Nápoje

Ako pripraviť dobrý čajík?

lettice - bez fotkylettice, 17. mája 2018

Ahojte vospolok☺️...
Tak znova potrebujem radu a s radosťou sa obraciam na vas.
Dostala som bylinky ako podbeľ, bazu, lipu, ribezlu k tomu typ na prípravu a to : nezalievat vriacou vodou ale zaliať studenou (teplou) nechať lúhovať až neskôr doliať prechladnutou vodou nie vriacou... do teraz som stále zaparila a bolo. ako je to pre kvalitný bylinný čaj lepšie a teda pre nás hodnotnejšie??? A ake bylinky v tomto období zberať?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
myslím, že toto bude zase nejaká novota, pp prebraná z nejakej čejovni, tak ako bylinky na čaj potrebujú na vylúhovanie prospešných látok určitú teplotu, tak isto aj tinktúry potrebujú zase určité % alkoholu, v 1. prípade si nemyslím, že studená voda je to pravé orechové, tak isto v 2 prípade ,niečo treba lúhovať v 40% alkohole a niečo potrebuje 60%, ba niekedy aj viac, v opačnom prípade sa vyluhujú nejaké horčiny, silice nežiadúce a môžeš si skôr zarobiť na problém, naše babičky asi vedeli prečo bylinky zalievajú vriacou vodou, aj to ako dlho treba luhovať
haji
Je dobré vědět co chci a na co to chci a podle toho zvolit způsob přípravy:
 www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/37-caje/493-bylinne-caje-mac...

Také je dobré se řídit radou bylinkáře, případně návodem na koupeném balení s bylinkou-bylinkami.
Na trhu je plno knih, na internetu plno chytrých stran, bylinkářů. Promiň, ale Varecha je trochu bokem s bylinkami.
jozka2
Robim caje zo sviezich byliniek tie hodim do vriacej vody asi 3-5 min.slabo necham prevriet,susene byl.caje zalievam vriacou vodou,je pravda,ze si to treba prestudovat.Niektore potyrebuju dlhsie a niektore kratsie luhovanie a niektore potrebuju iba 80 stup vodu nema byt vriaca.To si ale najdi knihu ako pripravovat caje.
paces
Mno, trosku si vysvetlime pojmy.
Zaoberam sa bylinkami, lesnymi plodmi a ich chemiou 38 rokov, tak vam sem nieco nacrtnem.
Luhovanie je machanie byliniek (ovocia, plodov, starych ponoziek...) v alkohole. Alkohol je hydroxid, cize po starom luh, odtial to pomenovanie. Luhovanim sa robia tinktury.
Zavar - bylinky (plody, etc) sa zaleju cca 95°C vodou, prikryju deklikom a zavaruju sa deklarovany cas.
Vyvar - bylinky (etc) sa pridaju do vrejucej vody v hrnci a varia sa deklarovany cas.
Zapar - bylinky (etc) sa paria vodnym aerosolom nad bodom varu (najjednoduchsie sa to robi v hrnci na knedlovaci alebo v parnom hrnci. Ide o to oddelit co najviac eterickych zloziek a pri max 100°C by sa vam to nepodarilo).
Macerat - bylinky (etc) sa zaleju letnou vodou (cca 17-25°C) a zvycajne sa nechavaju machat zvecera do rana (alebo aspon 8 hodin).
Co sa byliniek tyka, tak kvetne by sa nemali miesat s inymi, detto plati o ostatnych castiach (kora, koren, vnat,...).
Podbel (tipujem, ze kvety, lebo sa zbieraju aj listy - najvacsi zdroj prirodneho magnezia a draslika), baza (zrejme kvety, lebo aj plody sa zbieraju), lipa, ribezla (tipujem, ze ribezlove listy). Podbel, baza, lipa spolu. Su to kvety. Ribezle su zrejme listy, to by som nekombinoval s nicim ostatnym. Samotne ribezlove listy su silne mocopudne a bazove kvety tiez, takze chodit ku keramike kazdych 15 minut by sa mi nechcelo. Lipa obsahuje vela slizu, flavonidov a saponinov, takze vyhlienuje, v kombinacii s bazou, ktora odvodnuje, je to skor na silny hlienovy kasel, nez na pokojne popijanie pri televizore, pretoze budete chodit pocitat Curiho obluk a zasmrkate celu rolku kuchynskych utierok. Na pokojny cajik asi len ten podbel. Ale rezol by som ho s pulmonariou a primulou, a ak vecer, tak by som pridal aj origanum a thymus. Nie nadarmo ma v Cesku oregano nazov "dobromysl". Ukludnuje a navodzuje pohodu jak svojou vonou, tak tym, ze je mierne amarum a tym padom ukludnuje cely traviaci trakt od hltana po opustaci otvor za zvieracom.
Z thymusu si vyberte bud tymian alebo materinu dusku, obe maju zhruba rovnake ucinky a pekne vonaju.
Len jedna vec sa da kombinovat (no da... kombinujte si co chcete, ja vam predkladam len moje vedomosti siahajuce az do herbarov Mathioliho z r. 1570) so vsetkym. List by sa mal s listom, kvet s kvetom, kora s korou...
Ale kvitnuca vnat (herba flosii) sa moze kombinovat so vsetkym okrem kory. Kora sa na oplatku kombinuje s korenom a podzemkami.
V literature sa casto stretnete aj so slovensko (cesko) latinskymi dvojnazvami, tak vam sem zopar dam, nech sa viete zorienovat.
Podzemok - rhizoma
Koren - radix
Bylina (s aj bez kvetov a listov) - herba
List - folium
Kvet - flos
Kora - cortex
Drevo - lignum
Plod - fructus
Dvojhlasky (napr. herba - herbae, flos - flosii,...) su uz pridavne mena, to vas nemusi zaujimat, v zaklade je to slovo, co je podstatne.
A ak by ste sa chceli o bylinach dozvediet viac, na fb mam stranku "Bylinky" a jednu podobnu, kde sa vsak skor zaoberam jedlymi castami rastlin (alebo aj chrobakov, lariev,...) s nazvom "Cundre v nudzi alebo co robit, ked sme v prdeli".