Ako uvariť dobrú ryžu?

45 komentárov
  • vegetarianka, 21. októbra 2009 o 13:08
    Ryžu často nevarím, jednoznačne u mňa víťazia cestoviny. Ale keď už je to nevyhnutné, čo mám robiť, aby sa mi tie malé guľaté zrnká nelepili jedno o druhé a nemali nábeh na kašičku??? A sú nejaké rozdiely v príprave guľatej a dlhozrnnej? Budem vďačná za polopatistické odpovede.


  • dolcetka, 21. októbra 2009 o 14:27
    Používam len dlhú ryžu, pokiaľ možno Basmati. Pred použitím ju opláchnem a vysuším, až kým pri miešaní nevŕzga ako keď chodíš po snehu. Rozohrejem olej, pridám ryžu a trchu ju popraží. Ovegetím (ryža znesie dosť vegety alebo soli). Potom pridám vodu v dvojnásobnom množstve ryže, znížim plyn na min a dám stopky na 20 minút . Potom okoštujem a ak treba ešte dodám trošku vody alebo pridám pár minút. Hotovo.


  • dolcetka, 21. októbra 2009 o 14:45
    Zabudla som, že ryžu varím prikrytú.


  • jarco, 21. októbra 2009 o 15:25
    Skoro rovnako ako @dolcetka , podľa jej postupu by nemal byť problém uvariť sypkú ržu aj z obyčajnej guľatej ryže. Ja takú skoro nepoužívam, podľa typu jedla varím z basmati (ázijské jedlá), sushi (suši) alebo z talianskej ryže (rizoto). Vo všeobecnosti basmati, parboiled a dlhozrnná ryža majú menšiu tendenciu lepiť sa a znesú viac vody. Pri klasickej guľatej ryži treba vody trochu menej - ale závisí to aj od množstva. Pri veľkom množstve ryže stačí pomer voda : ryža 1,75 : 1, pri malom množstve treba dodržať pomer 2 : 1. Toto som zistil metódou pokusu a omylu :-)


  • vegetarianka, 21. októbra 2009 o 17:17
    Veď to...čo pokus, to omyl :-( V každom prípade ďakujem za podrobné návody, budem sa ich do bodky pridržiavať a snáď to už vyjde. Parboiled som zvykla variť aj ja, ale mužíčkovi na nej stále niečo nesedelo, predsa len má špecifickú chuť. Takže radšej vyskúšam dlhozrnnú.


  • verka1, 22. októbra 2009 o 09:54
    ja dám do kastrola trošku oleja, od oka ryže, je jedno akej, osmažím osolím ovegetím a zalejem vodou, aby bola na dva prsty nad ryžou. Meriam ukazovákom ľavej ruky a pravou potom zmeriam tie dva prsty. Varím na slabom odokryté, pokiaľ nezačne už len prebublávať z ryže, zakryjem a vypnem. Počkám 10 min a hotovo.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 22. októbra 2009 o 10:54
    A dávate pod ryžu aj platničku, aby sa zospodu nepripekala?


  • verka1, 22. októbra 2009 o 11:19
    ja nie. Zásadne nemiešam a nepripáli sa


  • usacek, 22. októbra 2009 o 13:25
    mne sa celkom osvedčilo opražiť ju (po dôkladnom premytí) na masle až do sklovita, potom sa už naozaj nelepí. používam tiež Basmati.


  • usacek, 22. októbra 2009 o 13:27
    a ešte - moja mama dáva ryžu do jenskej misy a nevarí ju na ohni, ale v rúre. a teda jej ryža je výborná :-) ps: ani ja nedávam platničku pod hrniec


  • dolcetka, 22. októbra 2009 o 15:15
    Vždy som dávala platničku, ale odkedy mám panvicu s hrubou vrstvou teflónu, tak nie. Ak je voľná rúra, šup tam s panvicou - na strednú mriežku a tiež ohrev znížiť na minimum.


  • vegetarianka, 22. októbra 2009 o 17:05
    jenskú misu používam aj ja...takže dodržať všetky vaše rady, veľmi sa mi pozdáva to opraženie do sklovita...začínam veriť, že sa mi ryža vydarí


  • sonal, 23. októbra 2009 o 00:29
    Ja varím ryžu v trube a vždy sa podari, je to jedno aká je to ryža.Tiež varím štýlom pokus omyl..


  • aiculik, 23. októbra 2009 o 19:40
    1 hrnček ryže opláchnem, opražím, zalejem 2 hrnčekmi vody, pridám 1 malú celú cibuľu, 2 - 3 klinčeky. Varím odkryté, na platni. Keď zovrie, pridám 1 čajovú lyžičku soli, premiešam, prikryjem, vypnem, nechám cca 25 minút stáť. Pred podávaním premiešam a vyberiem cibuľu.
    Dôležitá je ale aj ryža, najlepšie je používať takú, čo sa vydarila.
    A okrem toho - nelepivosťou ryže sú posadnutí iba Slováci a Česi. Všade inde ju preferujú mierne zlepenú. :o)


  • vegetarianka, 23. októbra 2009 o 19:57
    cibuľa a klinčeky? to vyzerá ako dobrý grif :-)


  • lilifa, 23. októbra 2009 o 20:27
    Ja robievam ryžu takto: odmeriam ryžu napr.400ml a vodu dám vždy o 200ml viac čiže 600ml dobre ju opražím na oleji, keď chcem bielu pokvapkám trochu citron, ked žltú pridám lyžičku kari korenie,posolim a zalejem vodou keď prevrie odstavím,dobre zakryjem a nechám stáť,keď idem podávať, ryžu premiešam a je hotová. U nás ide k pečenej kuracinke aj ryža s hrozienkami a ananásom, tú robím presne tak isto, len po opražení pridám hrozienka a na malé kúsky pokrájaní ananás a zalejem vodou je vyýborná asamozrejme že sa trochu posolí.


  • bela3, 24. októbra 2009 o 16:27
    Ja robim ryžu v rure, moja stara mama na sporaku a pocas pripravy ju miesa. A moja mama robi najlepsiu. Klasika poriadne preplachne ryzu, da do hrnca, prida sol, vegetu, olej alebo maslo, do stredu da cibulu, do ktorej napicha klinceky - asi 10, podleje vodou (1kg=1,5l vody). Najnovsie do ryze pridava zeleninu (aj mrazenu) kde je kukurica, mrkva a asi aj hrasok a vtedy sa ideme o nu pozabijat. Polovicu zjeme samu. Zasadne robi len gulatu. Ale ked nie je, tak aj dlhu. Robi ju v takom drahsom hrnci, bez obsahu teflonu, prikryje sklenenou pokryvkou. Max. 20 minut.


  • ewulka27, 24. októbra 2009 o 20:27
    Ja robím ryžu dlhozrnnú, alebo parboiled na cibuli a olivovom oleji. Vyskúšajte. Na troche oleji osmažím cibuľku nadrobno do sklovita, pridám ryžu (neoplachujem). Trošku ju posmažím a zalejem vodou 1:2. Dám zeleninový bujón, soľ a zakryté varím 15 min bez miešania. Potom pridám kus pretžlenovej vňate a nechám len tak prikryté ešte nejakých 5 min.


  • digi, 26. októbra 2009 o 21:57
    Ryža je prílohou, má prijať chuť jedla, nemá byť výraznej chuti. Dokonca by sa nemala ani soliť.
    Stačí niekoľko krát premyť v studenej vode a rýchlo uviesť do varu. 1:2. Jedno či dlhá, alebo guľatá bude sypká.


  • emmacore, 27. októbra 2009 o 12:10
    Podla tradicnej cinskej mediciny je gulatozrnna ryza vyzivnejsia ako dlhozrnna. Doma pouzivame pololupanu gulatozrnnu alebo sushi ryzu (korejsku, japonsku, cinsku - dostat aj v Tescu v kutiku so zahr. kuchynou, v Ba je okrem toho niekolko korejskych obchodov, kde ju predavaju aj vo velkych baleniach). Ine druhy ryze robime len vynimocne. Varime ju velmi jednoducho. Do hrnca nasypem ryzu, nalejem vodu podla navodu - pomery priblizne ako pise Jarco. Trochu posolim (ked varim len pre seba, nesolim), zakryjem, postavim na plyn a ked zacne voda vriet, plamen nastavim na najslabsi. Takze nepremyvam v studenej vode. Ked sa voda odpari, ryza je hotova. Je to jednodche a funguje to. Ryza je trochu lepkava, co mam rad. "Lepkavost" sa da nastavit mnozstvom vody pridanej na zaciatku. Pri pololupanej treba trochu viac vody a teda sa vari trochu dlhsie. Zo sushi ryze robim aj rizoto.
    Takyto navod na varenie ryze najdete skoro na kazdom baleni bielej gulatozrnnej ryze z Azie.


  • emmacore, 27. októbra 2009 o 12:12
    A pri vareni ryzu nemiesam. Vari sa uplne sama :-)


  • lydia, 28. októbra 2009 o 11:33
    Nenašla som tu nikoho, kto by vegetarianke odpovedal na otazku, čo má robiť aby sa zrnka ryže nelepili. Ak sa mylim, tak som nepozorne citala. MOJA RADA - ryžu, pokiaľ sa pripravuje najprv popražením na oleji, treba ZALIAŤ VRELOU VODOU. To je cele tajomstvo. :-)))


  • lydia, 28. októbra 2009 o 13:45
    Môj recept na ryžu, ktorá sa nelepí.

    Úplne podrobný recept - aj pre začiatočníka:
    Pol kilo ryže, trištvrte litra vriacej vody (prípadne horúcej), olej, soľ, 2-3 klinčeky.

    Ryžu preberiem od toho, čo tam nemá byť.
    Ryžu premývam aj 2-3 krát, kým voda nie je viac čistá ako mútna.
    Premytú a odkvapkanú ryžu nasypem na zozohriaty olej do hrnca, ktorý je viac šiiroký ako vysoký. Treba dať pozor, aby olej bol dosť horúci, ale aby nezhorel. Zistím to podľa toho, že doňho vhodím iba zopár zrniek ryže. Ak to vobec nesipí, ešte počkám.
    Ja používam kvalitnú nerezovú panvicu s hrubým dnom. Opražím len chvíľku, kvôli dobrej chuti. Ryža by nemala zožltnúť, nebodaj zhnednúť, a aby sa tak nestalo, rýchlo miešam, aby sa nepripálila. Tlačím pritom varechou na dno panvice, lebo to ľahko prihára. Toto je jediná náročná časť varenia ryže. Potom nalejem vriacu vodu. Plameň stíšim na najmenej, ryža sa má variť na čo najmenšom plameni. Dobré je použiť platňu, aby sa dusila rovnomerne. Keď nasypem soľ do vody, pomiešam to ešte poslednýkrát a potom už nemiešam. Dávam aj menšiu cibuľu vcelku, ponorím do ryže. Ak sa mi chce. Ale určite dám 2 klinčeky, zapichnem ich špicatým dole do ryže. Alebo zapichnem 2 klinčeky do malej cibule a tak dám do ryže.
    Prikrijem prikrývkou a varím na malom ohni. Asi 15-20 minút, treba ochutnať. Keď na ryžu zabudnete, voda sa odparí a bude suchá a dno prihorí. Ryža bude suchá aj keď ju príliš dlho oprážate na oleji.
    Ako prvú zjem cibuľu, lebo mi chutí a tiež v ryži potom nezavadzia. Keď mám iba veľkú cibuľu, tak ju rozkrojím. Nevadí mi, že sa v ryži rozpadne.
    Pri varení ryže je najdôležitejšie načasovať opraženie ryže s uvedením vody do varu. A ryža sa nebude lepiť.

    Ryža uvarená vo vode je isto zdravšia, ale táto je chutnejšia.
    Hosťom treba dať rozhodne takúto. :-)


  • villam301, 28. októbra 2009 o 13:55
    Bola som ako ty,radšej som ryžu nevarila,a keď áno,tak iba vreckové.Potom my babka naučila na najjednoduchší spôsob,odvtedy varím ryžu rada a s úsmevom.
    Dôkladne vymastím nádobu.Pridám umytú ryžu,osolím,pridám trošku vegety a naplním vodou cca 1cm nad ryžou.Prikryjem pokrývkou a dám variť na maximum.Keď vreje,troška znížim teplotu,nechám kým voda neodparí sa,keď už bude vydno iba ryžu,odstavým.Nepremiešať!Zakryjem utierkou,a dám pod deku,alebo môžeš aj do teplej rúry keď si niečo piekla.Nechám tam 1/2 hodinu.-Hotová!!!Treba iba premiešať.Mi máme radi s cibuľou,takže na masti opražem hlávku cibuli,pridám trošku vegety a primiešam k ryži.Veľmi chutné!!!


  • 58vlasta, 29. októbra 2009 o 18:19
    Ja dávam na hrnček ryže len jeden a pol hrnčeka vody. Na orestovanú cibuľu vysypem prepláchnutú ryžu, soľ, ml.korenie vegetu, príp. kari korenie, občas dávam aj hrozienka alebo do jabĺčka napichám klinčeky, vždy to obmieňam. Varím prikryté, keď začne vrieť, znížiť teplotu na najmenšie. Keď voda vyvrie, odstaviť a nechať prikrytý hrniec. Niekedy aj hrášok alebo kukuričku sterilizovanú dám do hrnca.


  • 58vlasta, 29. októbra 2009 o 18:27
    Párkrát som vyskúšala dať umytú ryžu do mikroténového sáčka, pridať soľ, vegetu, ml. korenie štipku, alebo iné prísady, sáček uviažem tak, aby ňom bolo miesto, keďže ryža zväčší objem a poprepichujem vidličkou sáček a dám variť do hrnca s vodou asi na pätnásť minút. Potom presypem ryžu do vhodnej nádoby, môžeme pridať kúsok masla a zamiešať. Nechať ešte prikrytú, kým podávame.


  • vegetarianka, 29. októbra 2009 o 19:24
    Ďakujem za všetky recepty. Budem postupne skúšať. A už som skúsila: 600 ml dlhozrnnej ryže som prepláchla, nechala dobre odkvapkať, popražila na oleji v jenskej mise (rada v nej varím, lebo vidím, čo sa v nej deje) a zaliala 600 ml vody. Posolila som ju a prikrytú som ju nechala variť asi 15 minút, na platni a bez miešania. Po dovarení som ju nechala ešte niekoľko minút prikrytú. A vydarilo sa. Nesypala sa ako v reklame (podľa mňa taká sypká ryža z reklamy určite nie je upravená na konzumáciu), ale zrnká boli jasne rozoznateľné :-) A pôjdem na to metodicky a nabudúce skúsim iný postup :-)


  • vegetarianka, 29. októbra 2009 o 19:25
    oprava 400 ml ryže!


  • darinka55, 30. októbra 2009 o 15:19
    Ja robím ryžu v remoske a tá nemá chybu 1šálka ryže to je jedno guľatá alebo dlhozrnná ,prepláchnem dám 1lyžičku vegety 1lyžicu oleja a dve šálky vriacej vody nechám 25minút vypnem premiešam a ešte nechám 10-15 minút dôjsť neni čo pokaziť držím palce.


  • vegetarianka, 2. novembra 2009 o 12:59
    Super...1 diel ryže a 2 diely vriacej vody fungujú.


  • ssmoulinka, 5. novembra 2009 o 16:37
    ja ryzu robim tak mamka ma to naucila ze kolko dam salok ryze tolko salok vody...a funguje to je to lahke a dobre=)


  • marusko, 5. novembra 2009 o 23:07
    ryžu treba dobre umyt viac krat najlepšie okruhle /v jednote sa da kupit" gazdinka"/a smažiť na 1kg treba dať1,5l vody a miešať dokedy nezačne vrieť,potom pokriť a zastaviť "plyn"/ ja davam podtym platničku aby zostalo horuce podtym /necham 30minut a pomiešam


  • marusko, 5. novembra 2009 o 23:15
    podla mna jenska misa nie je vhodna nato


  • michalson, 19. novembra 2009 o 23:08
    ..ahoj..ja používam zásadne značku SOS...dlhozrnú.. návodov ako ju pripraviť si dostala dosť.Ak to nepomôže ,tak potom skúsim poradiť ja. :-)))


  • emica, 4. októbra 2010 o 13:54
    ryzu zalej jeden apol krat vody ked zacne vriet stlmit varenie na minimum a po odpareni vody vypnut a hotovo ked mas plyn tak je treba dat platnicku vyskusaj nikdy sa neprilepi o dno nadoby.


  • qaroh, 23. februára 2014 o 11:19
    Milujem dva "československé výmysly"- sypkú ryžu a pračku v kúpeľni... :) aj keď to asi nebude len náš výmysel. Skôr by som povedal, že sypká bude dlhozrnná ryža, i keď asi aj guľatá môže byť sypká. Podľa mňa by sa však v Číne nenajedli, keby nebola ryža lepkavá a sypala by sa. Ja mám teda rád lepkavú. Robím ju vždy v tom istom hrnci, aspoň viem koľko čoho treba a na sporáku, i keď mama robí v rúre. Opražím 1-2 cibuľky podľa množstva a pridám prepláchnutú ryžu-3-4 krát, odkvapkanú a pražím do sklovita. Čím dlhšie pražíte tým asi lepšie, ale nesmiete to prehnať. Bude sa vám trošku lepiť o dno, ale to nevadí. Potom zalejem vývarom, alebo rozpustením zeleninovým bujónom a dolejem vodou s varnej konvice, dám lyžičku soli a vegety, a ak chcete ryžu žltkastú tak aj trošku kurkumy, prípadne mletý cesnak. Ten ryžu krásne prevonia.
    Voda má byť asi 1-1,5 cm nad ryžou, vareškou pobehám dno, aby sa prichytená ryža odlepila a varím na najmenšom kotúči, úplne na slabo, do zmäknutia. Ak varíte ryžu vo varných sáčkoch, tak tiež pridávam ošúpanú cibuľu, do ktorej napychám 6-7 klinčekov, prípadne prihodím nové korenie a podľa receptu pána Mikulíka, môžete aj hocijakú ryžu variť ako cestoviny, t.j. vo veľkom hrnci z vriacou vodou, keď vrie nasypete prepláchnutú ryžu, osolíte pridáte si korenie aké chcete a aj tú cibuľu s klinčekami a varíte 17 minút. Bude to však úplne iná ryža, než na akú ste zvyknutí. Po uvarení môžete pridať hrášok, kukuricu, alebo zeleninku a ja milujem ryžu s vajíčkom.


  • lucka1417, 16. mája 2014 o 11:58
    ahojte.. ja zvyknem robiť ryžu značky Giana (gulatozrnnú).. Vačšinou varím len pre mňa a priatela, tak robím tak 500g. Ryžu najskôr umyjem, zalejem vodou, tak aby som mala cca 1 članok prsta pod vodou, osolím, pridám tak 2 aj 3/4 PL oleja a potom ju nechám zovrieť. Treba ju samozrejme miešať,hlavne pred zovretím, aby neprihorela. Potom ju dám do trúby (teplovzdušnej, ak do obyčajnej tak 220°) na 200° 15 min. Chvíľu mi trvalo naučiť sa správny pomer hlavne tá voda, olej a celkovo množstvo, ale teraz ju s priateľom nemôžme vynachváliť. :) :)


  • radox1, 16. mája 2014 o 12:23
    stale nerozumiem tomu,preco je u nas potreba robit ryzu sypku,ked sypka ani nema byt-myslim gulatozrnnu....poznam dokonca takych expertov,ktori este uvarenu ryzu preplachuju v sitku iba preto aby bola sypka,ale to ze voda zmyje celu chut ryze im neprekaza.takisto varit ryzu ako cestoviny a potom scedit-totalny nezmysel.


  • methi, 16. mája 2014 o 12:36
    @radox1 ryza sa vari ako cestoviny nie pre spravnost a chut, ale je tak vhodnejsia pre diabetikov. Zleje sa z nej skrob. Pred varenim sa samozrejme musi tiez dobre premyt. Celkovo nie je vhodnou potravinou pre diabetikov, ale ked uz, tak by si ju mali varit ako cestoviny. Takze nie je to nezmysel.


  • radox1, 16. mája 2014 o 12:40
    ok,v tomto pripade beriem,ale ak by som mal takuto ryzu bez chuti ako diabetik jest,tak sa jej radsej vzdam .


  • obor123, 16. mája 2014 o 13:42
    @radox1 ,nikdy nehovor,čo by si nejedol,ak by si mal mať dietu. Zo začiatku sa to dá. Až po určitej dobe ti príde chuť na niečo zakázané a vtedy začneš improvizovať. Sám sa čuduješ,že ti to aj chutí. Otca som mala diabetika, preto viem,že táto dieta sa nedá na sto percent dodržať. Sem - tam dostaneš neodolateľnú chuť trebárs aj na zákusok. Čo by malo byť pre teba tabu.


  • rea1, 16. mája 2014 o 14:26
    ja varím ryžu ako väčšina z vás, premyjem, popražím, zalejem 1:2, osolím iba trošku, nemiešam. moja mama varievala ryžu v tlakovom hrnci a bola vždy vynikajúca. premytú ryžu popražila, zaliala vodou 1:2, keď začala vrieť zatvorila hrniec a keď sa natlakoval a začal syčať, stiahla plyn na minimum, nechala 5 minút variť, vypla hrniec a nechala stáť, kým sa neotvoril. mala som presne taký tlakovák ako ona, skúsila som to párkrát presne tak ako ona a výsledok sa nedal porovnať. takže ja robím ryžku klasicky v hrnci. ale tá mamina ryža bola naozaj vynikajúca, taká - akurát. :-))


  • obor123, 16. mája 2014 o 15:15
    @rea1 ,poradím, do tlakáča daj pomer ryže a vody 1:1 a postup podla Tvojej maminy,len var od natlakovania 8 minút.


  • 2010, 16. mája 2014 o 15:21
    Oprazat ryzu je slovensky vymysel co nema logiku, ryza je priloha ktora je tam aby absorbovala omacku, nie oprazit a vysusit ?


  • lba, 17. mája 2014 o 06:33
    Robím ryžu v mikrovlnku 1:1,75 /ryža,voda/ trocha soľ, misa jenske sklo väčšia, položím ,zatvorim misu a nastavim 13 min.nechám ešte postáť zatvorená mikrovlnka .Pred servirovanim dám malo maslo.
    Vždy sa podarí:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist