

ajuschka
Myslim ze vsetci, ktori sa zapojili do tejto diskusie a sledovali tvoje komenty a spravanie by ocenili, keby si sa nad sebou zamyslel. Dokonale si zmenil temu tejto diskusie, k povodnej si sa vlastne ani nevyjadril. nechapem preco sa teda zapajas svojim agresivnym a povyseneckym sposobom, pokial nemas co povedat. Pises, ze si studoval politologiu, a pracujes s lietadlami. Ostan teda radsej pri nich, a nevyjadruj sa k veciam ktorym nerozmies. @Astor (3.10.2017 13:26)

ajuschka
Vsetkym ostatnym velmi pekne dakujem za napady, poskusam co sa bude dat, a pripadne aj pridam recept :).
Na vareche som uz peknych par rokov, a este som nezazila tak neprijemnu osobu akou je podla mna Astor. Prosim nedajte sa znechutit, a zatiahnut to nezmyselnych hadok s osobou ktora pozna len osocovanie, povysenectvo a svoju svatu pravdu....
hadik
Akademický titul z nikoho inteligenta nespraví. Poznám takých, čo ich majú pred i za menom aspoň tri, v obleku asi aj spávajú a nevedia slušne pozdraviť ani to, že po chodníku sa chodí zásadne vpravo.

Skrátka, mnoho roľníkov či robotníkov považujem za omnoho inteligentnejších než takéto "kapacity".
astor
@Ajuschka (3.10.2017 17:01)

Veľmi pekne ti ďakujem za hodnotenie môjho správania a mojej osoby. Je to od teba veľmi milé... veď sa poznáme nejaky ten rok.
Prajem ti, aby si už nikdy nemusela zažiť tak nepríjemného človeka, ako som ja. Buď šťastná a nech ťa všetci majú veľmi, veľmi radi.
Som rád, že som spoznal na vareche taku príjemnú osobu.
Ešte raz, veľa zdravia a buď šťastná!
kltko
veľký kus (stehno) marinovať s koreňovou zeleninou a vínom a upiecť (pozri môj recept na baranie stehno podľa Louisa). Podľa mladosti kozľaciny primerane skrátiť dobu marinovania, prípadne pečenia. Dobrú chuť.
kecupicek
Zasmej sa nad tým, poznám aj ja príbehy ľudí, ktorým niekto ublížil, a tak hryzú všetkých okolo seba. Poznáš tento vtip?- Moja svokra pracuje na letisku. A čo tam robí? Upratovačku.- Moja babka mi stále hovorievala: Dievča moje, sviňa zostane sviňou, aj keby chodila v ovčom kožuchu. Receptov máš už fúru, tak si užívaj domácu pohodu a nenechaj sa nikým znechutiť, prajem ti veľa úspechov@Ajuschka (3.10.2017 17:01)

kecupicek
Začala som písať na Varechu, lebo som si myslela, že tu píšu samí dobrosrdeční ľudia, ale poznáme príbehy z histórie, že všade sa nejaká pliaga nájde. Preto si nepíšem na Facebooku, lebo keď čítam vyjadrenia rôznych ľudí, nemám na to žalúdok.