Varenie

Cesto nechce posluchat :( !!

erinecka - bez fotkyerinecka, 16. decembra 2014

pekný vecer, poradi mi niekto preco sa mi rozpada cesto z receptu listky ? co je v top tyzdna ? je aj zachladene a neda sa vobec valkat uplne sa mi mrví v rukach, co som zle urobila ?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nuž, je v ňom 400 g múky, 200 g tuku, 200 g cukru a 2 žĺtka. Najlepší a bežne používaný pomer surovín v krehkom ceste je 3:2:1. Myslím si, že na 200 g tuku je v ňom priveľa múky a aj cukru je dosť. Možné je, že aj tvoja múka je suchšia ako zvyčajne, v poslednom čase aj ja takú mávam.
Pokojne pridaj cca 50 g tuku (ak bude treba, ešte trošku pridaj) a cesto bude v poriadku.
1x frezia
kukulienka71
taký problém som mala aj ja pri repete svojho receptu  varecha.pravda.sk/recepty/linecky-kolac-so-smotanovou-pln...
Prvý sa mi podaril výborne, druhý som robila z inej múky a drobilo sa cesto, pomery surovín mám skoro rovnaké ako na lístky, múka 40dkg, tuk 25dkg, cukor 20dkg, k tomu 4 žĺtky, takže sa to malo dať v pohode urobiť. Zradila ma múka. myslím, že aj u teba bude ten problém.
evanaaa
Už pod receptom som v komentári písala, že sa mi nezdá pomer hlavných surovín, že najlepší je ( ako pri lineckom) 3:2:1, potvrdzuje to tu aj @sovka , ako vidím.
babkamt
Môžeš pridať trochu mlieka alebo smotany do cesta. Nebude sa ti drobiť.
bozulka
Záleží to skutočne na múke.Niekedy sa stane že sa cesto viac lepí,vtedy som pomaly pridávala múku a keď sa mi cesto drolia pridala som zase máslo /tuk/ .Nikdy sa mi nestalo aby sa niečo nepodarilo za mojich dlhoročných skúseností.