Rôzne

Ako zabrániť kazeniu sušených húb

arnilka - bez fotkyarnilka, 8. októbra 2017

Milí Varecháči, prosím napíšte ako zabránite kazeniu už usušených húb, aby sa v nich po určitom čase nepomnožili chrobáčiky, ktoré ich prevŕtajú ako sito, prípadne iná háveď. Dávate do fľaše s hubami čierne korenie a bobkové listy? Sterilizujete na sucho v rúre a ako dlho? Čo robíte, aby zostali krásne voňavé?
Dakujem za rady, tipy a nápady, za Vaše skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Na začátku - houby musí být zdravé /čisté od červíků/ a dobře usušené, pak uchováváme v zavřené sklenici :  www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/houby/uchovani-hub-sus...

Do flaše dávám černé koření, nové koření a bobkový list - to nemůže uškodit. Pak je, spolu s houbami, spotřebuji. He dobré si označit datumem - aby se spotřebovávalo od nejstaršího.
Osobně nezavařuji, bo jich dostanu tak málo, že je stačím spotřebovat. Určitě se přidají další, zvláště sběrači, o tom nepochybuji.
P.S. Stejné koření dávám i do strouhanky - osvědčené. Kroupy, které podléhají rychle škůdcům, uchovávám v chladničke. Ořechy vyloupané buď v dobře uzavřené ve flaši - k rychlé spotřebě, dále na sucho zavařené a nebo v mraziničce. Celé uchovávání surovin, potravin je potřeba dobře provést a hlavně často kontrolovat. Ať se daří, nejen s houbami!
arnilka
@Haji dakujem. stalo sa mi to so zdravými minuloročnými sušenými hubami teraz po prvýkrát, musela som ich vyhodiť.predtým som pridávala celé čierne korenie a bobkové listy, minulý rok som zabudla a na sucho som zavarovať nezvykla, včera som sa iba o tom dočítala. Čerstvé huby zvyknem aj blanšírovať a zmraziť, uchovávam v mrazničke v menších mraziacich sáčkoch uložených na plocho. Potom používam ako čerstvé.
Teraz mám čerstvé tohtoročné sušené dubáky a sú bez kazu, tvoje rady isto dobre využijem.
Orechy dávam do mrazničky alebo ich na sucho sterilizujem, veľmi sa mi to osvedčilo, fazuľu dávam na 24 hodín do mrazničky a potom do vzduchotesne uzavretých pohárov, vždy mi vydržala bez akejkoľvek ujmy.
Prajem Ti krásnu nedeľu :-)
haji
@Arnilka (8.10.2017 11:14)
Rádo se stalo, milá @Arnilka !! Zase na druhou stranu - všechno je prvně. I tvoje zkušenost s hubami a červíky po roku. Alespoň to vyzkouší našu bdělost! haha I se mohlo stát, že flaša byla o chvilku déle otvorená, nebo kontaminovaná, jeden nikdy neví. Vždyť i červík je živý tvor a musí něco papat. Proč ale to naše?! haha No co už, trénink dělá závodníka a štěstí přeje připraveným!! Děkuji a aj tebe krásnú nedělu!!
arnilka
@Haji , neboli tam červíky, ale sa to hemžilo drobnými čiernymi chrobáčikmi, ktoré mi zdravé sušené huby prevŕtali skrz naskrz, tie malé chrobáčiky vyzerali tak, ako ked sa hemžia v suchej fazuli. Máš pravdu, asi kontamináciou. V iných potravinách som nič také nenašla. No škoda, lebo staré zdravé sušené huby zvyknem pomlieť na hubový prášok :-(
Čo už, musím byť dôslednejšia!!!
1x haji
kecupicek
Sušené huby je dobré poriadne presušiť v sušičke, aby sa všetky zárodky zničili. Fazuľu dám po usušení na niekoľko dní do mrazničky, všetky čierne chrobáčiky sa zničia. Nikdy som na nich nenatrafila v hubách. Inak dávam tiež čierne korenie aj bobkový list a držím ich v papierovom vrecku, ktoré zatvorím do väčšej dózy, alebo pohára. Vydržia až do nových.
smejkad
Do sušených húb dávam bobkový list a soľ. Chráni pred cervikmi aj navlhnutim. Občas treba potriast hore dnom, lebo soľ má tendenciu prepadat na dno. Skladujem v dobre uzatvaratelnej sklenej fľaši a nesterilizujem už po u sušení.
ala64
Sušené huby zaváram nasucho , Dám do suchého pohára, zavriem a sterilizujem, aby mi prichytilo viečko, cca 5 minút pri bode varu. Dávam do malých pohárikov od detskej výživy, prípadne od horčice, aby som to mala na jedno použitie.Takto zaváram aj orechy a sušené slivky a jablká. Vydržia niekoľko rokov.
1x haji
haji
@Arnilka (8.10.2017 11:38)
Tak to byli pilousi:
 womanonly.topzine.cz/3-druhy-vetrelcu-v-nasi-kuchyni-jak-se-...

 www.ireceptar.cz/zvirata/hmyz-a-bezobratli/brouci-a-rozt...

Jsou to potvorky, pilousů je více druhů - podle toho co papají. Někteří se drží v mouce, jiní oblibují rýži atd. Já bojovala s pilousy v mouce, nekonečný příběh. Něž jsem došla na to, že si je poctivě přináším už z obchodu. Tak jsem věnovala pozornost nákupu - jakmile jsem na mouce či v okolí viděla pilouse, tak jsem mouku nekoupila. Doma šel každý pytlík s moukou do egelitového sáčku a hezky zagumičkovat. Vím, že to není pro mouku to pravé ořechové, měla by dýchat, ale o pilouse zájem nemám. Byla jich plná špajza a šli pak už do čehokoliv. Teď, chválabohu, je klid. Sem tam nějakého ulapím, ale to je ojedinělé - většinou se drží v záhybech papírového sáčku mouky. Tedy z obchodu!! Ale je za bariérou egelitového sáčku - tak mu patrí!!
Ničím jsem nestříkala - je to jídlo, špajza - všechno bych snědla. Poctivě jsem, zpočátku ob jeden den špajzu uklízela, vysávala, vytírala vodou se savem. Rok jsme se kamarádili. Takže se s pilousy dobře známe. Důslednost je zlatá cesta!
1x dvorka
kecupicek
Dobre, že viem ako sa volajú. Kúpila som vnúčikovi farebné kukuričné chrumky. Otvorili sme ich až o týždeň a malý radostne zakričal:- Babinka, lietajúce chrumky!- Ešte dobre, že sme ich otvorili vonku. Neviem čo by som si bola počala. O dva dni som potom sledovala v TV, že chrumky boli kontaminované už pred balením.
1x bubaya
rulik
niekedy sa stane, že pri zaskrutkovávaní vrchnáku nesadne poriadne, vznikne skulinka nato aby sa tam dostali škodcovia, treba preto dávať pozor aj pri odoberaní z pohára
1x haji
yyyyyy13
ja dávam sušené huby do plastovej dózy a do mraziaka. hubám sa nič nestane a chrobač nemá šancu :-)
ivkamatko
Ja som huby nikdy nesterilizovala, poriadne ich vysuším a dám do sklenených pohárov, vydržia mi veľmi dlho, aj 2 -3roky. Teraz to už nie je aktuálne, nakoľko mi syn nosí veľmi veľa húb z Tatranských lesov. Rada poteším kamarátku, kolegyňu, proste nasuším pre svoju potrebu a zbytok rozdám. Nesuším tak, aby bolo na dlho. Najkrajšie je huby nájsť. Stretla som sa raz s nádhernou rodinkou húb. A verte, že mi bolo až ľúto túto rodinku zlikvidovať. Bol tam otec - hríbisko, mama - hríbica a veľa, veľa detí - hríbčatá. A keď sme jedli tú kapustnicu s tou rodinkou, mala som taký zvláštny pocit. A zaspomínal a svoje pocity vyjadril aj môj manžel a naše deti. Vykonpenzovali sme to tým, že sme kúpili na Vianoce kaprov a na štedrý večer sme ich namiesto smaženia išli vypustiť do riečky. Aký bol ich osud, to nevieme.
jeery
Já mám roky osvedčený postup a huby my vydržia i viacej ako päť rokov. Hríby suším na sýtu nad pieckou a ešte teplé a dobre vysušené ich dám do vyhriatej fľaše a zavriem viečkom. Ochladnutím vzniká podtlak (vákum) a huby sa nekazia.V bytovke je to zložitejšie,ale dá sa fľaša nahriať v rúre i s hubami.
1x radost
paces
Do susenych hub dam do pohara cele cierne korenie a taky ten malicky podustickovy sacok so silikagelom, co sa dnes dava do kazdej krabice, ked si idem kupit hocico zakrabicovane alebo zasackovane. Korenie vyhana chrobaciky a silikagel do seba absorbuje 100% vlhkosti, takze mi ani nahodou nezacnu plesniviet, aj keby som zle zavrel deklik.