Varenie

Ako sa zavárajú višne?

szavla - fotkaszavla, 2. júla 2018

V decembri mi zomrela manželka. Ja som vždy len oberal a víčkoval. Višne mám krásne už dobre dozreté ale neviem ako sa zavárajú - sterilizujú či čo.Všade sú len čerešne alebo zavarené višňové ingrediencie k jedlám či koláčom. No veď mi poraďte ako sa zavárajú, lebo mi zhnijú vo vedre. Čo s pohármi , ako to umývať ?, koľko cukru - niečo som čítal aj o soli !
Prvý raz to chcem urobiť, ale 56 rokov bola v kuchyni vrchná moja žena! Ja som len kúril a svietil, vynášal, odnášal do pivnice dvíhal ťažké - no a jedol. Veď moja žena by ma k tomu ani nepustila. Ja som ju zasa nepustil do mojej domácej dielne, lebo by mi poprevracala "vercajk" . Tak napíšte niekto že : ja to robim takto : . . . , a takto. Ale nie že; dám do pohára vodu, višne, cukor, sol a dám sterilizovať. Ale od začiatku ; poháre si pripravím takto; ... vody toľko;... cukru; toľko; variť minút toľko. Dajte mi návod a ja odletím aj s helikoptérou. ! Treba si uvedomiť,že na svete sú aj chlapi, čo sa starajú väčšinou len o chlapskú časť robôt okolo domu (opravovať ,udržiavať, štepiť, kosiť, skleník, ploty, veliká záhrada a ešte aj frflú, keď ich žena zavolá na hotový obed, lebo musia dokončiť robotu! Hovorí sa ,že s vekom človek múdrie. Figu borovú. Idem mať 80 a bez návodu neviem spraviť ani zápražku.
Tak mi prosím poraďte alebo link, či kde to najdem. Zatial sa mi to nedarí.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
 varecha.pravda.sk/magazin/sezona-zavarania-je-v-plnom-pru...

Višně sa zavárajú ako čerešně - jen přidáš o trochu cukru víc /1-2 lžíce?/:  varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-ceresne-fotorecept/285...

 varecha.pravda.sk/magazin/zavaram-zavaras-zavarame-dnes-k...

Nakládání do alkoholu :  varecha.pravda.sk/recepty/kompot-stareho-mladenca/18453-r...

Višňovica :  varecha.pravda.sk/recepty/visnovica/18029-recept.html?Ref...

Chce to zkoušet, trénink dělá závodníka. Učený z nebe nespadl. Co se nenaučíš teď, přijde na řadu v další vlně /ovoce, času/.
Držím pěstě, ať se dílo daří!
1x bubaya
bubaya
Z višní je aj vynikajúci džem, na koláče, na palacinky.....a veľmi jednoduchý.
1 kg vykôstkovaných višní
700 - 900 g cukru - podľa sladkosti višní a vlastnej chute.
1 gelfix alebo iný prípravon na želírovanie
Alebo bez gelfixu len s želírovacím cukrom.
Polovicu višní tyčovým mixerom pomixuješ, nemusí byť úplne na hladko, druhá polovica zostane v celku, aby v džeme boli kúsky, oni sa zvaria a nebudú veľké. Uvaríš džem podľa návodu na želírovacom prípravku. Naleješ do 3 dl pohárikov, dobre zaviečkuješ, prevrátiš hore nohami, aby sa samé vysterilizovalo a hotovo. Ja som mala také sladké višne, že mi stačilo 500 g na kilo.
1x haji
evanaaa
Aj by som pomohla, ak by som mala skúsenosti, vidím, že ty to chceš ako sa povie "krok za krokom"....Oceňujem aj tvoju snahu zužitkovať tie višne, na zimu akoby si našiel. Niečo zavariť, niečo na džem, alebo aj upiecť by si hádam dokázal. Jedno je isté - bez ženy to nie je ono, ale život ide ďalej, ak budeš tu, na Vareche, veľa sa naučíš či už z receptov alebo z rád v Diskusiách, postupne prídeš na veľa užitočných vecí, pomohlo by ti aj ak by si si zadal hore do vyhľadávača čo potrebuješ nájsť, iste by si niečo vybral, čo sa ti zíde.
1x haji
evanaaa
Tak @Szavla , prepáč, ja ťa beriem ako nováčika tu a ty si pritom "starý" Varecháč, nevedela som :-)
jozka2
Szavla,ja roky a aj za velkou vodou zavaram visne iba ak ich umyjes musis ich presusit utierkou aby nebola voda,davam do pohara vrstvu visni PL cukru podla potreby i viac a takto striedam,na vrch viac cukru aby boli prikryte,zavickujem a necham vonku na slnku,alebo za oknom kde je slnko stat 14 dni niekedy abudnem ostanu aj dlhsie uz sa mi to stalo potom este skusim dotiahnut ak treba a odlozim do spajze.Maju sice trochu alkoholovu chut lebo na slnku fermentuju,ale nikdy sa mi este nepokazili a su vyborne naco si zmyslis alebo len tak ku zmrzlinke.Prajem prijemne zavaranie.