Kuchyňa a vybavenie

Aj ja chcem radu

pacik - fotkapacik, 25. mája 2015

Varecháči sa tu pýtajú na kdejaké veci, tak som sa osmelila aj ja.
Poradíte mi mašinku, ktorá by mi vymiesila cesto na chlebík? Pečiem kváskový a doteraz som používala na miesenie alebo varechu (tú menej), alebo pekárničku (skoro stále). Ale moja pekárnička usúdila, že je načase ísť do dôchodku a mne zostala len tá varecha. Pekárničku už nechcem a robot mám na všetko možné, len nie na miesenie ťažkého cesta. Jediná voľba je mašinka, ktorá by iba šľahala, miešala a miesila. A vydržala zopár rokov. Poradíte? Za ochotu ďakujem :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
maly pribeh :-)
opustila ma pekarnicka
potom druha
robot to neutiahne ( moj )
tak som zacala rucne ( rukou, nie varechou )
a vysvitlo, ze to vobec nie je tazke :-)
marcel83
Osobne na cesto na chlieb neodporucam "robotov" typu Bosch MUM, Sencor a pod. Sice cesto na babovku spravia, ale tuhe cesto neutiahnu. A ked aj, povacsine maju plastovy hak (pripadne hak len z drotu) na hnetenie a plastove planetove kola v prevodovke, takze dlho (roky) nevydrzia.

Ja som si tento rok k narodeninam prial toto:
 www.mall.sk/roboty/kenwood-kmx-61...


Ma to celokovovy hak aj prevodovku a vela prislusenstva ;)
adakovalinka
@marcel83 mne tuhé cestá mieša už dva roky a som veľmi spokojná, hák je železný, neviem o akom stroji hovoríš.
@pacik v každom prípade ak chceš investovať viac peňazí dlhodobo, Kitchen Aid je skvelá voľba, ale ja som sa uskromnila s Boschom ktorý mi skvele slúži
frezia68
Tiež mám Bosch s kovovým hákom a miesi výborne.Ale keďže robím chlieb najviac s 1/2 kg múky,nech je čerstvý,tak stačia okrem varešky ruky.Robím od oka a najlepšie takto vystihnem hustotu cesta :-)
viera1
Ja nemám pekárničku a ani mi nechýba,pečiem chlebík bez miesenia :)
pacik
Ďakujem všetkým za rady. Tiež som zástancom toho, že čím menej strojov v kuchyni, tým lepšie. Ale mám ten problém, že moje ruky ťažké cestá nezvládajú a nezvláda ich ani môj ručný mixér Bosch. Som ochotná zainvestovať aj viac, ale zistila som, že nie všetky typy aj tých najdrahších sú stopercentné a to aj materiálovo aj výkonom.
Potrebovala by som radu od niekoho, kto má určitý typ naozaj vyskúšaný aj na chlebovom ceste. @marcel183 ty si na Kenwoode Kmix už takéto cesto skúšal?
havino
@pacik , čítam, že aj zainvestuješ, len nech máš kvalitu. Ja som bola v tvojej situácii pred rokom. Pred dva a pol roka som začala piecť kváskové chleby, ale žiaľ bohu moja pernamentne presilená ruka by cesto nezvládla a manžel diabetik, ktorému kváskové chleby slúžia na úžitok zdraviu. Do vtedy som mala bosch mum. cesto vymiesilo, ale musela som stáť nad robotom, aby mi neušiel, neodpochodoval z linky, s cestom sa boril, rôzne zvuky vydával, tušila som, že dlho to nepotiahne, mala som ho 6 rokov. Takže som sa neváhajúc, overiac si veľa informácií sa rozhodla kúpiť KitchenAid Artisana. Poviem Ti, rok miesi týždenne aj dva krát kváskové cestá, okrem iných a to je nebe a dudy, to sa nedá s boschom porovnať. Pokiaľ miesi cesto, ja povysávam, napríklad. Miesi bez povzdychu, žiadna námaha. Bielka, alebo šľahačku, neodporúčam od robota odísť, nakoľko sú vyšľahané takou rýchlosťou a v porovnaní o objeme našľahaného oproti pred tým v Boschi tiež sa nedá porovnať. Ja ti odporúčam a vrele doporučujem KitchenAid. Na FB je stránka KitchenAid Česká a Slovenská republika, tam sa dozvieš odpovede na otázky, ak by si mala nejaké pochybnosti. A ešte paradox, deň pred dovezením zásielky KitchenAid, mi bosch vymiesil cesto, vypol sa a viac sa nezapol. O tom, že čítam skúsenosti, že tento robot sa dedí z matky na dcéru, že majitelia ich majú aj viac, ako 15 rokov, tak také tiež len potešia a ja to už teraz vidím, že po roku miesenia týchto ťažších, hutnejších ciest, nič, ani náznak opotrebenia, alebo iných zvukov, že by nevládal a zápasil s miesením. Ak máš otázky pýtaj sa.
marcel83
@pacik ano mam ho doma a nema problem spracovat cesto na kvaskovy chlieb z 1,5 kg muky.

@adakovalinka ja netvrdim, ze nevydrzi... ale ma plastovu prevodovku... KitchenAid a Kenwood (aspon o tychto dvoch viem) maju kovovu prevodovku..

To mas ako s pekarnou... Mal som Lidl SilverCrest - dvoj-hakova... Mala aj funkciu dzem (perfektna vec....)... 4x som ju otvaral koli padnutemu remenu a ked som ju prvy krat otvoril, zbadal som plastove kolecka na spodku - pod hakmi.. Tak vydrzala daco vyse dvoch rokov a uz je v kremikovom nebi. Odisli prave plastove kolieska, resp. spoj kovova hriadel a plastove koliesko... Druhy hak len cvakal - netocil sa.
marcel83
@havino tiez som rozmyslal nad KitchenAid, ale Kenwood bol o 150 - 200€ lacnejsi a zatial sluzi dobre ;)

Ale az aj tento odide do kremikoveho neba (dufam, ze ne tak skoro :)), tak dalsi bude KitchenAid... Hadam nasporim ;)
stefik
 www.kenwoodworld.com/sk-sk/vsetky-produkty/kuchynske-roboty/...

Ja mám tento som veľmi spokojná 6,7 l nádoba, silný motor, žiadne plastové hračky len cena je dosť vysoká skrz indukcii ale dá sa kúpiť aj bez indukcie. Tuhé cesto zvláda v pohode 2,5 kg. Je veľmi variabilný s množstvom možných dokupitelnych nadstavcov. Robím v ňom v poslednej dobe aj rezancové cesto ktoré je hustejšie ako chlebové. Jedine na čo treba dávať pozor aby sa vajíčka neprešlahaly lebo našlaha hmotu dosť rýchlo. Čo mi trochu na začiatku prekážalo je že si treba nastavovať jednotlive miešacie a hnetacie nástroje na správnu výšku ale ne je to nejaká veda.
pacik
Ďakujem za rady, ste zlatí. Asi pouvažujem nad KitchenAid. To, že vydrží slúžiť toľké roky, stoji za tú vyššiu cenu. No čo už, vyberiem si jedným šmahom vianočné darčeky na viac rokov dopredu :-)
iva2111
K robotu Bosch MUM 4655EU - je to asi ten nejstarší na trhu, mám ho doma už desátým rokem a pracuje prakticky pořád.
Ti, kdo znají moje stránky, vědí, jak moc peču. Těsta hnětu vlastně jen v tomhle robotu, hák má kovový, ne plastový. Taktéž je vevnitř kovový a prý zpřevodovaný tak, aby měl veliku sílu i při menším příkonu - říkali tehdy (prosinec 2005) ve všech prodejnách manželovi, když se pídil po informacích.
Při hnětení většího množství těsta (až z kila mouky) sice brble :)) ale utáhne dobře. Za tu dobu, co u mě pracuje, odešla jen pojistka na šneku mlýnku na maso a druhá pojistka na krouhači na zeleninu - obě se dají snadno dokoupit. Až odejde celý robot, nahradí ho jeho novější brácha :)
 www.zbozi.cz/vyrobek/bosch-mum4655eu/...
marcel83
@iva2111 nic proti Vasmu Boschu, ale ked tento hacik na fotke uhnetie kysnute cesto na chlieb a vydrzi 10 rokov, zozeriem kefu:



sylvia267
marcel83 Bosch mum používam už minimálne 6-7 rokov. Pravidelne na ňom robím tuhé cestá ako je napríklad na chlieb . Ešte som žiaden problém nemala.
viera1
@marcel83 čo z háku,keď by to malo plastové prevody.Ja mám 40r. Etu a šlape ako hodinky ☺☺☺.Mám sa ho vzdať? :)
babidka
Aj ked sa to zda niekomu pridrahy spas , ja nedam dopustit na moj milovany KitchenAid , ktoreho volam Milacik Artisanko :-) Ten utiahne naozaj vsetko a na chlieb je idealny . Mam ho niekolko rokov a poradila som ho aj niekolkym varechacom ktori su s nim naozaj spokojni . Jedna moja kamaratka z Varechy mi po jeho kupe a odskusani napisla " Babidka , je to medzi robotmi nieco ako Porsche alebo Ferari medzi autami ":-) Tiez som vtedy vahala medzi Kenwoodom a tymto , ale kedze si ho kupila dcera a ja som ho u nej vyskusala...bolo rozhodnute . Ked to nesuri , pockaj si na nejaku akciu kedy bude cena vyhodnejsia .
marcel83
Tak na Hlinsku vedeli, co vyrabaju... :)
Jasne, prd platny je robustny kovovy hak a plastova prevodovka.

Preto mam Kenwood = robustny hak a kovova prevodovka ;)

Alebo hovorim, potom ist do KA...
iva2111
@marcel83 - můžu tedy popřát dobrou chuť? :))
Chápu, že v dnešní době napodobenin, náhražek a šizení všeho možného, se tomu špatně věří...ale u mě je to téměř desetiletá zkušenost a opravdu pouze kladná. Právě proto jsem nachystaná si koupit dalšího bošáka, až tento odejde do věčných lovišť.
Nejsem zvyklá lhát nebo si vymýšlet, ač to tu o mně jedna bába tak ráda tvrdívá.
Btw - máš nějaký oblíbený recept s kefou? :))
mata3636
Keď som prvýkrát videla toto video, totálne som sa zamilovala. raz si ho určite kúpim :-)



pacik
@babidka máš pravdu, radšej si nekúpim menej dôležité veci a zostane aj na finančne náročnejšiu mašinku, hlavne keď bude spoľahlivá :-)
mata3636
@pacik - že? to video je úplne úžasné. ten nástavec na ravioli, na cestoviny. chlapci a chlapi sa hrajú s autíčkami, ja by som sa vyšantila pri výrobe cestovín :-)
sylvia267
záleží aj na výkone motora, ja mám iný Bosch Mum ako je tu ten biely "plasťák" na obrázku :-). Hák neviem porovnať, či je na milimeter ten istý, ale asi hej.
zolik
@mata3636 aj ja som zamilovana. pred 2 rokmi som si kupila Kitchen Aid Classic v bielom prevedeni.
@babidka ja mojmu hovorim Schatzik Aidik (nemecka skomolenina na zlaticko). dokupila som si k nemu aj mlyncek na mäso.
@all ktori su v diskusii zucastneni - je to investicia, to nepopieram. ale ja sa riadim mojim heslom - nie som taka bohata aby som si mohla dovolit kupovat lacne veci.
matysek
Zdravím přátele,já mám Bosch profi Mixx 46 a jsem nad míru spokojen kovové převody i háky krásně utáhne i těžká těsta stál u nás v Čr 2800 kč.
jozefj
Aj ja používam Bosch 46 , je to veľmi kvalitná mašinka.Len Vševedko tvrdi opak.Každému pasuje niečo iné.
nalpa
@pacik , cele rameno z miesenia chleba mi skoro odislo tak, ze som sa rozhodla kupit robot na hnetenie cesta , pretoze doma robot kvalitny mam ale nehnetie.... co som sa nahladala snad ani nie je pravda , co som recenzii precitala ani nebudem vraviet ..potrebovala som robot co nezaberie miesto, a je stale pripraveny do prace, pretoze chleba nekupujeme ale pecieme doma...Bosch home profesional
 www.alza.sk/bosch-mum-57860-d1480797.htm...

Da sa kupit aj len v zakladnej zostave , bez vsetkych tych krajacov, mixera, len hak , metla na slahanie a metla na trene cesta...zakladna zostrava je aj prijatelna cena a vykon dobry a to miesi chlieb skoro z kila zitnej muky...nekruti sa, nevrci a dokonca je aj celkom tichy...ja som spokojna, a na linke nezabera miesto, ma ozaj ergonomicky aj dizajn...slaha krasne, aj trene cesta su super..

Kenwood mix cesto neutiahne, to pisali na diskuziach ..Kitchen Aid je cena premrstena ...pokial sa pamatam ludia chvalili aj ETA..
pacik
@nalpa ďakujem za tvoj tip. Aj keď som už bola rozhodnutá kúpiť Kitchen Aid, začal vo mne hlodať červík, hlavne kvôli jeho váhe. Na linke nemám na robot miesto a prenášať čochvíľa toľké kilogramy, ruky by mi aj tak o chvíľu odišli úplne. Ale tento Bosch by mohla byť tá správna voľba. Aj podľa prečítaných recenzií. Ešte raz ďakujem :-)
havino
@pacik , KitchenAid sa nedá prenášať, on si zaslúži svoje miesto, pred ním som prenášala Bosch, ale KA váži 12kg, takže ak ho chceš schovávať, ani ho nekupuj, to nemá význam.



pivonka
@havino , pozerám, že tvoj KitchenAid má takú úctu, že sa mu farebne podriadila celá kuchyňa :-))
Ináč - veľmi informatívna diskusia.
marcel83
"Kenwood mix cesto neutiahne, to pisali na diskuziach" dovolim si oponovat... Robim kvaskovy chlieb, muka T650. 1,5kg cesta nema problem utiahnut... Zle diskusie citas... ;)
nalpa
@marcel83 , :o..sa ospravedlnujem...ani neviem komu viac, robotu alebo panu majitelovi..;-).....ale naozaj, cistala som to vtedy a to som uz mala Kmix vyhliadnuty v obchode, krasne vyzera tiez...myslim ze to bolo na heureke kdesi pisane.....tak sa nehnevaj, nooo....:-)



pacik
@havino krásny chlebík aj mašinka, ale ja nemám ten potrebný priestor, preto váham. @nalpa tie recenzie o Kenwoode som aj ja čítala a video super :-)
zolik
@pacik , ked nemas miesto na Kitchen Aid, tak ho ani nekupuj. podla mna je prilis pekny na to aby bol skovany. aj prilis tazky a dost drahy. prajem ti stastnu ruku pri kupe.