Varenie

Ako upiecť fajného moriaka

vatiky - bez fotkyvatiky, 22. decembra 2014

Ahojte, chceme s ocinom skúsiť upiecť morku, ako máme postupovať? Máme ju urobiť s plnkou alebo nie? Čo mi poradíte?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
môžete dať aj plnku, ale tej bude za vedro, morka má trochu suchšie mäso, preto treba dobre prešpikovať slaninkou, dobre presoliť, najlepšie deň dopredu, nie je v tom veľký rozdiel ako ked pečieme hus, bude menej masti a chce to trochu väčší pekáč, ale ako sa hovorí morka má tuším 12 druhov mäsa, tak prajem dobrú chuť
1x mata28
marika9
Morčacie mäso aspoň na deň potierať pácom (olej, horčica, korenie a iné), piecť pomaly-koľko kg morky, toľko hodín piecť a hovorí sa, že toľko aj nechať odstáť po upečení. V každom prípade aspoň hodinku. Plnku dať len pod kožu, ak by bola úplne morka naplnená, neprepiekla by sa Ti vo vnútri. Treba ju upraviť tak aby mohol dnu prúdiť horúci vzduch.
1x vatiky
sovka62
Nuž neviem, neviem. Morku vcelku som piekla dva razy. Raz velikánsku a tú druhú som piekla len preto, lebo mala niečo cez štyri kilá, tak som si myslela, že to dopadne lepšie a ten prvý raz. Nedopadlo. Vždy som ju deň vopred osolila, prsia prešpikovala slaninkou, aj som ich pred pečením zakryla slaninkou, ale prsia trčali dohora a slanina horela, tak som ju vzala a prsia zakryla alobalom. Výsedok?
Prsia boli suché, stehná sa dali a kosti z chrbta nemal kto oberať. Odvtedy morky rozdelím na porcie, prsia zvlášť, stehná zvlášť, chrbát a krídla zvlášť. Prsia používam ako kuracie, dve horné časti krídel upravím na perkelt aj s kosťou a potom vykostím. Chrbát rozdelím aj s krkom a drobkami na dve polievky, stehná vykostím a spotrebujem na guláš, paprikáš a podobne. Takto je chcutné všetko.
evanaaa
Pamätám sa, nás bolo veľa, tak sme mali morku každé Vianoce ( 7 druhov mäsa), a mali sme len obyčajný sporák na drevo a uhlie a mame sa vždy podaril, neviem, ako ho piekla v tej rúre, ja by som tiež celú morku nepiekla, nanajvýš polovičku alebo ako @sovka. Ale ani ju nešpikovala slaninou, tá chuť by nám vadila.
1x vatiky
marika9
@2010 horčica a olej sa nedáva celé balenie a slúži na to, aby bolo mäso krehké a skôr sa upieklo. Vôbec tam nie je cítiť.
1x vatiky
vatiky
Ďakujem za pomoc, potešili ste ma, skúsime a uvidíme...
kltko
plnka je výborné využitie drobkov, prípadne pomôže zväčšiť množstvo porcií. Takže v prípade väčšieho vtáka, ktorým morka je, by som sa riadil pri výbere receptu podľa toho, koľko porcií / ľudí sa pri jedle stretne. Aj vynikajúco upravená morka s plnkou, ak ju budú dvaja ľudia jesť štvrtý deň, nebude asi to pravé ;o) Na rozdiel od husi, ktorá má mastnejšie mäso, pri suchšej morke je vhodná plnka dobrou pomocou k šťavnatejšiemu výsledku. Takže zhrniem, ak veľa porcií, nájsť recept s plnkou, ak tak stredne, celá morka bez plnky ale strážiť si šťavnatosť (špikovaním slaninou, častým podlievaním, vložením 2-3 jabĺk do morky... podľa konkrétneho receptu). Ak málo porcií, rozporcovať za surova a spracovať len potrebnú časť.
hubata
Ak ste len dvaja, tak by som celú morku určite nepiekla lebo by ste ju jedli týždeň. Suchšie prsia by som spravila zvlášť, stehná rozdeliť na 4 časti a upiecť. Zo zvyšku urobiť dobrú polievku (dať do mrazáka) lebo na Vianoce budete mať predpokladám že kapustnicu.