Ako schudnúť

Ako schudnúť? Spýtaj sa tých, čo boli na Farme

arasidka - fotkaarasidka, 2. augusta 2011

Toľko sme tu písali o Farme, a nevšimla som si, že by sa tu niekto k nej vrátil. Zo začiatku som bola v rozpakoch, pomaly sa to rozbiehalo a od začiatku to malo nervózny podtón. Ale dnes to bolo náhodou zaujímavé. Po viac ako týždni zásoby, ktoré tam mali, sa minuli a zostalo im iba políčko so zemiakmi, zeleninou a staré dobré porekadlo "Hora má - hora dá", sa zase uplatnilo. Aké boli dobré jahôdky lesné"! A ešte snáď aj hríby, ale tie zatiaľ nespomínali. Je zaujímavé dívať sa, ako sa naučili dojiť ako kravy, tak i kozy, robiť syr, mútiť maslo, a dnes si z obilia namlieť múku a potom napiecť chleba.
A keď išlo do tuhého a miesto kravy videli steaky, a behajúce zajačiky ich privádzali do tranzu od hladu, prišlo i k tomu, že sa kačička ocitla v hrnci a zajačik tiež.
A konečne sa naučili rozlišovať hus od kačky, lebo v obchodoch v tých mraziakoch ich väčšina národa rozoznáva iba cenou. Nebudem o tom toľko písať, kto chce, si to pozrie aj zajtra, ja teda určite :)))

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Už sa ozvali, že hladujú a nemajú čo jesť, aby im poslali potraviny a Lena, či ako sa volá ( matka 6 detí) povedala, že jej aj vlasy vypadávajú, len neviem, či od hladu, lebo jej to napríklad len prospeje ale aj ostatným a pochybujem, že by to bolo od nenajedenia. Neviem,koľko kačiek zabili, ale z jednej sa nenajedli, museli by mať na pekáči aspoň tri. Dnes som nepozerala, ja len tak, sem-tam pozriem, ale zajtra sa možno podívam. A kto vypadne - tipujem Martina, zatiaľ. Vždy keď ich ukazujú, buď jedia, odpočívajú alebo sa bláznia ale robotu je vidieť pomenej.
by
dorisa
Nemaju čo jesť? ale cigarety majú, ja si myslím, že by im to aj stačiť mohlo. Ten Riki, či ako sa vola má zadarmo odtučňovačku.
arasidka
NO, dnes som vydržala do konca.Fakt nemali mäso už týždeň, a dnes sa im medzi hriadkami zjavila z ničoho nič kačka. Myslím si, že im to štáb tam dal. Aj kravičky sa už naučili ísť ako-tak na pašu,aj tu Lenka pomohla, lebo to poznala z domu a hlavne aj z detstva. Keby nebolo jej, ani toho chleba dnes nenapečú a nenarobia maslo. Mňa na tom baví hlavne to, ako sa mladí stretajú zoči-voči realite - že mäso prdtým žilo,dýchalo a behalo po vlatných. Priznám sa, že keby som tam ja bola, tak nedokážem zabiť nič, aj keď to bolo v našej rodine kedysi normálne, tiež sme chovali "hyd".Ten pohľad na to, ako upiekli chleba, keď si museli obilie najprv zomlieť a preosiať.... a Lenka im každému natierala chlebík vlastnoručne múteným maslom, to nezahraje žiadny herec, to bol pre nich skutočne zážitok. Už ako o tom píšem, začínam byť hladná :)))
arasidka
Jaj, a to "drobátko" v čiernom.... škoda, mohli ho pasovať za mnícha a ja by som dodala ešte že Smädný mních", lebo on má hlavne na starosti ťahanie vody zo studni :))) Ktohovie, ako by sme sa tam my správali, keby sme prišli na farmu !?!
marcy
nastávajúca mamina je krv a mlieko ako z minulého storočia,ohromne sa im zíde jej praktičnosť,z ho... upletie bič :-) ataky na jej počet detí ( úplne vulgárne,najhrubšieho zrna....ona nežobre,kvôli výhre sú tam VŠETCI ) spôsobili,že nedokáže prehryznúť bolesť,odosobniť sa ...držím jej palce
aroooo
@Ara šidka, ale ako tam na to pozerám, tak tie tvoje krásne čižmičky by sa tam teda šikli!!!:::--))
arasidka
Nuž, veď som dieťa skoro z dediny:)) No, nech mi moje slobodné kráľovské mesto odpustí,ale na jeho periférii pred pár desaťročiami sa to veľmi neodlišovalo od farmy :))) Prašné - blatové cesty, jarky s trávou na priedomí a zjari húsatká, či kurence sa na nich popásali. A skoro ráno kolo domu viedol pastier kravy na pašu.Jaj, veď si na to spomínam v tom mojom blogu, to bola doba! A gumáky doma museli byť, aj do školy sme občas čľapotali blatom v červených gumákoch. A v nedeľu sa i sliepka vzadu na dvorku rozlúčila so svojím slepačím životom ... aj sviňky - dvakrát do roka... ešte dnes ma pri srdci pichne, keď si spomeniem na ich kvikot....Nuž, veru, najlepšie gumáky mal ten skoro kráľ Oravy - Miki ... ten sa nachystaldobre, asi chodí na Varechu.
eva53
a na zimných teplých papučiach natiahnuté sivé galoše s gombíkom vpredu ........
arasidka
zvané kamašle! Ej veru, už je to dávno zaviate vetrom....
evanaaa
Arašidka, nielen to tvoje mesto bolo predtým prach a blato, aj to naše hlavné bolo také. Tam, kde je teraz Pošeň, Trávniky, Ružinov, boli polia, Bulhari tam mali záhradky, okolo jazera Štrkovec bola len burina, len neďaleký cintorín tam stál, to si ešte ja pamätám a tiež na miestach dnešného PKO boli len kopce hliny, a tak ďalej........
evanaaa
No a práve sledujem "Farmu", skoro som plakala s Lenkou, ako ju Kvetka "sprdla" ( s prepáčením) za to, že porušila základné pravidlo - sluhovia nemajú čo jesť a sedieť za jedným stolom s farmármi a ona chudera si ani neuvedomila, za čo jej hrozí vyhadzov. A ešte viac bola šokovaná, keď po napätí, v ktorom ju aj ostatných Kvetka držala, vysvitlo, že ten prečin je jej odpustený v dôsledku oslavy narodenín, no, asi to pozeráš, tak len toľko. Ale bolo mi jej ľúto, keď začala plakať, aj mňa to skoro chytilo.
arasidka
Mne sa práve uľavilo, lebo môj názor bol, že keď sa už porušilo takto pravidlo, tak mala včas zasiahnuť šéfka - farmárka, a ona skutočne povedala, že keď je to pochybenie, tak s jej vedomím. Mne sa ale páči, ako to napínali už od včera neustále dokola, ako keby mamina Lenka prinajmenšom vykradla banku. No a teraz tipujem, že to nakúpené mäso sa asi pokazilo, škoda, že nenavarili za kotol kapusty aj s tým údeným, mohli ho zavariť do pohárov a boli by predišli stratám. Keby ovšem tie poháre na farme mali:))) Jedno sa mi áči na tom všetkom, že tí mladí ľudia prežívajú takéto veci prvýkrát v živote, ani si nevedia predstaviť, že sa žilo aj bez chladničiek, elektriky a jedlo sa to, čo si sami vypestovali,alebo odchovali. A páči sa mi, že sa tej čokolády zriekli, len neviem, či ten alkohol kúpili, to mi akosi ušlo. A tipujem, že strýco Martin, ktorý ide do duelu, si vyberie furt šomrajúceho stolára Michala.Juj, a keby som ja bola na farme, tak to by som si pošmákla na maľovaní farmy!
marcy
alkohol majú :-) ...z Tvojích výtvorov by nám padla sánka...strašne sa mi páči prostredie,stavby,dedinské kvety,obrovský stôl,celá denná miestnosť...
aroooo
@Ara šidka, kamašle neboli náhodou také teplejšie pletené akoby pančušky bez tej nožnej/akoby ponožkovej/ časti? To čo sa obúvalo na tie papuče do blata boli galoše, ako napísala eva 53, aspoň sa mi zdá?
arasidka
Aroooooooooooooooooooooo, ná šak - just máš richtig, a jaá som napísala, že kamašle? Tak to teda - curíííík, jasné, že kamašle boli to, čo ty píšeš, ja som si ani neuvedomila, že píšem kamašle, a až teraz som postrehla, že ty ich vo svojom príspevku voláš presne tak - galoše.
Písala som to večer, čítala na rýchlo , a tak to aj vyzerá.
No, verte - neverte , teším sa na dnešné pokračovanie, bo tuším, že to mäso, čo nakúpili za nekresťanské peniaze, sa im začalo kaziť. A tento diel Farmy nás - mňa a môjho dzedka - primäl k premýšľaniu, ako by sme toľko mäsa uchovali na dlhšiu dobu - chladnička a elektrika neexistuje. A tak som si zaspomínala, že keď sme bývali ešte u babičky, a to som mala menej ako šesť rokov, tak chladničku nemali. A keď sa kúpilo mäso, či mlieko, či iná potravina, ktorá bola náchylná na rýchlu skazu, babička to šumne zabalila, vložila do vedra a deduško to vedro spustil dolu do studni, kde bolo chladno ako v chladničke. Ej, nie je to zlé, takto si zaspomínať a spomenúť si na to, čo by sme robili, keby....
evanaaa
Arooo, nie kamašle, ale kamaše, aspoň sme to tak volali, Arašidka, poraď.A čokoládku mali, neviem, či viacej, lebo si pekne podelili jednu, orieškovú. A čo sa týka maľovania, keď som uvidela tie farby, hneď som si pomyslela, že aké ornamenty na dom ( stenu) by som namaľovala, to som ani netušila, že idú maľovať. Boli by sme dve, možno by to bolo krajšie ako od nich.
arasidka
Evi, boli to galoše, tie som nosievala, ale teda neviem, neviem, kamaše - kamaše, teraz vážne uvažujem o tom, že máš pravdu aj ty... A znovu sa vraciam k tej mojej poznámke o kamašliach. Dievčence moje, prišla som na to, že človek sa nemôže v našom veku spoliehať na svoju pamäť, o tom som sa presvedčila už viac razy. Kamaše - aký bol rozdiel medzi galošami a kamašami? Neuveríte mi, ale som sa bola spýtať môjho dzedka a ten mi to vysvetlil: Vraj kamaše sa to tiež volalo, a bolo to gumové , akýsi kryt na topánky, zapínalo sa to na boku na viacero gumených gombíkov .. a bolo to čiernej, alebo šedej farby. A si spomínam, že v tých časoch doby bronzovej sme so sestrou čosi podobné mali. A rozhodla som sa pozrieť si to aj v googli, či tam v obrázkoch niečo také bude.
arasidka
tak som si to tam pozrela - kamaše a aj galoše. Bohužiaľ, tie typické, ako sme nosili kedysi, som v obrázkoch nenašla, ale keď si to pozriete, sami na to prídete.
arasidka
tak toto sú kamaše, jeden z rozličných druhov - ochrana topánky zvrchu.
evanaaa
Sporávne, Arašidka, kamaše sa nosili na topánkach alebo tuším aj na papučiach a galoše rovno na nohe, tak ako ich predávajú aj teraz.
arasidka
JVieš, že som si nebola istá? Darmo - roky letia, pamäť slabne :))
frezia68
Dievčatá,galoše sa nosili na papučiach a boli šedé a čierne.A papuče boli celé (aspoň moje v detstve) a galoše tiež vyše členkov a boli proti zime,snehu a pľušti,výborne hriali.
hubarka35
jáj deti moje ja pozerám každý diel farmy,až mi je luto že som sa tam nedostala-nie kôli grošom ale toho prostredia......ja už by som po lese behala a oberala,zbierala čo sa dá.....aj tak je to celé zinscenované čo majú robit či budu robit.....e ten domček ako pomalovali sa teda ani mne nepáči....a držim palce mamine Lenke nech to vyhrá....
ewitka
Ja tiež držím palce mamine Lenke, lebo tá z nich asi najlepšie rozumie práci na farme a nebojí sa žiadnej roboty. Keby ju nemali zomreli by od hladu. Ale tuším, že to vyhrá ten čo si to najmenej zaslúži.
aroooo
Vážené varecháčky,spoločnými silami sme to zlátali dohromady,galoše sivé, do nich papuče-ako dieťa som nosila, kamašle, či ako evanaaa kamaše ako dnes legíny len teplejšie, pletené 2 hladko, 2 obratko alebo len po 1 hl,1 obr./predávajú ešte aj dnes na trhoch pre babky/ a marilo sa mi aj niečo s tou ochranou na topánky ako píše @ara šidka, no to som videla len vo filmoch.A som zvedavá, kto dnes vyhrá, dúfam že Štefan, či bude mať dosť sily?Ale ako pripomenula @hubarka35 , aby bolo ďalej o čom a bolo trochu vzrušo tak asi ten starší -sám sebe najlepšejší...no uvidíme...
arasidka
Nuž, teším sa na dnešný večer, lebo , keď mám pravdu povedať, Štefan nie je nič moc, a Martin senior? Je pravdou, že je vekove starší, ako ich otec, ale svojou povahou sa od nich vzďaluje. Jednoducho - jeho výrazy : Buzeranti jedni, hybajte si sliepky ponaháňať, behajú všade... Ono je to sprostá reč, priznávam... ale on to ani ako nádavku neberie. V podstate nemusí byť zlý čovek, všímala som si ho, ako sa snažil Lenke zľahčiť situáciu, keď prišli po prvýkrát spať do stodoly . Myslel to určite dobre, ale Lenka ho vytrestávala odmietaním akejkoľvek pomoci, nevedela prehltnúť tú urážku, ktorú jej spôsobil rečami. Ale, ....... áaaaale, všimla som si neskôr, ako sa zmenila, bola k nemu skoro priateľská, priniesla mu tie šišky, či čo to bolo, a podala mu svoj hrnček, aby si vypil z neho. Ja osobne si myslím, že je to figúrka, ktorá tam pasovala, bolo to o to zaujímavejšie, a splnilo to svoj účel - teda hlavne pre sledovanosť. Ale, baby, priznajte sa, chceli by ste mať pri sebe takého partnera? Bože uchovaj a ochráň nás od takého niečoho :)))))))))))ň
marcy
Štefan vedel na sprosté Martinove vyrývacie " perly " zareagovať tak,že hádka nebola.....to vie málokto.No,som zvedavá ako s ním zamáva víťazstvo.Taký šrotárik by som prijala,lebo mlynčeky predávajú za nekresťanské peniaze....pred vstupom do Billy som minule čapkala mole :-( skladovanie múky,zásoby ....pliesne sú nebezpečné,láka ma robiť si vlastnú múku,ako si sama meliem kávu z pražiarne
arasidka
Tak už je ich o dvoch menej! Tipujem, že nový šéf farmy na týždeň bude Lenka.Lebo vraj sa im uľaví. Lebo keby dali toho stolára - jaj, ten nie je s ničím spokojný, či tlčie kurník, alebo plot. To je ďalší adept, ktorého sa budú chcieť zbaviť, ak im nezapne, že Štefan by mohol veru vypadnúť tiež. Čo sa týka dievčat, tak sa mi zdá, že kamery ich šanujú, ich aktivity ani nevidno, ak neberieme do úvahy Lenku a momentálne šéfku sexinu.No a už sa blíži aj čas kravičky - bude sa teliť.A to si pamätám z ukážok, že tam ešte ufrflaný stolár bude.
Marcy, šrotárik ako šrotárik, len kto by ti na tom mlel a neprišiel o kríže, o ruky o čas?
marcy
@ara šidka,pritvrdí sa ....ako inak,v šou to musí byť.Stolár je už taký,na svoj vek má veľa vedomostí aj skúsenosti,jeho rožkom neopiješ :))
arasidka
Tak dnes to bolo dobré, kravičku im zobrali,farmár Kubo si z toho nič nerobí, vymýšľa sprostosti i naďalej, blbečkovia si nosnice zničili, divím sa mamine Lenke, že nepovedala k tomu nič, čím by ich presvedčila o blbosti, na ktorú sa chystajú a tak teraz aspoň zapnú mozgy a možno začnú aj robiť . No, teraz vypadnú dvaja, premýšľam o tom, koho navrhne Lenka z Londýna, kto by tam nemal byť. Možno na to dopadne Lenka, alebo Štefan, to je hráč, ktorý seje víchor , lebo to pokladá za svoj taktický boj. Nechajme sa prekvapiť.
marcy
vyhodí silného hráča,alebo Rikiho.....som za Rikiho ....
marcy
idem het,spať nebudem....luna žiari cez žalúzie,chystať sa do postele je zbytočné.....vytiahnem dáku knihu,ach jo
arasidka
Ale zaspíš, neboj sa, mne svieti rovno do očí, stiahla som žalúzie nechcem ho vidieť, nemám dobré spomienky :))) Rikiho nevyhodí, toho tm nechá ešte chvíľu kvasiť, ten nie je nebezpečný, ale som zvedavá na zajtra, veď uvidíme. Tak hybaj čítať. dobrú noc
marcy
zdokumentovaný príchod teliatka som sledovala pomaly bez dychu,výsledok ma potešil :))
arasidka
Tak predsa obe baby jednohlasne napísali RIki. Je to ale výsledok toho, na čo ich naviedli: napíšte tam meno toho, ktorý pre farmu najmenej urobil a najmenej robí. Keby ich neovplyvnili touto vetou, určite by tam bolo aj iné meno. Páčil sa mi piatkový diel, jednak to teliatko - Miško si pomohol sám, hodil to na jednu kartu a keby nebola Lenka taká nešikovná, mohla trošku zapôsobiť, práve v tom momente, keď Monča siahala pre podkovu, mala silne trhnúť lanom, lebo v tom momente Monča na Lenku a ťah lanom aj zabudla. Na tento moment sa mala zamerať a vraziť do toho všetky sily. Na to som neprišla ja, ale moja staručká mamka mi vraví, že keby tam ona bola....tak....
arasidka
Tak - farma skončila. Máme víťazku! Ale akosi ma finále nepotešilo - nebolo to fér - bojovali o víťazstvo a namáhať sa musel miesto nich niekto iný . Nedomyslené. a nešťastné vyraďovanie počas celej farmy, keby boli diváci rozhodovali, Miško by to bol iste vyhral