Varenie

Ako variť šunku? Poradíte?

alexdidi - fotkaalexdidi, 20. apríla 2011

Nemám rada "šunky" údené mokrým spôsobom a už vôbec vákuovo balené a predvarené. Podľa mňa nemajú tú správnu chuť(mne chutia ako guma) ani vôňu. Kúpila som teda kúsok (3kg) z klasicky údeného celého stehna s kosťou. Nemám však skúsenosti s varením takejto už odrezanej údeniny. Obávam sa, aby nebolo po uvarení suché. Uvažujem o varení v potravinovej fólii alebo alobale, ale neviem ako dlho, alebo nevariť vôbec? Už teraz je výborné, chutné a mäkké, ale vydrží takto dlhšie? Poraďte prosím, kto má skúsenosti!

@zareaguj


Diskusia k téme

alexdidi
@eraserhead , vlastne ani nie som rozhodnutá, či variť, ale mám ju doma druhý deň a v reze akoby trochu obelela a ja sa bojím, aby mi vydržala práve preto, že je prerezaná...
alzbetka2
@jerica sem pridala recept na parenú šunku-údeninu. Ja by som svoje údené tiež rada parila, len neviem ako dlho.
lubja
šunku treba zabaliť do alobalu, dať do hrnca s vodou a variť cca1 hodinu a potom rýchlo ochladiť studenou vodou ešte zabalenú aby ostala šťavnatá
1x rut113
torticka
Ja dávam variť šunku do horúcej vody. Varím ju asi 40 minut. A nechám ju v tej vode vychladnúť.
ancicka
Neviem,či som ťa dobré pochopila,ak máš udeninu v celku a chceš aby si jú mala takú vlačnú na veľkú noc,tak jú do soboty namoč do slanej vody.V primeranom množstve pravar vody, daj od oka soli,tak aby bola dostatočne slaná ,do vody daj aspoň 5-6 stručiky cesnaku ,10-15 guľky čierné korenie,5 guľkynové korenie.Ked voda zovrie odstav a nechaj vychladnúť.Do vychladnútej pridaj,ak máš za 1 čl rychlosoť,ak nemáš nemúsi byť.Do tohto nalevu vlož šunku a nechaj dovtedy ,až jú budeš variť .Variť jú môžeš klasickym spôsobom .Ostane po uvarení šťavnata.Ja takto vždycky robievam pred veľkou nocou.Mám doma vyudenú šunku a ja jú takto močím aspoň týždeň ,až 10 dní pred veľkou nocou.
alexdidi
@sovka , ďakujem za link a myslím, že je rozhodnuté - bude na pare a ešte v tlakovom hrnci....
ernest
No ak je ten "kúsok" údení a sušení ako pršut ,bolo by podla môjho názoru varit takú šunku priam trestný čin :))
baculata
Ančička, nerozumiem tomu, nakolko udené močíš znova v slanom a korenenom naleve, nie je to presolené? My totiž varíme tento nálev na surové maso a po týždni močenia v náleve ho udime.Alebo vy len udite bez nasolenia?Rada by som použila Tvoj recept, ale nie som si istá, či hovoríme o rovnako vyudenom. Ja domace udene močím len v st.vode cez noc, vkladám do vriacej vody, varí, tolko hodím, kolko má kíl, po uvarení dávam do studenej vody na pol hod. Hovorím tomu varenie sokom. Kupené udene som už robila podla Jericy,síce nemám parný hrniec, ale na knedl.stojane ako knedlu a bolo to výborné.Len su to dve rozdielne technologie výroby udeneho, preto pri domácom asi znova uvarím vo vode.
julica
My varíme šunku v kyslej kapuste, je takto naozaj skvelá a vyplaví sa z nej množstvo soli (neboj, šunka ostane stále slaná)Ak sa toho bojíš, skús takto pripraviť len kúsok, som si istá, že neoľutuješ :)
alexdidi
@ernest , práve, že ona je AKO pršut, ale pršut to nie je a dievča z mesta nemám skúsenosti s domácimi šunkami, tak sa obávam aj o to, aby sa mi nejako nepokazila(nebola ani lacná)...@julica , údené v kyslej kapuste varievam tiež a je naozaj výborné, ale aj iná chuť ako by som chcela teraz na Veľkú noc...@kata50 , ďakujem za link, nuž zatiaľ predsa len vyhráva to varenie v pare...
eraserhead
@alexdidi ak tá šunka bola "vyrobená" sušením čiže nebola nijako tepelne ale ani dymom upravovaná Nerob s ňou nič! Ďalšia tepelná úprava nie je potrebná. Čiže ak je to niečo ako pršut alebo prosciutto, krájaj to na veľmi tenulinké plátky a servíruj (prípadne si to daj nakrájať). Určite sa ti to nepokazí. Samozrejme môžeš to variť, no ale to je potom ako keby si robila varené víno zo slovenského Tokaja ....
sladkacokolada
ja som včera na skušku sparvila na pere od jerica a musim povedať, že bolo naozaj vyborné, celé sa zjedlo na večeru a vobec to nemao tu gumovu chuť ako spominaš, tie varené mi tiež tak vždy pripadali, takže keď sa rozhodneš tepelne upravovať, doporučujem pariť
ancicka
@baculata ,Ked zabíjame tak si vyberiem zo zadnej šunky mäsko na udenú šunku,ktorú manžel nasolí spolu so slaninou a pred údením jú stiahnem do sietky, Vyúdi ju a odložím.Ked zabíjame skôr ,tak do mraziaka.Ona pri údení trocha vyschne,tak jú namáčam,ako som písala.Vodo ktoru osolím nieje zasa až taká slana,primerane a môže máčať.Domáca šunka ani není taká slana ako keby som jú vôbec nemočila.Ona nasiakne vodou a po uvarení je vlačná.Ked nemám rýchlosoľ,tak do vody pridám cukor.A to preto ,aby šunka dostala takú peknú farbu do ružova.Ona zasa nieje svetla,ale len trošku vybledne.Ako vieme ,že domáca šunka po vyúdení je tmavá.Ja jú potom uvarím v čistej vode a ver,či never,že sa domáca vždy najsamprv poje.Ako čítam,každý má ten svoj spôsob prípravy.Asi som alexdidi nepochopila o akú šunku ide.@alexdidi ,ak je to domáca šunka,a ako píšeš že v reze trocha zosvetlela a tá farba je trocha do striebrista,tak je vporiadku.Domáca sa tak správa a bolo by jú dobré trocha namočiť .To je môj názor na túto tému a aj moja dlhoročna skúsenosť s domácou šunkou.
baculata
Ančička, dakujem za odpoved, robime všetko rovnako, len to mačanie 7 dní pred varením v slanej vode nerobíme.Vyskušam ale len opatrne, pridám 1 den.
kinggeri1112
dobry den chcem sa opytat ze ako uvaryt sunku tak, aby sa mi z nej dala dole sietka lebo stale ked ju varime tak so sietkou ide dole aj kus sunky dakujem a prosim napiste mi na email aregsamot@azet.sk
tatranocka
@kinggeri1112 ,kupujem rolované pliecko v sieťke (je tepelne upravené),ale varím ho,aby som dostala z neho soľ.Osvedčilo sa mi vyzliecť ho zo sieťky ešte pred varením.Riskla som,nerozpadlo sa.Počula som,že sa má po uvarení dať do ľadovej vody a sieťka ide dobre dole.Ja ho varím 20 min. v tlakovom hrnci a som spokojná s výsledkom.
labor1
Po prečítaní všetkých príspevkov sa mi zdá, že tu nikto nevie variť veľkonočnú rolku a klobásu. Ja som kúpil rolku v Maďarsku, pretože u nás nerobia dobré rolky (iba ak farmári) a klobásu našu, slovenskú. Rolka je vyrobená z bravčového pliecka - trocha prerastená, napácovaná v slanom náleve, zrolovaná, zabalená do sieťky a vyúdená tak ako domáce údeniny a nie priemyselne (viď foto). Rolka a klobása sa správne nie varí ale dusí tak ako bežná šunka, aby bola mäkká a šťavnatá. Udusiť rolku vieme tak, že dáme zohriať vodu v hrnci a keď bude voda horúca (80 stupňov Celzia), vložíme rolku do mikroténového sáčku, sáčok s rolkou ponoríme do vody tak ako hlboko vieme, sáčok vytiahneme a zaviažeme tak, aby v sáčku zostalo čo najmenej vzduchu. Keď je už rolka zabalená v mikroténovom sáčku, môžeme ju začať dusiť vo vlastnej šťave pri teplote asi 80 st. C asi 2 - 3 hodiny(1 - 2 kg rolky). Ja dávam do hrnca na spodok kovový rošt, ktorý slúži na naparovanie knedlí kvôli tomu, aby nám sáčok neprihorel o spodok hrnca. Keď je rolka udusená, vytiahneme sáčok z vody (budeme vidieť, že má peknú šťavu, ktorá nám neunikla do vody) ponoríme túto do studenej vody a pod tečúcou vodou ju vychladíme do studena tak, aby nám šťava zostala v rolke. Rolku potom necháme chvíľu vychladnúť v chladničke, potom sáčok otvoríme a sieťku stiahneme bez väčšieho problému a bez kúska mäsa na sieťke. Tak isto dusím aj klobásu a všetka dobrota zostane v nej.