Rôzne

Borak lekarsky

zolik - fotkazolik, 19. júna 2014

Manzel mi nasadil v zahrade "Boretsch", lebo ze pekne kvitne, v prekladovom slovniku som sa dozvedela, ze je to zmieneny Borak lekarsky. Mate prosim niekto skusenost s jeho vyuzitim v kuchyni? Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Tato rastlina je cela jedla. Kvety ma pekne modre-drobne, ktore jem tak, ze si ho vytiahnem za "fuziky" von, kvietok zjem a fuziky v prstoch odhodim. je to hutne, nasladle, ale nenajes sa toho. Moze sa z listov tejto rastliny varit akoze spenat, ale mne to nechutilo. Zberam mlade listky a jem v zelenom miesanom salate (bez varenia).
Kvietky su krasne, ale cela rastlina je invazivna. necham vysemenit a na jar mam dalsie rastlinky do mojho salatu. Zo semien tejto rastliny sa vyraba liek GLUKOSAMIN. ktory lekari doporucuju ludom na dobru funkciu klbov. Poznam tuto rastlinu pod nazvom BORAGO. Dufam, ze je to ono co si zasadila.
radost
máme kvôli kvietkom krásnym azúrovomodrým na záhradke..listy sem-tam zjem-podobná chuť uhorke..nechutia..nerobím z neho nič..ani nesuším..len kvôli potešeniu duše..už sa stará o seba sám..vysieva sa kade-tade..
zolik
Dakujem Vam vsetkym za odpovede a rady. @tati2008 vdaka za tip na webstranku, tiez som ju pred par dnami nasla. Ja som skor chcela vediet ci ma niekto z varechacov konkretne skusenosti s touto bylinou. @radost a @kuchticka dakujem za uprimne, ze nechuti - aspon si usetrim pracu so susenim apod.
kuchticka
@radost mila, ved ja taktiez pestujem k voli kvietkom, ktore potesia ako pokazde ked ich zazriem a tie mlade listocky skutocne chutia trochu ako uhorka a pretoze sa snazim jest co najviac "zeleneho" tak zberam kazdy den a pochutim si.
zolik
Pomooooc! Moj Borak je cely polezeny malymi ciernymi voskami. Co robit? Chcela som robit Pesto. No uz je po Peste. Da sa ta rastlina nejako zachranit?