O Varecha.sk

Ako kritizovať

silvia16 - fotkasilvia16, 3. novembra 2018

Som veľmi rada, že máme varecha.pravda.sk ktorá nám dáva platformu na zverejnenie našich obľúbených receptov. Tiež je super, ze na našich receptoch je možno pridať komentáre. Tieto človeka veľmi potešia. Taktiež dakedy treba napomenutie alebo kritizovať, na čo má človek nárok a ten čo sa rozhodol tu recept pridať vie čo ho čaká. Ale po prečítaní niektorých komentov som sa rozhodla napísať tuto diskusiu. Predtým než sa človek rozhodne kritizovať niekoho prácu by sa mal zamyslieť a vzdelat sa s pojmom kritika receptov. Možno je to pretože žijem dlhé roky v zahraničí, tak som si odvykla od takýchto komentov? Nemyslím si. Je pravda, že neviem ako to už u nás chodí, ale mňa mama učila: ak nemáš čo povedať pekné, tak radšej nehovor nič. A tak som aj vyrástla. V zahraničí som sa naučila, ze profesionálne keď niečo kritizujetme tak je najlepšie povedať najprv niečo pozitívne a potom dodať: ale takto by sme to mohli vylepšiť: alebo túto vec by som na tom zmenila: ...atď. napr: vidím koľko si do toho vložil námahy. Je to pekný recept, ale ak si ho chceš vylepšiť, nedávaj tam ..... to sa do toho receptu nehodí. Týmto spôsobom to ten človek určite lepšie prijme ako povedať že sa budú babky v hrobe otáčať lebo niekto pridal do receptov toto alebo toto. Veľa mladých ľudí sa učí variť sam doma. Nie všetci sme boli vyštudovaný kuchári. A myslím že pravý kuchára lebo dobrý kuchár by chcel určite poradiť a nie niekoho recept ztrápniť. Ja sama som není vystudovana kuchárka ale to neznamená že sa s vami o moje recepty nemôžem podeliť. A som vďačná za komentáre. Tu som sa naučila ze stroganov je minútka a nema sa variť dlhšie. To som predtým nevedela. Niesom proti kritizovaniu receptov a viem kritiku prijať, len ccem niektorým pripomenúť ze kritizovať sa da aj iným spôsobom ako povedať iba negatívne veci. Dakujem za pochopenie.
Možno by varecha mala pridať ku komentom taktiež: nepáči sa mi tento komentár?

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
@Silvia16 : Máš pravdu.Kritika hovorí o úrovni kritizujúceho.Lebo dá sa z mosta do prosta, a dá sa s úctou k tomu,kto recept pridal.Lebo každý,kto pridáva recepty,vynaloží určitú námahu,fotí,snaží sa .......Mám rada komentáre,ktoré recept vylepšia a práve pri takých som sa dosť naučila.A to už veľa pamätám a nemyslela som si,že sa dá recept vylepšiť. Vždy tu bola skvelá komunita,prajná a to neznamená,že recept treba chváliť.Ale pripomienky som si vždy vážila,cenila,ak boli ku kvalite receptu,lebo ho vylepšili.A že sa nájdu aj takí,ktorí síce nič nepridali,ale kritizujú?Nuž,sme len ľudia.....viacerých sme sa zbavili,ktorí len kazili atmosféru a boli aj vulgárni.Už sem málo chodím,ale občas nakuknem,ako práve dnes.Tak Ti pridávam názor a chcem Ťa povzbudiť,nedaj sa odradiť.Najmä zahraniční recepty ma často potešili,takže iste rozšíriš kulinárske obzory tých,ktorých recepty zaujímajú.Pekný deň!
2010
Vcera sme sa so starim kamaratom bavili na tuto temu.
Do nedavna sa dalo otvorene kritizovat vsetko. Prisla nova generacia a odrazu vsetko v ramci politickej koreknosti je urazka, rasismus, homopobia atd.
Ci je to tucna zena, cigan, cernoch alebo buzerant. Na vsetko bolo treba vymysliet nove slova ...
Ja tiez zijem vonku a tato politicka koreknost je uz tak daleko ze nikdo v skole nesmie nosit krizik na krku , Vianoce sa zmenili na sviatky zimy, a v druzine neserviruju bravcove lebo to nie je halal. Sorry ja som stara skola, ked je recept zly tak nebudem tancovat na spickas a vymyslal daake nove slova aby som neurazil, a pritom za chrbtom budem ohovarat aka je to hovadina.
PS: Ja si zo skoly pamatam len tych ucitelov co boli prisny a daco nas naucili
cesminaz
Ach jaj.. :-) S kritikou to je tak..Áno máš pravdu,ze kritizovat sa dá aj inak,cize zdvorilo či pekne.Ale problém je v tom,ze vela ludí neznesie ani len štipku kritiky,ani len štipku opravy,ani jediné zlé slovo,ani celkom dobre myslenú radu napriklad čo sa týka toho, že "ako by ten koláč (to jedlo) bol lepší,alebo lepšie chutil"...Hned sa urážajú a zle si to vysvetlujú :-/ Takže si myslím,že velakrát ani nieje problém v kritizujúcom,ale v kritizovanom.V jeho zmýšlaní,v jeho domýšlaní si.Každý máme iné chute a zvyky varenia/pečenia a preto ked ja napíšem,ze mne by "tento tvoj koláč lepšie chutil s jahodovým džemom" ale ty tam máš marhulový,to neznamená že ta /tvoj recept kritizujem :-/ Netreba si vsetko brat k sebe tak negatívne,treba sa radsej trocha zamysliet,lebo niekedy to ten kritizujúci myslí len dobre,alebo to vôbec ako kritiku nemyslí :-) A myslím si ale aj to,ze občas sa veru zíde aj taká kritika,ktorá zabolí a druhého prebere.Lebo niekedy nedocieliš čakanú reakciu/zmenu so "sladkým" kritizovaním :-) Ale pravdaže,nech je tá kritika pravdivá a nie klamstvo. No ale zas preháňat to tiež netreba! Treba odhadnút situáciu,že čo človek môže a čo nie.Čo je potrebné a čo nie.Niektorí tu na Vareche občas "fakt" kritizujú aj podla mna nepodstatné veci a zabúdajú nato,že každý z nás je iný...akoby chceli z druhého spravit seba.Akoby ten druhý bol menej hodnotný :-/ Ale poviem ti @Silvia16 ze žial,to "je a aj bude" stále tak.V každodennom živote sa vždy niekde nájdu taký ludia.Takže je lepšie "pre seba" si ich nevšímat.Alebo jednoducho akceptovat skutočnosť,že ludia sme tu rôzny s rôznym zmýšlaním :-)
silvia16
Dobre ránko. K dvom poslednym komentarom: nehovorím o kritike, ktorú si recept zaslúži. Ako dom spomenula z tých som sa vela po naučila. Hovorím o komentároch ktoré sú iba negatívne. A vacsinou pridu od toho isteho cloveka. A ako ostatni spomenuli, niektori nemaju ani pridani recept. Tak som im len chcela pripomenut. Niekedy bez rozmýšľania nad tým kto ten recept spracoval. Sme ľudia, respektujme sa. O politike sa tu nejdem baviť. To je veľmi dlhá téma. Ale kľudne otvorte novú diskúsi u a pripojím sa :-)
julica
@2010 (4.11.2018 05:27)

Čudujem sa, že niekto vyčíta korektný jazyk, akoby to bolo niečo nové - veď to nie je nič iné ako slušnosť. Kritizovať sa dá všetko, ale kritizujme človeka, nie konštrukty ako "cigán", "černoch", "gay" - ak, pravda, nechceme hovoriť o tom, že farba kože so sebou nesie vlastnosti alebo že gay je zlý človek. A keď chceš jesť bravčové mäso, vráť sa, odkiaľ si prišiel. Zaujímavé, že ti to odrazu chýba, tebe, milovníkovi gastronómie a ofrflávačovi slovenských kuchynských tradícií. Niekedy je za všetkým odporom "len" všeobecná nespokojnosť človeka so svojím životom...
1x evusik
2010
@Julica (4.11.2018 11:47)
@Julica nic sa nezmenilo ty a podobni by ma v 50 tich rokoch odsudili za to ze by som kritizoval komunisticku stranu, len teraz ste prezliekli kabaty a volate sa liberali a keby ste mohli kazdeho kdo kritizuje LGBT, ciganov, moslimov by ste tiez poslali do vezenia. Len dufam ze 2019 v maji sa najde dost normalnych ludi a vykopne tychto radikalov po vzore talianov, rakusanov z Bruselu.
PS: za svoju nespokojnost ako si pisala som bol odsudeny v CSSR na 5 rokov plus prepadnutie majetku.
julica
Nie, ja by som ťa neodsúdila, ale pekne vidno, ako rýchlo vieš ty škatuľkovať. Pokojne si odsúď cigánov, či koho to chceš, len napíš ktorých, konkrétne. Myslíš tým aj mňa? zaujímavé, že korektný jazyk v prípade plnoštíhlych, objemnejších či retardov, imbecilov a podobne ti neprekáža - aj tak sme kedysi nazývali ľudí s mentálnym postihnutím 3. či 4. stupňa (a už ich tak nevoláme, hoci "je to pravda", diagnostický termín prešiel do bežného slovníka ako vulgárny, vyčerpal sa, bol zmenený). Význam slov sa mení, neustále, vždy to tak bolo. Otázka tu však stojí inak: prečo chceš za každú cenu uplatňovať kolektívnu vinu?
@radost - obviniť niekoho za to, že sa drží svojho názoru, nazvať ho takým iným - to tiež zaváňa tou totalitnou ideológiou, ktorú kritizuje 2010.
radost
@Julica (5.11.2018 18:26)

bože-ty si ješitná..narcis..
áno-často máš názor iný..než väčšina..dobre,maj si..ja na teba nepošlem NAKA..nech ťa dobrý deň každý čaká..
julica
@Radost (5.11.2018 21:28)

V čom som narcistická, prosím ťa? V tom, že hľadám argument a princíp slušnosti? Nemôžem za to, že sám seba tak ľahko nachytáš. (ale chápem, výčitka ako útok prichádza, keď už nie je iné naporúdzi) Ja naozaj nechápem, prečo by sme sa mali očierňovať a deliť na nejaké nepriateľské skupiny (podľa farby kože? veľkosti tela? výšky iq?) Planéta nám umiera a my sa tvárime, že to niekto za nás vyrieši. Samozrejme, najskôr teplo a sucho postihuje isté oblasti zeme (aj naším pričinením), aj z našej nenásitnosti tam prekypuje chudoba a ľudia odtiaľ putujú za možnosťou žiť. Našou úlohou je teraz znížiť konzum - odpad, znížiť exhaláty, a to radikálne. O 15 rokov sa už nebude kam presťahovať ani pred socialistami, ani fašistami, ani nikým. Už nebude čo odovzdávať deťom a vnúčatám. Každý sám za seba tu je.
radox1
a len pre istotu maly vynatok:

Tento oficiálny 144 stránkový dokument sa venuje rôznym veciam, ale najšokujúcejšie sú ich závery, koľko je maximálna dostupná hranica počtu obyvateľstva jednotlivých krajín Európy, a teda vyčíslenia, koľko imigrantov znesú európske štáty potencionálne prijať. Zrejme podľa zhodnotenie počtu obyvateľstva na rozlohu tej ktorej krajiny dospeli k záveru, že Nemecko znesie ešte prijať 192 miliónov ľudí, Rakúsko vyše 60 miliónov. O “profesionalite” autorov tohto dokumentu pre EU komisiu svedčí najviac odhad pre Švédsko, ktoré vraj zvládne prijať až 400 miliónov migrantov (slovom štyristo miliónov) – pretože Švédsko je rozlohou územia veľké ale má len 9 miliónov obyvateľov, vidí tu EU veľké rezervy.
radost
@Silvia16 (6.11.2018 22:44)

božemôj..keď slepí nevidia..hluchí nepočujú..
zostaň - me pri varení...
1x 45678
redakcia
Posledný príspevok v tejto diskusii bol vymazaný. Diskusiu uzatvárame, teda už k nej nebude možné pridávať ďalšie komentáre.
1x 45678