Rôzne

Bezlepkaci a praškový cukor.

elisticka - fotkaelisticka, 25. júla 2011

Ahojte celiatici dnes som dostala pri mojom recepte takyto prispevok: ingrisa, dnes 16:09
Dobry den, ja by som vas chcela len upozornit, ze praskovy cukor sa v pripade celiakie a bezlepkovej diety nesmie pouzivat! Syn ma celiakiu uz 2roky, takze prisady na varenia a pecenia uz mam "zbehane", ktore môze, a ktore nie. V praskovom cukre je protihrudkujuca zmes z psenicnej muky, ktoru celiatici nesmu. Len aby ste si nenarobili problemy. :).....co vy nato? ja som jej odpovedala takto :...elisticka, dnes 18:01
@ingrisa uz to nie je tak ako hovoris volala som do cukrovaru uz nedavaju do pr.cukru psenicny skrob ale len zemiakovy alebo kukuricny skrob aby mohli aj celiatici.... este niekde mam ten mail ak ho najdem zverejnim .....ved citaj na obale zlozenie... aj ja uz to mam dobre prestudovane a zabehane ... nenarobime si problemy neboj ... co vy nato ? prosim ozvite sa kto ma pravdu? ja nechcem nikoho zavdzat bola by sm sama proti svojej dcere keby som jej chcela skodit... vsetko dobre precitam zlozenie na vsetkom co idem pouzit do receptov a iba to zverejnim cim som si ista ze vam neuskodim...nepaci sa mi ze ma tu po roku niekto obvinuje ze zavadzam bezlepkacov svojimi receptami... dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sandratamer
@elisticka , neber to ako obviňovanie. Každá takáto diskusia je potrebná. Jedna z vás možno zistí, že nemala pravdu, v každom prípade ide o vaše zdravie a nejaké naťahovačky tu nie sú na mieste. Super je práve to, že si môžete vymieňať informácie a možno pomôcť niekomu, kto si tie informácie ešte len hľadá. Myslím že @ingrisa chcela len pomôcť, netreba za všetkým hľadať niečo zlé.
elisticka
@sandratamer dakujem ze si sa ozvala no vies studujem kazdy jeden vyrobok vsetko mma obvolane vyrobne pisem vsade ak nie som si ista kde co je a tak nemam rada ked mi napise taketo nieco ked to nie je pravda ano viem hrozne ma to rozculilo lebo sa snazim bezlepkacom pomahat to je moj ciel... a preto som sem aj do tejto varechy isla ... no nie su to natahovacky ale je to doslova obvinenie ved si to precitaj este raz ako ja aj 10x aby som dobre pochopila tu zenu...".V praskovom cukre je protihrudkujuca zmes z psenicnej muky, ktoru celiatici nesmu. Len aby ste si nenarobili problemy.... toto je podla teba spravne? nechcem natahovacky ani skodit bezlepkacom ale naco niekto tvrdi to co nevie na 100% ...
sandratamer
áno, je tam "Len aby ste si nenarobili problemy". V tom vidím len snahu pomôcť, čo samozrejme neznamená, že má pravdu. A myslím, že každý bezlepkáč je ti vďačný za to čo robíš, každý varecháč čo ťa pozná vie, ako dlho sa vareniu a pečeniu pre bezlepkáčov venuješ. Je to záslužná činnosť, už som ti to nie raz písala.
jatanika
k téme sa ja vyjadriť nemôžem, lebo o tom naozaj nič neviem, ale prekvapilo ma, že existuje aj pšeničný škrob ... doteraz som si myslela, že len kukuričný a zemiakový .... človek sa stále učí :-))
matka07
Zdravím! Ja sa vyjadrím rada, tiež varím a pečiem bezlepkovo. Práškový cukor naozaj obsahuje škrob, len treba čítať aký, ten v modrom obale je vhodný /Považský/, obsahuje zemiakový škrob. A keď je na cukre napísané, že obsahuje protihrudkujúcu látku a nie je uvedené akú, tak ho nekupujem. Myslím si, že Elisticka to má dobre preštudované. To je môj názor.
jatanika
medzitým som si dokúpila aj ja práškový cukor :-)) ... na mojom je jasne uvedený kukuričný škrob .... @elisticka , ešte som chcela dopísať, že niečo z tvojich výtvorov mám v kk aj ja, aj keď my nemusíme piecť bezlepkovo ... sú proste inšpirujúce :-))
gabriela37
Celiakiu mi diagnostikovali pred pol rokom. Tak som v tom este nova. A stale sa dozvedam nove veci. Chcela by som sa opytat ako je to s ovsenymi vlockami pri tejto diete. Lekar mi povedal, ze jacmen, psenica, raz, ovos a vsetko, co je z tychto obilnin musim vylucit. Dakujem.
andrea3
@elisticka máš pravdu, tiež všetko študujem a študujem aj práškový cukor, zatiaľ som sa stretla len s práškovým cukrom, ktorý obsahoval kukuričný škrob.
@gabriela37 ovsené vločky sa pri bezlepkovej diete nesmú!!!
angelheart
@elisticka - ja síce obaly neštudujem kvôli lepku, ale kvôli tomu, že dnes sú všade pridané "sajrajty" (napr. dnes som si chcela kúpiť kúsok slaninky na bryndzáky a v jednej balenej som našla v zložení aj hroznový cukor...no neviem, fakt neviem, či tam patrí, ale kúpila som inú) :)
Ale to som odbočila ... " Len aby ste si nenarobili problemy" - myslím, že tá veta znamená, aby ste si zbytočne nenarobili zdravotné problémy, možno to bolo mienené ako rada. Neviem. Ja mám tiež uložených od Teba viac receptov, aj keď nie som celiatik, tak nie že prestaneš pridávať :D
gabriela37
dakujem. Dost ma mrzia tie vločky, ze ich musim vylucit. Mam rada varenu kasu z ovsenych vlociek. no co uz, mozno najdem najaku nahradu za to.

zuzka193
O práškovom cukre som počula už dávnejšie, našťastie kupujem ten, kde je kukuričný škrob, ale úprimne, kto by v cukre čakal aj niečo iné. A tak je to aj s inými potravinami, človek musí študovať etikety a niekedy aj pri osvedčených výrobkoch, lebo výrobca ich časom môže zmeniť.
gabriela37
Dakujem. Stale sa dozvedam nieco nove. Takze pohanka je ok pre bezlepkacov. Skusim tie pohankove vlocky.