Varenie

Bublanina

ivankozameriky - fotkaivankozameriky, 19. júna 2014

mozno sa vam to bude zdat smiesne ale ja som tu akosi v tychto receptoch strateny.
popisem ze preco: zadal som : bublanina, dalo mi pekny recept, ale pre mna nepouzitelny.
V zivote som nepiekol, len som to z kychyne pozoroval, v pozadi , takze viem ze existuje vajco, muka , cukor a tak... Ale...ked tu je ze: sacok do peciva, neviem kolko to je( v nejakom SI systeme aspon, gramy alebo take cosi)
Zo slovenska som odisiel do USA pred 32 rokmi, a varit som zatial nemusel, az teraz. Minuly rok zomrela manzelka a kedze moje dve dievcata sa uz narodili tu, varit je akosi nula bodov. Tak som sa rozhodol vcera ze si upecem bublaninu, tu uz som nemal , no dlho. Stroskotal som na viacerych veciach:
Polohruba muka: tu v LA kde zijem , existuje len muka hladka, polohruba , co si pamatam zena pouzivala na knedliky sa vola Vondra. viem ze kdesi v Pensylvanii muku melu aj na hrubo, ale ked som chcel objednat posta stala 4X tolko ako muka a nehovoriac ze by som musel objednat 50 kg minimum.
Aby som to skratil:
moze niekto napisat recept na bublaninu s gramami na prasok kypriaci, a muka ina ako polohruba?
Alebo nech mi to sem niekto pride upiect, co poviete?
No trocha srandy neuskodi...
Dufam ze sa nejaka dusa zlutuje a napise cosi pouzitelne pre mna
Dik,
ivankozameriky

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Ja pečiem hrnčekovú bublaninu od Gman@. Práve sa dojedá. Na vrch nasekám čokoládu, ovocie sezónne alebo zavárané, resp. mrazené. Je tam síce polohrubá múka, ale myslím, že môže byť aj hladká. Kypriaci prášok 1 sáčok =12 g. A namiesto vanilkového cukru=20 g používam vanilkovú esenciu-odhadom. V recepte sú 2 vajíčka, ale postupne som zistila, že ideálne sú 4 ks-dobre nechať vyšľahať. Nezabudni, kypriaci prášok zamiešať najprv do múky.
rulik
asi nie sáčok do pečiva, ale prášok, tu máme 2 balenia, niektoré sú 12 g a dr.Oetker má 30gramové, to menšie používam celé, to väčšie stačí polka
babav
@ivankozameriky , v prvom rade uprimnu sustrast zo straty manzelky:-(.
Ak mozem poradit ,nech ta netrapi polohruba muka ....Vondra je perfektna nahrada za tu slovensku a nic nepokazis ani ak na pecenie pouzijes kvalitnu hladku muku.Pozdravujem z Pennsylvanie.
klaura
@Ivanko ... ďakujem za zaradenie medzi obľúbených používateľov Varechy ... :) cením si to a prikladám link na moju bublaninu, ktorá tu má celkom dobré ohlasy ... možno ti poslúži ako inšpirácia ...
Prajem veľa zdaru a posielam pozdrav za oceán ...
evanaaa
@ivankozameriky , ja ti síce neporadím, tiež sa riadim receptami odtiaľto, ale už ani nepečiem ( diabetes,obaja máme), ale ťa chcem pozdraviť tu na tejto stránke, ak budeš sledovať, variť sa naučíš, aj nájdeš časom náhradu za suroviny, ktoré u vás nezoženieš......sú tu nielen zložité, ale aj jednoduchšie recepty, ktoré zvládneš, či už pečenei alebo varenie. A je tu dosť mužov, šikovných, ktorí sa tiež iste raz museli naučiť variť a piecť, dokonca aj zo zámoria, len sa dívaj, diskutuj a radi si prečítame aj nejaké tie zážitky od teba. Takže ešte raz - vítaj na Vareche!
janger
@ivankozameriky , je mi luto, ze ti zomrela manzelka, prijmi moju sustrast... Ja som sa na Varechu dostala pri hladani receptu na bublaninu na internete. A tak som ako prvu nasla tu bublaninu od @klaura. Musim potvrdit, ze je velmi dobra. Ale ked mas len hladku muku, tak Jarmilka, @jerica tu ma bublaninu z hladkej muky a tiez podrobny popis. Tak mozes na to pozriet, ak chces:
 varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-jarka-fotorecept/5761...

Ja tiez mam len hladku muku, ak si nedonesiem zasoby zo Slovenska. Napecies aj z hladkej, neboj sa :-). A vitaj medzi nami!
janara
vitaj, pošlem aj ja bublaninu (starý,osvedčený recept ) nevážim :)
1 šálka kryš. cukor, 2 celé vajcia, šálka mlieka, , 2 šálky múky (akú máš, takú dáš), 1/2 šálky oleja, 1 vanilkový cukor a 1 prášok do pečiva
šľahám celé vajcia s cukrom, pridávam všetko ostatné postupne, pečiem na vymastenom a múkou vysypanom plechu, ovocie - aké máš
.. veľa zdaru :)
1x hubata
hubata
@ivankozameriky : srdečne ťa vítam na slovenskej vareche, je mi ľúto že si stratil manželku, ale každý sme sa museli s niečim zlým a ťažkým v živote vyrovnať.
A čo sa týka používania niektorých surovín ako napr. hladkej múky tak viem že kamoška mieša hladkú múku s nórskou detskou krupicou a vyjde jej polohrubá múka. Ja ju síce volám "detská polohrubá múka" ale svoj účel splní lebo nie všade sa dá použiť sama hladká múka. Tak nech sa ti darí a už sa teším @ivankozameriky na tvoje recepty a vôbec nevadí že možno nebudú vždy o.k.
rea1
@zolicku , pacholicku, presne tú istú bublaninu robím už roky a je vynikajúca. aj včera som, jedna polovica je s čerstvými broskyňami, druhá polovica jahodová. väčšinou vodu nahrádzam mliekom ale k tomu som sa dopracovala kedysi omylom, ktorého sa držím, v origoš recepte mám aj ja vodu. túto bublaninu môžem každému vrelo odporúčať!
@ivankozameriky , tento víkend nemôžem ale keď tvoje mlsné chute počkajú, na budúci štartujem metlu, priletím a upečiem. :-))
camembert
No dosť ma prekvapuje že v USA je problém zohnať inú než hladkú múku. A to dokonca v tak veľkom meste ako je LA. Ako prvé ma napadlo ísť do nejakej predajne talianskych potravín, oni taliani majú asi najväčší výber rôznych druhov múk čo som kedy videl a majú od hladkej až po drvené zrno všetko.

No čo sa týka receptu tam to nieje až také dôležité akú múku použiješ sa som práve dnes robil bublaninu (višňovú) a použil som namiesto polohrubej múky hladkú a podarilo sa (Tento recept:  goo.gl/VO8HSs...
). Miesto prášku do pečiva som dal obyčajnú sódu bikarbónu (tak to robím vždy) asi jednu kopcovitú čajovú lyžičku.
methi
Pan @ivanko tiez zijem mimo Slovenska a pouzivam len bielu muku. Na pol kila muky davam 1 cajovu lyzicku prasku do peciva. Ale vy mozno kupite aj selfrising flour a ta je uz zmiesana s praskom do peciva, tam myslim ani netreba uz pridavat ten kypriaci prasok. A najlepsi recept tu ma @klaura vyssie najdete link.
zolik
@rea1 najlepsia a najlahsia bublanina na svete. Uplne prvy kolac, ktory som sa ako 10-rocna naucila a peciem ho dodnes, takze uz desatrociami odskusany. Ked pridam trochu viac muky a kakao je z tohto cesta aj dobra a rychla babovka. Je rozdiel v ceste, ked das miesto vody mlieko? Prajem ti pekny weekend.
1x soncya
ivankozameriky
Caute varechaci.
Dik moc za ohlas a odpis na moju neschopnost piect...
Musim priznat , ze kym vsetky tieto rady uskutocnim co ste mi tu dali , asi sa ozaj jedno z toho podari...
Veru aj jedna varecha sa uz pripravuje nastartovat metlu, tak som zvedavy, ci iba keca. Lebo Huntington Beach je velice pekne, a mame aj more, sice studene, ale zase blizko. Slniecko svieti furt, nemoze byt lepsie.
Caka ma TAZKA skuska , BUBLANINA... nie je to sranda. A to uz som selico presiel v zivote :-) Tak mi drzte prsty, ale na druhej strane, sak ked sa nevydari, ja ju zjem aj tak....
Ja sa zase ozvem, a napisem , ak to niekoho bude interesovat, o zivotnej puti, ktoru som nazval :" Emigracia nie je Rekreacia"
1x hubata
zolik
Urcite napis! Takych "cezpolnych" je nas tu viac. A vela zdaru s BUBLAANINOUU.
ivankozameriky
Pivarsky Rezen
V ziline pred 35 rokmi bola restauracia tusim sa volala Dubna Skala a mali tam Pivarsky Rezen. Velice dobra vec. Tu ju nemozem najst. Bol to rezen obalovany v akomsi cesticku a podavali to s chcenovou omackou.
Nevie niekto co to bolo???
dakujem
katka78
@ivankozameriky samozrejme píšte, je tu sekcia "zážitky", iste aj viacerí si so záujmom prečítajú vaše spomienky .. ja určite :-) Inak je tu viac takých, čo emigrovali ešte za starého režimu, alebo odišli žiť do zahraničia potom atď. Môže k tomu byť teda aj zaujímavá diskusia. Btw, veľa štastia s bublaninou ;-)
havino
@ivankozameriky , vitaj na vareche, nech sa Ti tu páči a inšpiruješ sa, čo nebudeš vedieť, len sa pýtaj, na to my varecháči tu sme, aby sa učili jeden od druhého a radili jeden druhému, pochádzam zo Žiliny a na Dubnú Skalu ja spomínam na vyprážaný syr za 7,10 slovenských korún :-) pivovársky rezeň je v zemiakovom cestíčku, niekto aj do cestíčka pridá pivo, niekto nie, dávam ti dva linky, prečítaj, to zvládneš ľavou zadnou, určite
 www.receptar.sk/index.php?ID=9&SubID=6&recID=23...

 recepty.ajtu.sk/recepty/pivarsky-rezen-s-chrenom.php...


a žiadne bravčové stehno, z krkovičky môžeš smelo, bude šťavnatý
ivankozameriky
Dakujem havino, zrobim pivarskeho rezna....tu sa tie masove rezy vselijako inac volaju, ale sak ked kupim prasa, dobre vyzerajuce, tak to musi vyjst, ci sa mylim... Nezabudaj ze sa tu rozpravas s totalnym analfabetom na gurmansku rec! Hovadzie este ako tak poznam ale prasatko moc nie. Ved na to som sem prihucal, obkukat cosi aby som mohol do niecoho konecne zahryznut!
Lebo som taky hladny, ze uz od smadu ani nevidim!!!
Dakujem za link....
Ivanko
zolik
Tvoja posledna veta mi pripomenula oblubeny vyrok jedneho mojho kamarata: "Ahoj kamos, nemas nieco pit? Lebo taky som hladny,ze ani spat nemam kde."
ivankozameriky
V pravidlach tohoto fora som cital, ze tu mozes dat co chces, s tym ze sa to ma nieco s jedlom, a tak od teraz kazdy moj prispevok zacnem s tym ze:
JEST MI CHUTI. a preto...
dufam ze to uspokoji admina a pravidla co si tu vymyslel a respektujem ich.
V zivote sa dostane clovek do urcitych stadii, a ja som v jednom takom tiez...Hovori sa ze laska prechadza cez zaludok... ale nikde nie je spomenute, ze to co poslem do zaludka ma pripravit niekto iny, ak sa to ma vztahovat na lasku....
Dost romantiky, s tym som chcel povedat, ze uplne s tym vyrokom suhlasim, ze viac nam ani netreba ked su splnene tie tri horeuvedene propozicicie, chyba sice este jedna, ale ta je vyvolana nepodmienenym reflexom, takze ju ovplyvnujeme ked jeme a pijeme.
Mily Varechaci,
prajem aby ste dnes sa drzali hesla zahorakov, a ani do roboty nemuseli! Laskou Vpred!
Ivanko
1x zolik
rea1
@zolik , keď zameniš vodu za mlieko, nič sa nestane a nikto na to ani nepríde. :-)) (tak načo to robiť, že?) ja som sa raz akosi pomýlila a to mlieko som dala automaticky. odvtedy to tak robím už desaťročia. ale zas minule, mlieka doma niet, synovi na sladké oči svietili, broskyne, jahody prichystané, do obchodu sa ani mne ani jemu ísť nechcelo, vtedy ma napadlo, že vlastne pôvodne je v tom recepise voda. juj, či som sa len potešila.
@ivankozameriky , rea iba kecala, ako obyčajne, nemám metlu s tak veľkou nádržou, aby z bratislavy až do ameriky doletela. hoci - škoda. :-)
zolik
@rea1 dakujem za odpoved. Si ma potesila, uz som si myslela, ze tvoja s mliekom je lepsia ;-)
ivankozameriky
Dakujem za vsetky komentare,. dlho som tu nebol, a sranda, znova som chcel robit bublaninu...Asi som na nu zatazeny ci co... ALe najnovsie som zacal citat vsetky mozne knihy o dietach. A to som asi nemal robit.. Nevadi. Teraz som zistil, ze jedine ako sa budem dobre stravovat je asi ked sem len niekoho dotiahnem. V lete som bol na slovensku ale vobec ma to nenapadlo tam niekoho sa spytat. Co uz, spytam teraz: Nepoznate niekoho kto chce prist varit? Asi sa to neoplati na menej ako na 6 mesiacov... Mozem zaplatit letenku a to je asi tak vsetko, lebo uz nepracujem.... Ubytovanie poskytnem. Hm, tak uvidime ci sa niekto ozve....
ivankozameriky
a mame rok 2022 a idem sa snazit urobit fasirku.... len neviem ze ci to sa da z masa kravskeho, ale sak skusim, nemam tie rozky, ake dam take s cim sa obaluju opekane veci, tak veru.... ak toto niekto cita, co to je v tych recepte ze KL ( to je mala lyzicka?) kolko asi gramov? ale ono je to asi uplne jedno....